Home > Morgonrapport: OMXS30 åter till tradingintervallet eller redo för uppgång?

Morgonrapport: OMXS30 åter till tradingintervallet eller redo för uppgång?

OMXS30 kunde inte stå emot en del negativa makronyheter igår men höll sig ändå från att återvända till tradingintervallet, vilket vi ser som ett styrketecken och anser att det nuvarande läget kan ha en bra risk/reward om indexet visar tendenser uppåt. Dock stängde USA i rött och även Asienbörserna är nedåt i skrivande stund. Idag har vi ingen tungviktare att driva marknaden på makroagendan, men vi får brittisk industriproduktion, arbetsförmedlingens prognos för arbetslöshet och  ytterligare amerikansk arbetsmarknadsdata. Innan nästa veckas Fed-möte har spekulationerna kring frasen ’considerable time’ redan dragit igång med WSJ skrivandes att den kan komma att bytas ut mot att FOMC ska vara ’patient’. 

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Som anat hamnade gårdagens fokus på nedsaktning i Kina, och inte heller den tyska industriproduktionen levde upp till förväntningar. Trots gårdagens dos av statistikbesvikelser var dock OMXS30 motståndskraftig nog att hålla stödet vid 1468 som tidigare var motstånd. Detta talar för underliggande köpvilja och ger dessutom ett bra avvägning mellan risk och avkastning för att initiera en lång position med stop-loss placerade för om indexet återvänder till handelsintervallet. Detta kräver dock att index visar positiva tendenser tidigt i handeln för att vi ska behålla tron på att 1468 håller som stöd och att vi inte går på ett false breakout. Vi var positiva redan igår med reservationen för ifall statistikfronten innan öppning skulle tynga börsen. Precis det gjorde den dessvärre, men vi stärks i tron att vi ändå lyckats med ett utbrott ur konsolideringsintervallet eftersom indexet inte sjönk ner mot de 1455-nivåer som köpare och säljare tidigare funnit bekväma och dragits mot. Vi har dock ingen uppenbar trigger i makroflödet under dagen, förutom att brittisk industriproduktion kan sätta prägel på humöret på förmiddagen så vi räknar inte med någon omedelbar rusning.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: RGK: statsupplåning – prognos och analys
Fördröjd prognos pga regeringsskiftet och ekonomerna har stött på nya problem givet att det nu inte är regeringens budget de ska räkna på. Jämfört med föregående prognos har dock skatteintäkterna under flera månader kommit in väl över prognos.

kl 10.00: AF: prognos för arbetsmarknaden
I sin juni-prognos trodde Arbetsförmedlingen att sysselsättningen skulle öka 95.000 personer 2014-2015. Arbetslösheten spåddes sjunka till 8,0% i år och fortsätta ner till 7,6% nästa år.

Prognoschefen Tord Strannefors prognos var i somras att sysselsättningen skulle öka i hela Sverige, med flest nya jobb i storstadslänen och i privat tjänstesektor. Däremot väntades sysselsättningen i industrin fortsätta minska i år, men öka något nästa år.

kl 10.30: Storbritannien: industriproduktion oktober
En uppgång med 0,3% m/m väntas. I september ökade produktionen aningen mer än förväntat, både totalt och i tillverkningsindustrin.

kl 12.30: Politik: Moderaternas valberedning presenterar förslag på ny partiordförande inför extrastämman i januari

kl 16.00: USA: lediga jobb (JOLTS) oktober
Statistiken har de senaste månaderna visat på ökad omsättning på den amerikanska arbetsmarknaden, ett tecken på ökat förtroende. Väntas nu visa en viss ökning i antalet lediga jobb jämfört med i september.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

De europeiska börserna tog på måndagen ett klev nedåt efter förra veckans starka avslutning. Stockholmsbörsen utgjorde inget undantag.

Svaga makrosignaler från såväl Asien som euroområdet påminde om hoten mot den globala tillväxten och oljeraset fortsatte.

Vid stängning var OMXS30-index ned 0,5 procent till 1.467,9. Stockholmsbörsens omsättning uppgick till 9,6 miljarder kronor.

Från Kina kom nyheter som pekade mot en avtagande tillväxt. Bland annat rapporterades att importen minskade 6,7 procent i november, att jämföra med en enligt Bloomberg News väntad uppgång på 3,8 procent. Lokala media skrev också att landet kan komma att sänka sitt tillväxtmål till 7,0-7,2 procent för 2015, lägre än årets mål på 7,5 procent.

Från tyskt håll meddelades att industriproduktionen ökade mindre än väntat i oktober.

Vidare framkom att den europeiska centralbanken ECB enligt rådsledamoten Ewald Nowoty räknar med en ”massiv” försvagning av euroområdets ekonomi, till vilket Tysklands utveckling väntas bidra. Det finns också en ”hög sannolikhet” för att inflationen dämpas under första kvartalet nästa år, förklarade han.

På valutamarknaden sjönk euron till de lägsta nivåerna sedan sommaren 2012, samtidigt som oljan tappade ytterligare ett par procent. Nordsjöoljan handlades till under 67 dollar per fat, en nivå som inte setts sedan 2009.

I Stockholm återfanns Lundin Petroleum i botten av storbolagsindex med en nedgång på 3 procent. Utanför index förlorade Africa Oil 5 procent och Shamaran 6 procent.

Det senare kan också ha tyngts av irakiska uttalanden om att den kurdiska regionsregeringen, KRG, inte får exportera olja utöver det avtal som tecknats mellan KRG och Irak.

Bättre gick det för flygbolaget SAS, som steg 5 procent mot bakgrund av lägre kostnader för bränsle.

I gruvsektorn föll diamantletaren Lucara Diamond 5 procent inför den försäljningsprognos för 2015 som bolaget väntades publicera sent på måndagskvällen svensk tid.

Bland dagens förlorare fanns också SSAB A, som backade 3 procent, och ett antal konjunkturkänsliga verkstadsbolag. Sandvik gick ned 1,9 procent och SKF 1,1 procent.

Det Oslonoterade gruvbolaget Northland Resources, med verksamhet i Sverige, meddelade att det efter flera räddningsförsök ansöker om konkurs. Störste fordringsägare är finländska Metso, som dock redan skrivit av 944 miljoner kronor.

Näst störst bland fordringsägarna på leverantörssidan är byggbolaget Peab, som gör nedskrivningar på 260 miljoner kronor och tar avvecklingskostnader på cirka 33 miljoner. Peab-aktien backade 1,2 procent.

Nedåt var det även för kabeloperatören Com Hem, som tappade 3,6 procent. Aktien steg på fredagen brant i spåren av spekulationer om ett bud från danska TDC.

Industrikonglomeratet Lifco lyfte 2,1 procent till nya rekordet 132:50 kronor. Sedan noteringen till introduktionspriset 93 kronor den 21 november har aktien därmed stigit 42 procent.

Börsveckans köprekommendationer satte fart på First North-bolaget Bredband2, som ökade 2,3 procent och NGM-listade Kopparbergs Bryggeri, som steg 2,6 procent. Malmbergs fick sin köprekommendation upprepad och avancerade 6 procent.

Bättre Affärer med Teknisk Analys

Vill du lära dig göra bättre affärer? Förbättra din timing? Lära dig teknisk analys? Gå då kursen ”Bättre Affärer med Teknisk Analys”. Kursledare är Anders Haglund med över 25 års erfarenhet av teknisk analys och aktieförvaltning. Passa på. Nästa kurstillfälle är lördag 24 januari. Frågor och anmälan till [email protected]

Läs mer

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Oil Termin
Brent Termin
1467,88
3247,99
10014,99
6672,15
4375,48
2060,31
17852,48
4740,69
17790,17
23789,82
1,2316
9,2844
7,5383
62,56
65,54
-0,46%
-0,90%
-0,72%
-1,05%
-1,00%
-0,73%
-0,59%
-0,84%
-0,83%
-1,15%
0,01%
-0,06%
-0,05%
-0,78%
-1,09%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.