Home > Olika sätt att äga guld

Olika sätt att äga guld

Guldpriset har ansvarat för många rubriker under coronavirus-pandemin. Det steg över 2 000 då investerare flockades till guld för att skydda sig mot inflation.

Att handla guld och att äga guld är olika saker. Man kan äga guld i sin portfölj för att säkra upp mot inflation, men man kan även spekulera på guldpriset för att tjäna på dess volatilitet.

Att äga guld, eller att exponera sig mot guld, kan göras på olika sätt. Här är ett par saker att ha i åtanke.

Fysiskt guld eller guld på papper

Investerare kan bestämma sig för att äga fysiskt guld för att skydda sig mot inflation. För att göra det kan man köpa guldtackor, mynt etc., och då kan man även få det förvarat mot en årlig kostnad. På så sätt skyddar man sig mot inflation genom att äga fysiskt guld.

Ett annat sätt att äga guld är att äga det på papper. Guld på papper innebär att man äger ETF:er (Exchange Traded Funds) som spårar priset på guld, eller att äga ETF:er som spårar gruvsektorn. Detta är ett par alternativ till att äga guld.

Aktier i guldproducenter

På tal om ägandeskap kan man istället välja att äga aktier i guldproducenter. Många guldproducenter är listade på internationella börshus, så om man äger en del av en sådan verksamhet exponerar man sig för guldmarknaden.

Den relaterade valutan

I de exempel som vi har gett hittills spelar valutan en viktig roll. Ja, guld har på sistone slagit rekord mot dollarn – men innebar det att guld ökade i värde eller att dollarn minskade i värde?

Guld kan växlas mot alla fiatvalutor, så den relaterade valutan påverkar hur guldet skyddar mot inflation. Med andra ord kan guld stiga mot dollarn men samtidigt ligga kvar på samma plats mot EUR, beroende på hur det går för EURUSD-kursen.

Av alla sätt att ta del av de fördelar som det innebär att äga guld är det rekommenderat att man kör på en blandning. Genom att äga fysiskt guld undviker man risker som har med valutor att göra. Om man exempelvis äger fysiskt guld som man betalat för i USD och sen byter tillbaka till en annan valuta efter ett par år reduceras fiatvaluta-risken.

Genom att äga ETF:er i gruvsektorn går det även att ta del av diversifieringsfördelar. Istället för att satsa på ett enskilt företag sprids risken över hela industrin.

Slutligen finns det fördelar med att äga aktier då man kan dra nytta av aktieutdelning. Långsiktigt skyddar även aktieutdelning med värdeökning på samma sätt mot inflation.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.