Home > OMXS30 Analys v.46 ”OMXS30 har efter valet fått köpsignaler”

OMXS30 Analys v.46 ”OMXS30 har efter valet fått köpsignaler”

OMXS30 fick förra veckan starka köpsignaler under en relativt hög handelsaktivitet strax efter det att presidentvalet i USA äntligen var klart. Håller det positiva handelsvolymmönstret i sig, och om eventuella nedåtriktade rekyler ej drar OMXS30 under det viktiga stödet vid ca 1392, så ser förutsättningarna mycket goda ut för att indexet under de närmaste månaderna ska kunna gå upp en hel del. OMXS30 får nya köpsignaler om indexet etablerar sig över motståndet vid ca 1479. Vi siktar sedan på uppgångar till först och främst ca 1500, sedan till ca 1540-1550 och därefter till ca 1650-1720.

 

Stockholmsbörsen gick den senaste veckan upp kraftigt under en relativt hög handelsaktivitet. Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 avancerade då hela 3,2 procent till 1451,53. Hittills i år ligger därmed indexet på +0,3 procent. Med hänsyn till utdelningar i de underliggande aktierna i indexet är dock utvecklingen +4,7 procent.

Veckan började starkt då det såg ut som ökade möjligheter för Hillary Clinton att vinna presidentvalet i USA. När sedan det i onsdags morse helt oväntat visade sig att Donald Trump vunnit såg det först ut som att börsreaktionen skulle bli starkt negativ.

Men i och med att den kontroversielle segraren valde att hålla ett överraskande försonligt segertal, som i tid dessutom sammanföll med vår börsöppning, blev nedgången relativt liten och kortvarig. Nedgången blev ”endast” 3,3 procent som värst innan börsen efter några minuters handel sedan vände uppåt igen.

I förra veckans OMXS30-analys var vi också lite inne på det temat gällande vad som skulle kunna hända om Trump vann valet.

Vi skrev då: ”Dessutom, lite cyniskt och enligt logiken i det gamla börsordspråket ”köp på ryktet, sälj på nyheten”, så kan efter den första chocken kanske börsen ändå gå upp. Och väl ta igen de tidigare nedgångarna. Reaktionen kan nämligen bli typ: ”Nu vet vi, det som har hänt har hänt och nu tittar vi framåt istället”. Och ”skönt att det är över, nu slipper vi oroa oss över en rysare som ett kommande viktigt presidentval”. Lite som reaktionen efter sommarens Brexit-val.”

Så blev det också. Fast förloppet blev betydligt snabbare än vi anat.

I och med att OMXS30 under onsdagen var nere på låga 1391,8, som var klart under den senaste tidens lägsta indexnivåer, men sedan stängde betydligt högre på 1456,7 och nära den dagens högsta nivå på 1459 erhölls en tydlig reversal köpsignal. En så kallad bullish hammer eller en key-reversal köpsignal.

Analys OMXS30

Extra stark blir signalvärdet av denna köpsignal då den erhölls under en relativt hög handelsaktivitet, börsomsättningen var på 26,7 miljarder, att den bekräftas genom en stängning på en ännu högre nivå dagen efter, och att den erhölls i den långa trendens riktning.

Den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på OMXS30 200-dagars medeltalskurvan, är nämligen uppåtriktad. OMXS30 har dessutom etablerat sig väl över nivån för 200-dagars medeltalskurvan och även kommit in i ett mönster med stigande bottnar och stigande toppar.

Allt detta, och även det faktum att börsen nu kommit in i det starka halvåret november till april, talar för att OMXS30 de närmaste månaderna har mycket goda möjligheter att avancera upp en hel del. Kanske till och med att testa de gamla all-time-high nivåerna vid ca 1720.

Vad som krävs för att detta scenario ska se trovärdig ut är dock att förra veckans mönster med stigande handelsaktivitet vid uppgångsdagar relativt nedgångsdagarna består. Dessutom att OMXS30 håller sig över förra veckans lägsta nivå på 1391,8. För OMXS30 skulle få en allvarlig säljsignal om det under hög handelsaktivitet skulle etablera sig under denna viktiga stödnivå.

Men vad som ser ut att ligga i korten är snarast att OMXS30 kommer att hålla sig väl över både 1392 och stödnivån vid ca 1400. Sker i så fall nedåtriktade rekyler under relativt låg handel, med börsomsättningar på väl under 20 miljarder per dag, så ser vi dessa främst som potentiella köptillfällen för den något mer långsiktige investeraren.

Vill du lära dig teknisk analys? Gå kursen ”Bättre Affärer med Teknisk Analys”. Gbg 26/11. 

Kortsiktigt så ser vi dock tecken på att OMXS30 tvekar. När indexet var uppe på veckans högsta 1479,3 så stängde indexet denna dag vid dagslägsta. Alltså lite av en motsatt signal än den indexet hade under onsdagen. Men denna säljsignal är främst av kortsiktigt intresse. För den går emot den långa trendens riktning, den var mindre i amplitud och den bildades under en lägre handelsaktivitet än dagen innan.

Stochastic-indikatorn börjar emellertid även snart komma upp i höga och överköpta nivåer. Detta är dock ingen säljsignal i sig själv då indexet kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend. Man kan då däremot öka beredskapen på att indexet lättare kan göra en nedåtriktad rekyl inom den uppåtgående trenden. Men sker dessa rekyler under en relativt låg handelsaktivitet får man emellertid vara beredd på att dessa kan bli både kortvariga och grunda.

OMXS30 får också andra kortsiktigt intressanta säljsignaler om indexet går under stödnivåerna vid ca 1440, ca 1422, ca 1405 och ca 1400. Men på lite längre sikt är alltså stödnivån vid ca 1392 betydligt viktigare.

Analys OMXS30

Skulle däremot OMXS30 etablera sig över motståndsnivån vid ca 1479 erhålls nya köpsignaler. Extra intressanta skulle dessa köpsignaler vara om börsomsättningen på nytt skulle vara på över 20 miljarder kr. I så fall siktar vi på uppångar till först och främst ca 1500, sedan till ca 1540-1550, och därefter till ca 1650-1720.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

Kortsiktigt inriktade aktörer kan nu betrakta OMXS30-området mellan ca 1440 och ca 1479 som ett tradingintervall att agera inom. Alltså köp vid stödet och sälj vid motståndet. Stopp loss om indexet bryter utanför dessa nivåer. Går OMXS30 under 1440 kan man istället sikta på en nedgång till stödet vid ca 1422.

Etablerar sig emellertid OMXS30 över motståndet vid ca 1479 under en relativt hög handelsaktivitet erhålls en köpsignal som indikerar att man minst kan sikta på en uppgång till ca 1500.

Är man däremot främst inriktad på längre tidshorisonter ser investeringsläget i den tekniska analysen relativt ljust ut. Detta gäller så länge som eventuella nedgångar sker under en jämförelsevis låg handelsaktivitet och även håller sig över stödet vid ca 1392.

OMXS30 har nämligen erhållit starka köpsignaler, de långa trenderna pekar uppåt, handelsvolymsambanden är positiva och börsen är också inne i det starka halvåret november till april.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.