Home > OMXS30 Analys v.41 ”OMXS30 har fått nya köpsignaler”

OMXS30 Analys v.41 ”OMXS30 har fått nya köpsignaler”

OMXS30 ligger i uppåtriktade trender och har den senaste veckan erhållit nya köpsignaler då motståndsnivåerna vid ca 1445-1448 passerats. Uppgångarna sker dock än så länge något tveksamt och under en relativt låg handelsaktivitet. Troligtvis måste frågetecknen kring Deutsche Bank, den kommande rapportperioden och presidentvalet i USA först rätas ut innan den uppåtriktade trenden får någon större kraft. Ny köpsignal erhålls om OMXS30 kan etablera sig över motståndet vid ca 1461. I så fall siktar vi på uppgångar till ca 1500 och därefter till ca 1547. En kortsiktig säljsignal erhålls om indexet istället går under stödet vid ca 1445. Viktiga stödområden finns sedan vid ca 1400-1408 och vid ca 1387.

Stockholmsbörsen hade förra veckan en lätt stigande utveckling under fortsatt låg handelsaktivitet. Storbolagsindexet OMXS30 gick upp med 0,9 procent och slutade veckan på 1461,65. Därmed ligger indexet i år på +0,3 procent och på +4,4 procent inklusive utdelningar.

Veckan präglades av en avvaktande inställning och en fortsatt viss oro över Deutsche Banks finansiella situation och det kommande presidentvalet i USA. Dessutom står vi nu inför en ny rapportperiod. Kommer börsbolagen klara av att möta placerarnas förväntningar?

De allt lägre jämförelsetalen kanske till och med kommer att göra att företagen kan visa upp, något överraskande, tillväxt både i resultat och i försäljning? I så fall kan börsläget bli mycket intressant. För då ökar möjligheten för att både allmänheten och de institutionella placerarna kliver in i aktiemarknaden mer bestämt med långsiktigt inriktade investeringar.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

Det är nämligen mycket kapital som står vid sidan av börsen som får låg eller till och med negativ ränta. Om placerarna får för sig att man inte längre ska oroa sig så mycket för riskerna på aktiemarknaden, svarta svanar och annat, så kan börsutvecklingen bli mycket stark.

Vi kommer i diagrammen i så fall att kunna se tidiga signaler på ett sådant nytt beteende. Detta genom att börsomsättningen under uppgångsdagarna då kommer att vara på betydligt högre nivåer än under nedgångsdagarna. Där är vi tyvärr inte ännu. Men vi bevakar läget.

Skulle handelsvolymerna svänga om till mer positiva samband kommer vi också att bli avsevärt mer optimistiska till den långsiktiga uppgångspotentialen för OMXS30.

Som det nu är vi försiktiga och siktar efter köpsignaler endast på stegvisa uppgångar till närmast liggande tydliga motståndsnivå.

Och köpsignaler har OMXS30 fått gott om de senaste månaderna. Nu senast förra veckan fick indexet en köpsignal när det gick över motstånden vid ca 1445 och ca 1448. Nästa köpsignal erhålls om OMXS30 även orkar etablera sig över motståndet vid ca 1461.

I så fall siktar vi på en uppgång till den psykologiskt viktiga nivån kring ca 1500. Därefter ligger nästa viktiga motståndsnivå vid ca 1547.

Analys OMXS30

Skulle OMXS30 stänga under stödnivån vid ca 1445 erhålls istället en kortsiktig säljsignal. I så fall ökar risken för en nedgång till stödnivåerna vid ca 1400-1408-1410. Sker en sådan nedgång under en fortsatt låg handelsaktivitet, typ börsomsättningar på 12-17 miljarder per dag, så är förutsättningarna goda för att dessa stödnivåer ska hålla.

Då kan man snarast se nedgångarna som potentiella köptillfällen. Strax under stödet vid ca 1400 har OMXS30 dessutom intressanta stödnivåer redan vid ca 1387 och vid nivån för 200-dagars medeltalskurvan, som i skrivande stund ligger vid ca 1371.

Om OMXS30 däremot går ned och bryter stödnivåer under en relativt hög handelsaktivitet, typ omsättningar på över 20 miljarder per dag, då börjar larmklockorna ringa.

För säljsignalerna blir då betydligt mer signifikanta. I så fall ökar risken för att indexet ska gå ned och testa av stödnivåerna både vid ca 1347 och ca 1300. Och kanske också ned till det långsiktigt mycket viktiga stödområdet vid ca 1240-1247.

Men än så länge ser läget för indexet relativt ljust ut. OMXS30 har trots diverse orosmoln fått ett antal köpsignaler, den korta trenden, som vi definierar efter lutningen på 20-dagars medeltalskurvan är uppåtriktad, mönstret med allt lägre och lägre toppar och bottnar är brutet och indexet har tydligt etablerat sig över sin 200-dagars medeltalskurva. Som dessutom börjat svänga uppåt för första gången på ett år.

Stochastic-indikatorn visar dock på att börsen nu är något överköpt. Detta är som bekant emellertid ingen säljsignal i sig självt. Detta då OMXS30 kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend. Man kan då däremot öka beredskapen på att indexet lättare kan göra en nedåtriktad rekyl inom den uppåtgående trenden.

Säsongmönstret i oktober till hör det absolut mest volatila under året. Lite varning här alltså. Men, statistiken för oktobermånader är faktiskt inte så dåligt när det gäller hela månadens utveckling. Det är bara det att stora nedgångfaser ofta brukar sluta med buller och brak just i oktober.

Än så länge är dock volatiliten på börsen tämligen låg. Dessutom befinner sig OMXS30 över sin 200-dagars medeltals kurva. Och de år detta inträffar i september och oktober brukar det innebära att börsutvecklingen faktiskt kan vara ganska positiv under dessa annars så oroliga börsmånader.

Analys OMXS30

För kortsiktigt inriktade placerare så har det de senast veckan erhållits köpsignaler att agera på. Som vi skrev i förra veckans OMXS30-analys kunde man då sikta först och främst på en uppgång till ca 1460 och sedan till ca 1500. OMXS30 nådde som högst 1461. Etablerar sig indexet över denna nivå erhålls alltså en ny köpsignal.

Har man kvar uppgångspositionen kan en lämplig stopp loss vara om OMXS30 stänger under 1445. För då erhålls nämligen istället en kortsiktig säljsignal som man agera på nedgång på. Sikta i så fall på en nedgång till ca 1400-1410 området. Stopp på eventuella nedgångspositioner förslagsvis om indexet stänger över 1445. Eller över dagen innans högsta nivå.

Vill du förbättra din trading? Gå kursen ”Lär Dig försörja dig på Din Trading”! 

För mer långsiktiga placeringar ser läget betydligt bättre ut än tidigare i år. Detta då flera viktiga motståndsnivåer brutits och då OMXS30 etablerat sig över sin 200-dagars medeltalskurva. Som dessutom numera är stigande.

Det än så länge icke så positiva handelsvolymmönstret skapar dock osäkerhet i hur uthållig denna nya uppåtriktade trend kommer att vara. Var därför extra vaksam på trenderna. Sätt också helst en stopp om OMXS30 på nytt skulle hamna under sin 200-dagars medeltalskurva.

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto