Home > Oljan fortsatt ner efter måndagskvällens branta fall

Oljan fortsatt ner efter måndagskvällens branta fall

Brentolja
Brentolja

Oljan har fortsatt ned på tisdagen efter måndagskvällens branta fall, och även basmetallerna handlas något lägre. Guld och silver har också sjunkit.

Brent-oljan i första terminsposition noterades ned med 0:93 dollar till 112:86 dollar per fat, medan WTI-oljan hade backat 0:45 dollar till 96:16 dollar klockan 8.30.

Strax innan 20.00 på måndagen föll WTI och Brent plötsligt tillbaka cirka 3 dollar utan någon direkt förklaring varför. Nu på tisdagen finns fortfarande inga tydliga förklaringar på vad som hände.

Enligt handlare som Reuters har talat med var de stora prisnedgångarna inte drivna av fundamenta, utan triggades troligen av låg handelsvolym på grund av den judiska helgdagen, nedgångar på aktiemarknaden samt spekulation om en möjlig frigöring av amerikanska strategiska lager.

”Huruvida detta skulle vara en försäljning som var fundamentalt driven… liten chans. Jag kan inte tänka mig det. Detta var helt enkelt många människor som gjorde samma sak under samma tid, de agerade på rykten om ett frigörande av strategiska lager, och adderar du det till svaga aktiemarknaden och euron får den perfekta stormen”, sade Jim Ritterbusch vid Ritterbusch & Associates till Reuters.

Enligt vad CNBC rapporterade var nedgången ”tekniskt” betingad, det vill säga inte utlöst av fundamentala händelser utan berodde på att flera aktörer sålde samtidigt av algoritmbaserade skäl. Dessförinnan hade tv-kanalen rapporterat om rykten om att USA:s energidepartements Strategic Petroleum Reserve skulle publicera någon sorts kommuniké.

CME Group uppgav samtidigt att de inte hade märkt av några tekniska problem i samband med att priserna sjönk på olja, gas och eldningsolja, enligt talesmannen Chris Grams.

Märkbart är att råoljan fortfarande inte har återhämtat sig från tappet, investerare verkar se rimliga prisnivåer.

”Den kraftiga nedgången över natten och introducerat en del bekymmer om långa positioner” (om att priserna ska stiga), Michael McCarthy på CMC Markets till Bloomberg News.

Koppar
Koppar

Samtidigt fortsätter protesterna mot den amerikanska nidfilmen i muslimska länder att stötta oljepriserna, och konflikten mellan Iran och Väst sätter också sin prägel.

På basmetallmarknaden i London noterades kopparns tremånaderstermin ned 36 dollar till 8.265 dollar per ton, medan zinkpriset tappat 19 dollar till 2.2070.

”Svag efterfrågan och höga lager i Kina tynger priserna. Efter rallyt förra veckan är det ur ett tekniskt perspektiv dags för en korrektion”, sade Zhang Yu, analytiker vid Yong’an Futures till Bloomberg News.

Lagren i SHFE-förråd steg 3,5 procent till 156.401 ton förra veckan och ligger 40 procent högre jämfört med för ett år sedan.

Priser på nya hem i Kina föll i augusti i 19 av 70 städer jämfört med juli. Motsvarande utfall föregående månad var nio städer.

Guld
Guld

Guldet var klockan 8.30 ned knappt 7 dollar till 1.755 dollar per uns, medan silver var ned 0:18 dollar till 34:03 dollar.

”Marknaden visar tecken på en viss avmattning efter de stora uppgångar som gjorts på stimulanser runt om i världen, men vi ser detta som en sund korrektion och fortsätter spå högre priser. En del folk kan också komma att sälja metallen (guld) för att få in kontanter för att täcka förluster på andra marknader”, sade Sun Yonggang på Everbright Futures till Bloomberg News.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.