Home > Olja: Troligen intervenerar regering i norsk lockout

Olja: Troligen intervenerar regering i norsk lockout

Det säger Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.

”Ja, det tror jag är ganska sannolikt. Jag tror att med tanke på de effekterna det får på den norska ekonomin, men också på Europa, så kommer myndigheterna ingripa under loppet av helgen för att stoppa detta innan lockouten kommer igång”, säger hon.

Under cirka en och en halv vecka har strejker, mot höjd pensionsålder, pågått inom den norska olje- och gassektorn, vilket har minskat Norges oljeproduktion med 250.000 fat per dag. Men på torsdagen varslade arbetsgivarorganisationen Oljeindustrins landsförening om en lockout från och med tisdag, som kommer att slå mot all produktion på den norska kontinentalsockeln.

Den norska regeringen har enligt lag makt att tvinga fram stopp av strejker som den anser påverka säkerheten eller viktiga nationella intressen, men än så länge anser regeringen att konflikten borde lösas mellan parterna.

”Det kan ske ganska snabbt. Vi ser redan nu att man försöker få parterna tillmötes. Myndigheterna kan säga att ’nu stoppar vi detta’, och det kan ske redan i dag, med tanke på att parterna har varit väldigt långt ifrån varandra”, fortsätter hon.

Brent-oljan steg kraftigt på torsdagen efter beskedet om lockout, men om regeringen skulle stoppa den skulle det kunna få en effekt på oljepriset med en nedgång på ”ungefär en halv dollar”, tror Thina Margrethe Saltvedt, men påpekar också att störst fokus på fredagen ligger på jobbrapporten från USA.

”Om lockouten kommer igång på tisdag kan vi se en uppgång i priserna, men de flesta tror nog inte att konflikten kommer att pågå så länge”, säger hon.

”Det kommer också att få stora effekter på Europa. Norge har ett rykte om sig att vara politiskt stabilt och därmed en säker leverantör, så det är klart att denna typ av lockout eller strejk kan ödelägga Norges rykte om att vara en stabil leverantör av olja till Europa”, säger hon.

Hon konstaterar att det är stora intäkter som går förlorade till den norska staten, intäkterna är ”enorma”. Om lockouten blir verklighet skulle det innebära ett exportstopp på 1,5 miljoner fat per dag.

Det motsvarar ungefär samma produktionsförluster som under den libyska revolutionen.

”Detta är inte något som bara går ut över Norge, det är något som också kommer gå ut över Europa. Och Europa har ingen önskan om högre oljepris” med tanke på den politiska osäkerheten och att oljemarknaden har nog med problem i och med EU-embargot mot Iran, säger hon.

Av: Direkt

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.