Home > Oljan stiger medan euron stärks mot dollarn

Oljan stiger medan euron stärks mot dollarn

På råoljemarknaden var Brentoljan upp 0:29 dollar till 112:55 dollar per fat vid 11.35. WTI-oljan var samtidigt upp 0:70 dollar till 95:17.

På måndagen steg råoljepriset inledningsvis kraftigt, men föll därefter tillbaka rejält och avslutade dagen på minus.

“Senare på dagen gjorde marknaden istället bedömningen att raffinaderier i området kan komma tvingas minska sina inköp av råolja istället” vilket pressade ned priset, skriver Mats Forsell, råvaruförvaltare vid SEB, i ett marknadsbrev.

En annan anledning till nedgången, som Commerzbanks råvaruanalytiker hänvisar till, är att marknaden såg utbudsstörningen som en anledning för den amerikanska regeringen att frigöra strategiska oljelager.

I Venezuela har brandmän lyckats släcka en av de tidigare tre bränderna vid Amuay-raffinaderiet. En ny brand vid den tredje oljecisternen tog fart under natten.

Bensinpriset i USA har samtidigt stigit till den högsta nivån på nästan fyra månader efter att Golfkust-raffinaderier och Amuay-raffinaderiet har tvingats stoppa produktionen.

“Om du tar hänsyn till det faktum att vi har ett raffinaderi ur bruk i Venezuela och den här stormen, kan översvämningar och andra svårigheter skapa en brist på bensin”, sade Phill Flynn, senior marknadsanalytiker vid Price Futures Group till Bloomberg News.

Scenariot är liknande det vid orkanerna Katrina 2005 och Gustav 2008, då oljepriset sjönk betydligt i spåren av att raffinaderikapaciteten föll.

Isaacs epicentrum var under morgonen cirka 30 mil nordost om Mississippi-floden med vindar strax under orkan. Stormen har nu tvingat fram stopp av cirka 78 procent av oljeproduktionen i Mexikanska golfen. 346 plattformar och 41 riggar har evakuerat personal. Strax innan lunchtid meddelade National Hurricane Center att Isaac är “på gränsen” till att bli en orkan.

President Barack Obama har utlyst katastrofberedskap för Louisiana. Stormen beräknas uppgraderas till orkan på tisdagen, och landstiga vid New Orleans inom knappt 24 timmar.

På tisdagskvällen publicerar American Petroleum Institute inofficiell statistik över de amerikanska oljelagren. Inför den officiella rapporten på onsdag, som publiceras av amerikanska energidepartementet, väntas råoljelagren ha sjunkit 2,0 miljoner fat, medan bensinlagren bedöms ha minskat med 1,4 miljoner.

På basmetallmarknaden i London har kopparns tremånaderstermin sjunkit 24 dollar till 7.616 dollar per ton. Jämförelsen är med fredagen eftersom det var helgdag i Storbritannien på måndagen. Zinkterminen sjönk samtidigt med 13 dollar till 1.866 dollar per ton.

“Kopparn avancerade förra veckan på förhoppningar om mer stimulanser från USA men uppgångar i dollarn, i spåren av förväntningar om bättre ekonomisk data, och tal om begränsade chanser för lättnader har lett till att investerare är försiktiga inför Bernankes tal”, sade Wei Hongjie, analytiekr vid Beite Futures till Bloomberg News.

Fed-chefen Ben Bernanke ska på fredagen hålla sitt årliga anförande vid centralbankskonferensen i Jackson Hole, där investerare hoppas på nya signaler om att penningpolitiska lättnader är att vänta.

I Japan sänkte regeringen i sin månadsrapport bedömningen om landets ekonomi för första gången på tio månader. Regeringen drog ned utsikterna för privatkonsumtion, bostadsbyggande, export, import och industriproduktion medan bedömningen om arbetsmarknaden höjs.

“Som ett ytterligare tecken på en inbromsning i Asien sänkte Japan de kortsiktiga tillväxtutsikterna.” De nuvarande handelsintervallen “väntas ligga kvar” inför att Ben Bernanke talar, skrev Jason Dobson vid ICAP i ett kundbrev.

På ädelmetallmarknaden noterades priset på guld med omedelbar leverans oförändrat på dryga 1.664 dollar per uns, medan silverpriset har ökat 0:125 dollar till 30:845.

Flera analyshus, däribland High Frequency Economics och JP Morgan, tror inte att Fed-chefen kommer att använda talet för att signalera att QE3 är förestående.

“Marknaden säger för närvarande ‘vi är nära, låt oss vänta och se’. Statistiken fortsätter att tyda på att en vänta-och-se approach är berättigad”, sade David Lennox, resursanalytiker vid Fat Prophets till Bloomberg News.

Av: Direkt

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.