Home > OMXS30 Analys v.16 ”OMXS30 i vänteläge inför rapportperioden”.

OMXS30 Analys v.16 ”OMXS30 i vänteläge inför rapportperioden”.

OMXS30 står och stampar på samma ställe och samlar kraft inför ett utbrott. Intressanta köpsignaler erhålls om motstånden vid ca 1585, ca 1591 och ca 1603 passeras under en ökande handelsaktivitet. Indexet får däremot säljsignaler om stöden vid ca 1540, ca 1526 och 1499 bryts. Sannolikheten bedömer vi dock som störst för OMXS30 förr eller senare ska orka bryta ut på uppsidan. För den långsiktiga trenden är uppåtriktad, handelsvolymsambanden är positiva och andra utdelningsjusterade svenska börsindex har redan brutit ut uppåt.

Stockholmsbörsen hade förra veckan en lugn period präglad av påskledigheter och en avvaktande hållning inför den kommande rapportperioden men även inför presidentvalen i Frankrike. Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 gick upp med marginella 0,2 procent och slutade veckan på 1572,81. Hittills i år har indexet därmed gått upp med +3,7 procent. Beaktar man även avskilda utdelningar i de underliggande aktierna så är utvecklingen istället +6,0 procent.

Den enda större dramatiken bland OMXS30-aktierna förra veckan kom i SCA där budrykten på hygiendelen drog upp aktien med 7,8 procent under fredagen. Till och med Fermenta, ursäkta Fingerprint menade jag, låg stilla. Denna vecka lär dock aktiviteten öka nu när rapportperioden börjar att komma igång.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

OMXS30 får starka köpsignaler om det skulle orka etablera sig över något av motstånden vid ca 1585, ca 1591 eller det vid ca 1603 under en relativt hög handelsaktivitet. Gärna då med en börsomsättning på klart över 20 miljarder per dag under uppgångsdagarna. I så fall siktar vi på uppgångar minst upp till motståndsområdena vid ca 1630-1670. Skulle däremot motstånden brytas under en relativt låg handelsvolym blir uppgångspotentialen betydligt mer osäker.

Analys OMXS30

För närvarande befinner sig dock OMXS30 fortfarande i en något tålamodskrävande konsolideringsfas. Viktiga stödnivåer finns vid ca 1540, ca 1526 och ca 1499. Skulle OMXS30 etablera sig under en ökande börsaktivitet erhålls starka säljsignaler. Säljsignaler och nedgångar som sker under låg börsomsättning ser vi emellertid främst som köptillfällen för den långsiktige investeraren.

För den långsiktiga trenden är uppåtriktad och de generella handelsvolymsambanden är positiva. Det gör att vi bedömer att sannolikheten är betydligt större för nya köpsignaler och ett utbrott uppåt än för en större nedgång. Dessutom så har andra svenska börsindex som tar hänsyn till utdelningseffekten i de underliggande aktierna redan brutit ut uppåt. De har alltså redan fått de köpsignaler som vi väntar på att OMXS30 ska få över 1603 motståndet.

Stochastic-indikatorn ligger liksom de senaste veckorna i ett neutralt område. Indexet är alltså vare sig överköpt eller översålt. Utdelningsjusterade svenska börsindex är dock ofta överköpta. Men det är ingen starkare säljsignal i sig självt då ett index kan fortsätta vara överköpt en längre tid om det kommit in en stark trend.

Analys OMXS30

Kortsiktigt inriktade placerare som var snabba och följde förra veckans köprekommendation kan ha sålt vid motståndet vid ca 1585. Som det ser ut nu kan man köpa vid stödområdet kring ca 1564 och sälja vid motståndsområdet vid ca 1585. Sätt dock en stopp om stödet vid ca 1564 passeras. För då riskerar OMXS30 att gå ner och testa nästa viktiga stödområde vid ca 1544.

Skulle OMXS30 orka över 1585 motståndet siktar vi på en uppgång till först och främst ca 1591 och sedan upp till motståndet vid ca 1603. Sker eventuella genombrott av dessa nivåer under en stor och ökande handelsaktivitet så kan man sikta på lite större uppgångar. Typ till minst ca 1630-1670. Sätt då en stopp som man successivt höjer allt eftersom uppgångspositionen visar mer och mer vinst. Till exempel strax under dagen innans lägsta nivå.

Långsiktigt inriktade investerare rekommenderar vi på samma sätt som tidigare att ligga placerad för fortsatta uppgångar på OMXS30. Om möjligt, använd nedställ som sker under relativt låg börshandel till att göra nya köp.

Så länge som handelsvolymsambanden är positiva och de långsiktiga trenderna pekar uppåt föreslår vi denna strategi för mer långsiktiga placeringar. Men om dessa mönster bryts så gäller det att bli mer försiktig. Och stoppa ut även sådana innehav.

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto