Home > Oljepriset stiger när aktierna faller – Marknadsuppdatering

Oljepriset stiger när aktierna faller – Marknadsuppdatering

Risk-sentiment och bredare skakningar på marknaden har utlöst ytterligare flykt till säkra tillgångar som guld, vilket har höjt priserna.

Amerikanska aktier rasade på måndagen mitt i fortsatt osäkerhet kring kriget i Ukraina, med rötan i aktier som katalyserats av stigande energipriser och bredare uppsidor för råvaror.

S&P 500 föll nästan 3% på måndagen för att se jämförelseindexet posta sin sämsta session sedan oktober 2020. Nasdaq Composite stängde 3,6% lägre och sjönk nästan 490 punkter för att sjunka längre in i björnmarknadens territorium. Dow Jones Industrial Average stängde 2,7% ned och sjönk nästan 800 poäng till 32 817,38.

Även europeiska aktier faller

Wall Streets rutt kom efter liknande turbulens på de asiatiska och europeiska marknaderna.

I Europa sjönk Stoxx 600-index 1,1%, medan tyska DAX sjönk 2% och franska CAC tappade 1,3%. Storbritanniens FTSE 100 minskade tidigare förluster till nära -0,4%. Rysslands börs förblev stängd under ytterligare en session, och gick in i en andra vecka efter stängningen sedan den först stoppades två dagar efter att Ryssland invaderade Ukraina.

Oljan skjuter i höjden när flykten till säkra tillflyktsorter hjälper guld

Mitt i osäkerheten som förvärrats av Rysslands krig i Ukraina, har investerarnas apati mot risk sett energipriserna skjuta i höjden under den senaste veckan.

Oljepriset nådde toppar över 130 dollar per fat på måndagen, där Brent-råolja nådde 137 dollar per fat. Samtidigt tog US West Texas Intermediate råolja en gammal barriär för att nå toppar på $130,50 per fat.

Guldpriserna bröt till toppar på $2 007 per ounce på måndagen för att se att ädelmetallen nådde sin högsta nivå sedan september 2020. En avmattning senare under sessionen fick den att hålla runt $2 001 per ounce, med uppgångar under dagen långt över 2%.

I kryptovalutor var Bitcoins korta rally till toppar nära $45k förra veckan precis det – kortlivad. Kryptotillgången var tillbaka, spårade förluster på aktiemarknaden och sjönk till och med till bottennivåer på $37 275 på måndagen. BTC-USD har minskat några av förlusterna och handlas för närvarande över $38 190.

Vad händer härnäst för marknaderna?

De dystra utsikterna för finansmarknaderna och förväntade flaskhalsar i leveranskedjan har fått ekonomer och andra marknadsobservatörer att antyda nya toppar i inflationsavläsningar. När stagflationsprognoserna ökar vänder sig rampljuset till penningpolitiska beslutsfattare, som sannolikt skulle kunna vända om inflationen fortsätter att stiga i takt som senast sågs för nästan fyra decennier sedan.

Marknadsobservatörer säger att om amerikanska inflationsdata som planeras att släppas senare denna vecka når eller slår den prognostiserade ökningen på 7,9% jämfört med föregående år, kan nya farhågor sjunka aktien ännu lägre. Oljepriset och guldet kunde å andra sidan se en betydande rörelse uppåt.