Home > OMXS30 Analys v.39 “OMXS30 i knyckig uppåtriktad trend”

OMXS30 Analys v.39 ”OMXS30 i knyckig uppåtriktad trend”

OMXS30 befinner sig på medellångsikt i en uppåtriktad trend. Handelsvolymsambanden är dock inte positiva och kortsiktigt får OMXS30 omväxlande både köp- och säljsignaler. OMXS30 får en ny köpsignal om motståndet vid ca 1448 bryts. Nästa motstånd ligger dock redan vid ca 1460. Passeras även 1460 siktar vi sedan på en uppgång till först och främst ca 1500. OMXS30 får nya kortsiktiga säljsignaler om stöden vid ca 1430 och ca 1418 bryts. På medellångsikt är dock stöden vid ca 1400, ca 1387 och nivån för 200-dagars medeltalskurvan vid ca 1370 betydligt viktigare att bevaka.

Stockholmsbörsen har den senaste veckan haft en stigande tendens. Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 gick då upp 2,3 procent till 1437,52. Årets utveckling ligger därmed på -0,6 procent och på +3,4 procent med hänsyn till utdelningar.

Veckans uppgång kom främst som ett lättnadsrally efter onsdagskvällens besked att den amerikanska centralbanken Federal Reserve lämnar sin styrränta oförändrad. En räntehöjning i USA betraktas nu som sannolik först i december.

Uppgångarna i OMXS30 sker dock fortfarande under en relativt blygsam handelsaktivitet. Ofta är också börsomsättningarna minst lika stora under nedgångsdagarna som under uppgångsdagarna. Det är inte så bra. Detta antyder nämligen att de långsiktiga och verkligt kapitalstarka aktörerna tvekar att öka sina aktieexponeringar. Börshandeln domineras i stället av mer kortsiktiga aktörer. Vilket gör att dagens aktieköpare lika gärna kan vara nästa dags säljare.

För att långsiktigt stabila uppåtriktade trender ska skapas behövs det ett överskott av långsiktiga aktörer som köper och behåller aktierna på långsikt. För då blir det till slut något av en brist på aktier att köpa. För att få tag i större mängder aktier måste man då höja sina köpanbud. Och då går aktiekurserna upp under en ökande handelsaktivitet.

Skulle det bli en tillfällig nervositet på börsen finns det då inte heller så många som vill sälja. För de stora placerarna har egentligen ett stort köpintresse. Och då får vi tillfälliga nedåtriktade rekyler under en relativt låg handelsaktivitet.

Så det är därför som vi vill se en ökad börshandel under uppgångarna och en lägre under nedgångarna. För det är ett tecken på ett stort underliggande köpbehov av aktier.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

Ett uppmuntrande tecken på att de stora kapitalstarka institutionella placerarna har ett stort placeringsbehov i aktier är medieuppgifterna om att det är relativt lätt att placera stora block av aktier vid sidan av den ordinarie börshandeln.

Förklaringen för det skulle då vara att många institutionella placerare drog upp sin kassalikviditet inför Brexit omröstningen den 23 juni. Nu är dessa institutioner i något av ett bryderi. Räntemarknaden ger just ingen eller till och med en negativ ränta. Så dessa pengar borde det egentligen köpas aktier för. Men hur intressant är det? För börsbolagen visar inte upp någon större tillväxt. Eventuella vinstökningar kommer främst ifrån kostnadsbesparingar.

Vid större utförsäljningar väljer emellertid tydligen en del institutioner att köpa aktier. Det gäller kanske att passa på när blocken är till salu.

Frågan är dock när vi kommer att se detta och annat överskottskapital komma tillbaka till börsen i lite större utsträckning? Kanske kan bolagsrapporterna i oktober stimulera ett sådant agerande?

För i och med att företagens jämförelsesiffror nu blir på en allt lägre nivå så kan kanske börsbolagen helt plötsligt börjar visa upp både en tydlig vinst- som omsättningstillväxt? Detta återstår att se. Men skulle så ske kan börsutvecklingen bli överraskande stark.

I den tekniska analysen för övrigt, förutom gällande handelsvolymsambanden, så ser det dock på medellångsikt klart positivt ut.

OMXS30 har etablerat sig över sin 200-dagars medeltalskurva, som emellertid fortfarande är nedåtriktad, det tidigare mönstret med successivt allt lägre både toppar och bottnar är brutet, den korta trenden som vi definierar efter lutningen på 20-dagars medeltalskuvan är uppåtriktad och indexet har även etablerat sig över en hel del viktiga motståndsnivåer som till exempel det vid ca 1400.

Kortsiktigt så har dock OMXS30 omväxlande fått både köp- och säljsignaler den senaste tiden. OMXS30 fick förförra veckan ett antal kortsiktiga säljsignaler vilka resulterade i att index gick ner och testade den viktiga stödnivån vid ca 1400. Där blev OMXS30 översålt. Och hade då lätt att studsa upp och istället få kortsiktiga köpsignaler när motståndet vid ca 1418 passerades.

Uppgången tog till och med OMXS30 något förbi motståndet vid ca 1445 och en nytt årshögsta vid 1448,1 skapades. Sedan fick emellertid indexet en ny liten säljsignal när det på nytt gick under 1445.

Analys OMXS30

Kortsiktigt är därför läget nu att OMXS30 har en säljsignal som senast signal och får nya säljsignaler om stöden vid ca 1430, ca 1418 och ca 1400 bryts.

OMXS30 får dock en köpsignal om indexet skulle kunna etablera sig över motståndet vid ca 1448. I så fall siktar vi på en uppgång till nästa motståndsnivå som emellertid ligger redan vid ca 1460. Bryts även detta motstånd erhålls en ny köpsignal. Då siktar vi på uppgångar till först och främst den psykologiskt viktiga nivån vid ca 1500. Och i andra hand till motståndsområdet vid ca 1547.

Analys OMXS30

Stochastic-indikatorn börjar snart komma upp i överköpta nivåer. Detta är emellertid som bekant ingen säljsignal i sig självt. Indexet kan nämligen fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend. Men man kan då däremot öka beredskapen på att indexet lättare kan göra en nedåtriktad rekyl inom den uppåtgående trenden.

Vill du förbättra din trading? Gå kursen ”Lär Dig försörja dig på Din Trading”! 

För kortsiktigt inriktade aktörer så har det de senaste veckorna funnits ett stort antal både köp- och säljsignaler att agera på. Var man med på uppgången så har man kanske nu hunnit stoppa ut sig när stödet vid ca 1445 bröts. Agerar man på den säljsignal som då erhölls så kan man nu sikta på ett nytt test av stödnivån vid ca 1430.

Bryts även det stödet kan man sedan sikta på nedgångar till stöden vid ca 1418, ca 1410 och ca 1400. Var dock mycket noggrann med stopp loss bevakningen. På medellångsikt är nämligen trenden uppåtriktad och OMXS30 skulle lätt kunna gå upp till både motståndet vid ca 1460 som till 1500-nivån. Om inte förr så ha därför särskilt en stopp för nedgångspositioner om OMXS30 går över 1448.

Erhålls köpsignalen över 1448 kan man istället köpa för uppgång. Sikta på 1460 och därefter på ca 1500. Stopp förslag för dessa eventuella uppgångspositioner blir om stödet vid ca 1445 bryts eller om indexet går under dagen innans lägsta nivå.

För mer långsiktiga placeringar ser läget betydligt bättre ut den senaste månaden i och med att viktiga motståndsnivåer brutits och då OMXS30 etablerat sig över sin 200-dagars medeltalskurva.

Så länge som handelsvolymmönstret inte blir betydligt mer positivt rekommenderas emellertid viss försiktighet med agerandet. Var vaksam på trenderna och sätt gärna en stopp om indexet återigen skulle hamna under 200-dagars medeltalskurvan.

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto