Home > OMXS30 Analys v.7 ”OMXS30 på gång att bryta ut uppåt?”.

OMXS30 Analys v.7 ”OMXS30 på gång att bryta ut uppåt?”.

OMXS30 ligger kvar i en kraftsamlande konsolideringsfas. Men det finns ett antal positiva tecken som indikerar att utbrottet antagligen kommer att ske uppåt. I den långsiktiga trendens riktning. Köpsignaler erhålls om OMXS30 under en relativt hög handelsaktivitet etablera sig över motståndet vid ca 1568. Sker detta siktar vi i första hand på uppgångar till ca 1600 och i andra hand till ca 1630-1670. Viktiga stödnivåer att bevaka finns dock vid ca 1499.

Stockholmsbörsen uppvisade förra veckan en oregelbunden tendens under en låg handelsaktivitet. Storbolagsindexet OMXS30 steg dock till slut med 0,4 procent och stängde veckan på 1562,73. Därmed har indexet i år stigit med 3,0 procent.

Utveckling på OMXS30 hämmades under veckan av negativa rapportreaktioner för ABB, Kinnevik, Securitas och Svenska Handelsbanken. Under fredagen hjälpte dock Boliden, som kom med en stark rapport, Japanbörsen och Donald Trumps uttalanden om en snar sänkning av USA:s bolagsskatt att ordna till en positiv avslutning på börsveckan.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

I den tekniska analysen kan man emellertid konstatera att OMXS30 fortfarande är kvar i den något tålamodskrävande konsolideringsfasen indexet legat i sedan mitten av december.

Men inom denna sidogående rörelse finns det en hel del ljusglimtar. Dels så får indexet marginellt högre och högre toppar. Konsolideringen verkar på så sätt glida uppåt.

Dessutom har de nedåtriktade rekylerna de senaste veckorna inte orkat pressa ner indexet lika långt som förut. Och kanske viktigast är att det positiva handelsvolymmönstret är intakt. Börsens omsättning är nämligen oftast större under uppgångsdagarna än under nedgångsdagarna. Det är väldigt positivt.

Sammantaget gör detta att det ser troligast ut att OMXS30 kommer att bryta ut på uppsidan.

Utbrottet skulle då dessutom ske i den långa trendens riktning. 200-dagars medeltalskurvan pekar nämligen uppåt och indexet visar upp ett långsiktigt mönster av successivt allt högre både toppar och bottnar.

För övrigt har också andra svenska lite bredare börsindex, som innehåller ett större antal aktier än OMXS30, redan fått köpsignaler genom att bryta ut över sina motsvarande konsolideringsfaser.

Så i vårt huvudscenario räknar vi med att även OMXS30 förr eller senare också kommer att bryta ut uppåt. Vi siktar i så fall först och främst på kortsiktiga uppgångar till ca 1600. Och i andra hand upp till de motståndsområden som ligger kring ca 1630-1670. Sker dessa uppgångar under en relativt hög handelsaktivitet förväntar vi oss också ett i senare läge ett test av indexets all-time-high 1720.

En bekräftelse på att denna vår arbetshypotes skulle kunna stämma vore om OMXS30 under en relativt hög handelsaktivitet, gärna med en börsomsättning på väl över 20 miljarder, etablerade sig över motståndet vid ca 1568.

Analys OMXS30

Skulle däremot OMXS30 mot förmodan under stor omsättning stänga under stödnivån vid ca 1499 erhålls en stark säljsignal. Då får vi tänka om. För detta skulle allvarligt komma att ifrågasätta vårt positiva börsscenario.

Men kortsiktiga säljsignaler, som skulle erhållas om indexet till exempel gick under stödnivåerna vid ca 1554, ca 1540 eller ca 1526, och som erhålls under en relativt låg handelsaktivitet ser vi dock främst som potentiella köptillfällen för den långsiktige investeraren.

Stochastic-indikatorn är däremot uppe på höga nivåer och indikerar därmed att OMXS30 är överköpt. Detta är emellertid ingen säljsignal i sig själv då indexet kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend. Man kan då dock öka beredskapen på att indexet lättare kan göra nedåtriktade rekyler inom den uppåtgående trenden.

Analys OMXS30

Agerar man främst kortsiktigt kan man nu ligga för uppgång och sikta på ett nytt test av motståndsnivån vid ca 1568. Stopp loss förslagsvis om den uppåtgående trendlinjen, som i skrivande stund ligger vid ca 1559, bryts. Vid ca 1568 kan man antingen sälja och ta hem en vinst. Eller så behåller man uppgångspositionen men flyttar upp sin stop loss så tajt det går.

Etablerar sig OMXS30 över motståndet vid ca 1568 erhålls en ny köpsignal. Särskilt intressant är denna om börsomsättningen är en bra bit över 20 miljarder under utbrottsdagen. Sikta i så fall på en uppgång till i första hand ca 1600. Stopp loss förslagsvis om indexet stänger under dagen innans lägsta nivå.

Är man mer långsiktig i sitt agerande rekommenderar vi att man framförallt ligger positionerad för uppgång på OMXS30. Om möjligt köp mer vid nedåtriktade rekyler som sker under en relativt låg handelsaktivitet.

Detta gäller så länge som handelsvolymsambanden och de långa trenderna visar upp fortsatta positiva mönster. Skulle däremot börsen börja gå ner under en relativt hög handelsaktivitet eller om OMXS30 skulle etablera sig under sin 200-dagarsmedeltalskurva gäller det att vara betydligt mer försiktig även för långsiktiga aktie- och indexinnehav.

Taggar:
EU
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto