Home > Oljemarknaden fortsatt intressant under 2021

Oljemarknaden fortsatt intressant under 2021

Priset på olja visar på en uppåtgående trend då 2021 inleds. WTI-priset på råolja sattes igår på över 53 dollar, och prognosen för året antyder att det blir en snäv oljemarknad. Det finns dock ett wild card kvar, nämligen den potentiella tillgången från Iran.

Saudiarabien överraskade alla i början av detta år då de utannonserade produktionsnedskärningar utöver de nedskärningar som förväntades komma från OPEC+.

Viktiga aspekter för oljan och den kanadensiska dollarn (CAD)

Alla traders är medvetna om den direkta korrelationen mellan priset på olja och den kanadensiska dollarn (CAD). Till följd av det kan nyheter som får oljemarknaden att förflytta sig även få CAD-paren att förflytta sig.

Detta år bör de som köper och säljer olja och CAD hålla ett öga på USA, Iran, Kina och trender inom grön energi. Vi kommer nu prata lite om dessa.

Till att början med har vi USA. Trots att de flesta fokuserar på OPEC och Saudiarabien är USA sedan 2019 världens största producent av olja. Permbassängen har rikliga mängder resurser och skifferoljeindustrin har expanderat i en otrolig takt. En sak är värd att nämna här – USA är världens främsta producent och även konsument om man tittar på terawattimmar (TWh) om året. Saker som händer med oljepriset är därmed inte bara viktigt för den kanadensiska dollarn utan även för den amerikanska.

För det andra har vi Iran, som är ett wild card för oljemarknaden 2021. Beroende på den nya amerikanska administrationens utrikespolitik kan oljemarknaden snabbt få för mycket tillgång, trots nedskärningar från OPEC+ och individuella länder. Om USA väljer att återgå till Iran-avtalet kan sanktioner tas bort, och plötsligt är då 1,5 – 2 miljoner tunnor olja om dagen tillbaka på marknaden. Endast detta räcker för att priset på olja ska förändras, och därmed generera omfattande volatilitet på valutamarknaden.

För det tredje har vi Kina, som fortfarande är en viktig aktör på oljemarknaden. De första två stora statligt ägda företagen (Sinopec Group och China National Petroleum Corporation – CNPC) har mycket att säga till om på den globala oljemarknaden. Sinopec är exempelvis ett företag där nästan 70% ägs av den kinesiska staten, och de är världens största oljeföretag baserat på intäkter. De expanderade nyligen (2017) i Afrika genom att köpa upp tre fjärdedelar av Chevrons sydafrikanska tillgångar. CNPC kompletterar Sinopecs aktiviteter genom att äga lite över 100 km rörledningar i Kina och bedriver sin verksamhet i över 30 länder. Med tanke på de förnyade spänningarna mellan USA och Kina bör man vara beredd på att kampen nu rör sig från handel till telekom och olja.

Slutligen har vi grön energi. De nya satsningarna i utvecklande ekonomier är anmärkningsvärda, men sanningen är den att fossila bränslen kommer fortsatt vara en huvudsaklig källa till elektricitet. Olja är fortfarande den största energikällan i världen, framförallt i transportsektorn. Ett meningsfullt skifte mot grön energi kan leda till att priset på olja påverkas under det kommande året.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.