Home > Oljan närmar sig avgörande nivå

Oljan närmar sig avgörande nivå

Brentoljan har likt många andra råvaror återhämtat sig efter förra veckans tekniska korrigering och noteras i dagsläget på 117,63. Detta innebär en uppgång med över 10 procent sedan rekylbotten vid 105.

Handelsbanken skrev inför denna vecka: Endast 33% av tillfrågade analytiker var positiva till oljepriset. (Nu ska vi veta att denna survey bara haft rätt ca 40% av tiden…. ), vilket skulle få oss att tro på en rekyl uppåt i pris.

Förväntningar
Förväntningar
Agenda för veckan
Agenda för veckan

Den 5:e maj skrev jag:På kort sikt (från någon dag till några veckor) har trenden börjat peka ner. Punkteringen av MA-20 påverkade sentimentet negativt och nedgångstakten tilltog. Kursen bröt igår stödet i den symmetriska triangeln och ett trendskifte är på väg att bekräftas. För de som inte tog kortsiktig position igår finns nu möjligheten att handla på utbrott vid punkteringen av 119-nivån.’”

119-nivån punkterades samma dag som föregående analys och det blev ett ordentligt fall som förstärktes av en uppgång i den amerikanska dollarn. Nedgångstakten blev större och kraftiga än jag förväntade mig.

Dollar-index som visas i dagsdiagrammet nedan har vänt ner efter att ha rekylerat upp mot MA-50.

Dollar-index (Daily)
Dollar-index (Daily)

På längre sikt (från ett till flera år) handlas oljan fortfarande ovanför MA-200 som är stigande och får anses vara en mer långsiktig referenspunkt vilket ger oss att den långa trenden är stigande. Jag blir inte överraskad om vi får se oljan falla ytterligare då avståndet till MA-200 uppgår till hela 23 procent och en rekyler anses därmed som hälsosamma.

På medellång- och kort sikt pekar trenderna ner efter förra veckans tekniska korrigering.  Punkteringen av MA-20, MA-50 och 119/120-nivån påverkade sentimentet negativt och nedgångstakten tilltog. Förra veckans nedgång skedde under ökad volym och rekylbotten bildades vid 105-nivån, som tidigare agerat en motståndsnivå. Kursen har därefter ökat mot den psykologiskt viktiga 119/120-nivån med en något mindre volym, men över snittet.

Slutsats: Råoljans notering strax under 119/120, som sammanfaller med MA-20 innebär ökade spänningar och med en ökad volym kan vi vänta oss att köparna pressar kursen ovanför motståndsnivån. Således ska vi inte utesluta att säljarna kan återta kontrollen, vilket skulle effektuera en säljsignal. Håll ett öga på volymutveckling och dollarn!

Stöd- och motståndsnivåer:
Motstånd: 119-120 / 122 / 125 / 127
Stöd: MA-50 / 116 / 114 / 104-105

Brentolja (Daily)
Brentolja (Daily)
Terminer och valutapar
Terminer och valutapar
Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto