Home > OMXS30 Analys v.22 ”OMXS30 har fått varningssignaler och tvekar i sin uppåtriktade trend”.

OMXS30 Analys v.22 ”OMXS30 har fått varningssignaler och tvekar i sin uppåtriktade trend”.

OMXS30 ligger långsiktigt sett i en uppåtriktad trend. Men i den tekniska analysen har risknivån höjts då indexet i mitten av maj råkade ut för nedgångar under en relativt hög handelsaktivitet. Det är starka varningssignaler på att den uppåtgående trenden kan komma att utmanas de närmaste månaderna. Men än så länge håller sig OMXS30 kvar kring sina årshögsta nivåer. Säljsignaler erhålls om OMXS30 etablerar sig under stöden vid ca 1626 och ca 1600-1604. Köpsignaler erhålls istället om indexet bryter över motstånden vid ca 1642 och ca 1657.

Stockholmsbörsen hade förra av helgdagar förkortade vecka en oregelbunden utveckling under relativt låg handelsaktivitet. Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 avancerade med blygsamma 0,4 procent och slutade veckan på 1635,77. Hittills i år har indexet i och med stigit 7,9 procent och 11,2 procent inklusive avskilda utdelningar.

På nyhetsfronten var läget relativt lugnt för OMXS30-bolagen. Ericsson bröt upp ur ett tradingintervall på spekulationer om att Christer Gardell och hans Cevian Capital ska ha köpt in sig i bolaget. Men även som en smittoeffekt av att Nokia gick upp kraftigt efter en patentuppgörelse med Apple.

Vad man dock får vara observant på här är läget för US-dollarn. Dollarkursen har gått ned vilket brukar vara en negativ faktor för inte bara Ericsson utan för börsläget i stort. Orsaken till dollarns kräftgång kan framför allt förklaras med president Trumps ökande politiska problem. Vilket gör det svårare för honom att få igenom sina stimulansprogram med bland annat skattesänkningar och infrastruktursatsningar. De som i sin tur förväntas kunna få igång både tillväxten och inflationen.

Om inte dessa politiska program går igenom så är det risk för att dollarn fortsätter att gå ned. Och inte blev det så mycket bättre av att Tysklands förbundskansler Angela Merkel förra veckan deklarerade att Euron var för svag.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

Ett OMXS30-bolag som emellertid anses att gynnas av dollarnedgång är HM. Även den aktien har bröt under veckan upp ur ett tradingintervall. Här har också huvudägaren Stefan Persson och aktieprofilen Sven-Olof Johansson storköpt aktier under våren.

Den långsiktiga trenden för OMXS30 är dock fortfarande uppåtriktad. Indexet ligger nämligen en bra bit över sin uppåtgående 200-dagars medeltalskurva och visar i det långsiktiga perspektivet upp ett tydligt mönster av stigande bottnar och toppar.

Även den korta trenden, som vi definierar efter lutningen på 20-dagars medeltalskurvan, är uppåtriktad. Däremot så befinner sig OMXS30 under 20-dagars medeltalskurvan vilket är ett svaghetstecken.

Analys OMXS30

Men framförallt har det tidigare så entydigt positiva handelsvolymmönstret fått sig en törn. Detta genom att nedgången den 18 maj skedde med en börsomsättning på höga 24,7 miljarder. Det är en kraftfull varningssignal om att säljarna på börsen vaknat till liv. Det höjer risken för att kraften i den uppåtriktade trenden håller på att ebba ut. Uppgången ifrån bottennivån vid ca 1604 har också skett under en klart lägre handelsaktivitet än den under nedgången. Inte bra.

Vad som behövs för att bryta osäkerheten som skapats i och med dessa svaghetssignaler är att börsen börjar gå upp med samma höga börsaktivitet som under nedgången. Eller i alla fall med minst 20 miljarder per dag under uppgångsdagarna. Dessutom att OMXS30 får nya starka köpsignaler genom att etablera sig över motståndet vid ca 1657.

OMXS30 får också nya köpsignaler redan om det kortsiktiga motståndet vid ca 1642 bryts. I så fall siktar vi på ett test av motståndet vid ca 1657.

Skulle å andra sidan OMXS30 etablera sig under stödet vid ca 1626 erhålls kortsiktiga säljsignaler. Då siktar vi istället på ett test av stödområdet kring ca 1600-1604.

Betydligt starkare säljsignaler skulle emellertid fås om OMXS30 även skulle bryta under stödet vid ca 1600-1604. Särskilt om detta skulle ske under en relativt hög handelsaktivitet. Stödnivåer finns sedan vid ca 1585 men risken är då stor att nedgångarna fortsätter ned till stödområdet kring ca 1544 eller ned till området för 200-dagars medeltalskurvan som i dagsläget ligger vid ca 1516.

Stochastic-indikatorn ligger i ett neutralt läge och ger därför för närvarande inte så mycket vägledning.

Säsongsmönstret indikerar dock att det efter i en eventuell topp i början av juni finns risk för en nedgång som brukar sluta kring midsommarhelgen. Det är dock bara ett statistiskt medelutfall. Det behöver givetvis inte bli så precis vartenda år. Men det kan vara bra att vara psykologiskt förberedd på en sådan utveckling.

Analys OMXS30
Agerar man främst med kortsiktiga tidsperspektivet har man under veckan kunnat ta hem vinst på uppgångspositioner kring ca 1640-området som vi skrev om i förra veckans OMXS30 analys. Nu befinner sig OMXS30 i ett tradingintervall med stöd kring ca 1626 och motstånd kring ca 1642.

Etablerar sig OMXS30 över 1642 kan man sikta på en uppgång till först och främst ca 1657. Stop loss förslagsvis om indexet går under 1640-1642.

Om OMXS30 istället bryter under stödet vid ca 1626 kan man sikta på nedgångar till först och främst ca 1600-1610. Stopp loss förslagsvis om indexet på nytt går över 1626-1630.

Investerar man efter mer långsiktiga strategier kan man konstatera att trenderna fortfarande pekar uppåt men att risknivån har höjts betydligt. Är man försiktig av sig så kan det därför finnas anledning att gradvis sälja av index- och aktieinnehav.

Om OMXS30 skulle börja ta fart nedåt under en relativt hög handelsaktivitet kan det dock vara läge att lite mer bestämt sälja även långsiktiga innehav.

Skulle emellertid OMXS30 börja gå upp under större handelsaktivitet än under den senaste nedgången ser börsläget mindre riskfyllt ut igen. Särskilt om motståndet på OMXS30 vid ca 1657 bryts under en stigande handelsaktivitet ser det bra ut.

Taggar:
DAX
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto