Home > OMXS30 Analys v.18 ”OMXS30 har fått nya starka köpsignaler”.

OMXS30 Analys v.18 ”OMXS30 har fått nya starka köpsignaler”.

OMXS30 fick förra veckan starka köpsignaler när det under stor handelsaktivitet gick över motstånden vid ca 1585, ca 1591 och ca 1603. Närmaste motståndsområde ligger nu vid ca 1640-1670. Men OMXS30 ser nu att även kunna göra ett test av all-time-high vid 1720 de närmaste månaderna. Stödnivåer finns vid ca 1603, ca 1585 och ca 1540-1552. Nedgångar som sker under en sjunkande handelsaktivitet ser vi dock främst som potentiella köptillfällen för den långsiktige placeraren. Detta på grund av att de långsiktiga trenderna envist pekar uppåt och att handelsvolymsambanden är så pass positiva.

Stockholmsbörsen gick förra veckan upp under hög börsaktivitet till nya årshögsta nivåer. Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 gick upp 3,4 procent och slutade veckan på 1626,99. Hittills i år har indexet därmed gått upp med +7,2 procent. Tar man även hänsyn till avskilda utdelningar så var veckans utveckling istället +3,8 procent. Och i år ligger vi då på +10,1 procent.

Det var en lättnad över att det franska presidentvalet inte verkar gå till populisten och EU-motståndaren Le Pen utan till den liberale och EU-vänlige Macron som gjorde att placerarnas handlingsförlamning släppte och att man då frenetiskt började trycka på köpknappen.

När sedan ett stort antal bolagsrapporter överraskade positivt fortsatte uppgångarna. Bland OMXS30-bolagen fick Atlas Copco, Electrolux, Getinge, Investor, Nokia, Sandvik, SKF, Telia, Tele2 och Volvo positiva rapportreaktioner. Medan Boliden och Ericsson gick ned efter sina rapporter.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

Vi har i tidigare OMXS30-krönikor skrivit att det troligen finns ett stort latent köpbehov av aktier hos de stora institutionella placerarna världen över. De har de senaste åren legat överexponerade i obligationer vilket har varit en bra affär. Räntorna har gått ner och de har upplevt att riskerna varit klart lägre med obligationer än med aktieplaceringar.

Nu med ökad tillväxtoptimism och tilltagande inflationsoro så börjar dock förhållandena förändras. Risken för ränteuppgång som gör obligationer till en förlustaffär och möjligheten till bättre konjunktur som gör innehav av en bred aktieportfölj till en vinnare gör att de börjar skifta om i sina portföljer. Men medan andra aktörer snabbt kan svänga om i sina innehav så är dessa placerare mer som supertankers. Det tar tid innan de beslutar sig för större förändringar. Och när de väl gjort det tar det lång tid för dom att vända på skutan.

De försöker givetvis dölja vad de gör så gott det går. Men när de på allvar börjar att köpa aktier lämnar de tydliga spår i diagrammen. För då ser man att handelsaktiviteten ökar i uppgångsfaserna jämfört med den vid nedgångarna. Dessutom blir nedgångarna då ofta tidsmässigt korta och inte särskilt djupa.

Då får man ett sådant mönster vi nu haft på OMXS30 de senaste månaderna. En stigande trend med successivt stigande bottnar och toppar och positiva handelsvolymsamband. Negativa nyheter ger inte heller någon bestående påverkan. Börsen kanske går ned lite, står kanske stilla ett tag. Men sedan när krutröken väl skingrats slåss snart placerarna om aktier igen.

Består dessa förhållandena kan en sådan marknad gå högt. Högre än man i förväg kan inbilla sig. Visst kan man tycka att aktier nu är högt värderade. Men får analytikerna tid att ändra lite i sina Excelberäkningar så blir helt plötsligt dyrt inte alls särskilt dyrt längre. Dessutom finns det historiskt sett många perioder där börsen varit övervärderad men trots detta ändå gått upp en hel del.

Ska man hänga med på sådana uppgångar gäller det dock att ha något sätt att identifiera när trenden mattas av eller bryts. Så att man hinner sälja i tid. Det är därför som vi noggrant följer lutningen på 200-dagars och 20-dagars medeltalskurvorna på OMXS30, om viktiga stödnivåer håller och hur handelsaktiviteten är vid upp- respektive nedgångar på indexet.

Analys OMXS30

Just nu ser det väldigt bra ut för OMXS30. Både de långa och de korta trenderna är uppåtriktade. Indexet fick förra veckan också starka köpsignaler när det under en ökande handelsaktivitet gick över motstånden vid ca 1585, ca 1591 och ca 1603.

Stochastic är uppe på höga och överköpta nivåer. Kortsiktigt sett så ökar det känsligheten för vinsthemtagningsrekyler. Men i sig självt är det ingen säljsignal. OMXS30 kan nämligen fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend.

Skulle OMXS30 dock på nytt gå under nivåerna vid ca 1603, ca 1591 och ca 1585 erhålls säljsignaler. Skulle eventuella nedgångar ske under en relativt låg handelsvolym, på till exempel klart under 20 miljarder per dag, ser vi emellertid sådana nedgångar främst som potentiella köptillfällen för den långsiktige investeraren.

Allvarligare skulle vara om stödnivåerna vid ca 1540, ca 1526 och ca 1499 mot förmodan skulle bytas under en ökande handelsaktivitet.

Men som läget ser ut just nu är snarast en accelererande uppgång det troligaste scenariot. Som man kan se i veckodiagrammet nedan finns det motståndsområden vid ca 1640-1670. Men i och med den höga handelsaktiviteten när de senaste motstånden passerades så bör OMXS30 ha en rimlig möjlighet att med tiden både testa och kunna passera motståndet vid all-time-high 1720.

Analys OMXS30

Är man främst kortsiktigt inriktad så har man nu både ett antal köpsignaler och en uppåtriktad trend att agera på. Sikta först och främst på en uppgång till någonstans i intervallet 1638-1669. I andra hand på ett test av motståndet vid ca 1720. Stop loss förslagsvis strax under stödet vid ca 1620. Se timdiagrammet nedan.

Analys OMXS30

Flytta sedan upp stopp lossen högre och högre allt eftersom positionen visar mer och mer vinst. Till exempel till strax under dagen innans lägsta nivå.

Mer långsiktigt inriktade placerare rekommenderar vi såsom tidigare att ligga investerade för fortsatta uppgångar på OMXS30. Finns det ledigt kapital, använd gärna tillfälliga nedgångar som sker under en relativt låg börsaktivitet till att göra nya köp.

Detta gäller så länge som handelsvolymsambanden är positiva och de långsiktiga trenderna pekar uppåt. Skulle emellertid dessa mönster brytas gäller det att agera betydligt mer defensivt. I så fall rekommenderar vi en stopp loss även på långsiktiga innehav. Men vår gissning är att detta blir aktuellt först om några månader.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto