Home > Olika tidsintervall kan ge olika signaler i trading

Olika tidsintervall kan ge olika signaler i trading

Ska man använda sig av olika tidsintervall när man tradar? Är det en fördel eller krånglar man bara till det.

Ordet tidsintervall eller time frame på engelska betyder en vald tidsperiod som en händelse är förväntad att ske på. Användandet av en tidsintervall måste motiveras med vad den förväntade rörelsen ska vara, söker man en rekyl vid ett till exempel stöd/motstånd så är en längre tidsintervall med just en rekyl en mycket ”pålitligare” indikation på att din förväntan stämmer.

Swingtrader, daytrader eller långsiktig investerare, hur än din approach är mot marknaden så är det lätt att förvirra bort sig i en massa olika tidsintervaller som finns tillgängliga.

När man börjar handla är det lätt att tro att man överlistar marknaden genom att kombinera olika tidsintervall in i minsta detalj, man försöker tima sin entry och exit i olika tidsperspektiv vilket till slut leder till att förvirring uppstår och till slut så dyker det upp falska och olika signaler på alla olika tidsintervaller.

Bestäm först och främst i vilken tidshorisont du tradar i, lång, medel eller kortsiktig trading. När detta är fastställt så tar du dina beslut i det tidsperspektivet. Om du till exempel valt att trada i dagligt tidsintervall så är det klokt att hålla sig där av olika anledningar, men främst för att olika tidsintervaller ofta ger olika signaler, det kan på daglig basis se jättebra ut för att gå lång, men på 5 minuters charten så ser det ut som en kort position skulle passa bättre, hur gör du då? Går lång eller kort?

Ett system är aldrig helt komplett, marknaden förändras ständigt, idag kan det fungera perfekt att kombinera daglig chart med 5 minuters chart, men i morgon så är de två graferna inte samspelta och då blir det obalans och misstag börjar göras. Då är det bättre att hålla sig till en eller max två tidsintervaller och låta vart och ett fylla olika funktioner.

Så här kan ett bra upplägg se ut.

Låt säga att du valt att trada i dagligt tidsintervall. Motstånd och stöd markeras ut på grafen för att du enkelt ska ha en bra översikt. Marknaden befinner sig i en uppgångstrend och vi letar möjligheter att gå lång.

Börsen öppnar och sjunker initialt till ett uppritat stöd, stöd betyder oftast att köparna kan reagera och kliva in, gör köparna det så sker det en rekyl vid det stödet, den tidsintervall som kan vara aktuell att kombinera med den dagliga är (tycker jag) då 60 minuters charten, där kan du se hur rekylen uppstår, om den uppstår.

Det är en lagom period för marknaden att utveckla den rekyl man i detta fall söker efter. Hade vi istället tittat på 5 minutersgrafen så kanske den hade visat på något helt annat.

Om du måste ha olika tidsintervall så försök att hålla dem så nära varandra så möjligt och låt dem fylla olika funktioner.

Jag swingtradar på dailychart som passar min approach bättre då jag inte har möjlighet att stirra på börsskärmar under dagen, skulle jag ha möjlighet så är 60 minutercharten något jag skulle vilja utnyttja mera för att tima en entry tex.

Fördelar med 1 tidsintervall.

– bättre kontroll
– lugnare trading
– färre ”falska” signaler

Fördelar med 2 tidsintervall.

– Bättre precision för entry
– Du kan ha tightare stoploss
– Större flexibilitet

Jag ser ingen anledning till att använda fler än 2 tidsintervaller. Tycker någon något annat får ni gärna motivera detta.

Just nu ligger jag i en kort position på guld som har sjunkit rejält och passerat stödet 1291. Jag tror på vidare nedgång men jag har säkrat en del av vinsten och placerat stop loss på 1302.

Säljpositionens Entry 1333. Stop loss 1302

Guld
Guld
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto