Home > OMXS30 behöver en liten rekyl för att undvika en större

OMXS30 behöver en liten rekyl för att undvika en större

Så här skrev jag i fredags den 3 december: Även om indexet stängde på dagshögsta kan jag inte låta bli att snegla på den hårt spända gummisnodden och de snabbt närmande motstånden. Den senaste tidens tilltagande styrka borde stå pall mot större rekyler. Det finns i dagsläget inga varningssignaler om en analkande nedställ och då skall vi vara positiva till fortsättningen.

Teknisk analys OMXS30: Efter en skvalpig inledning föll indexet brant i samband med den amerikanska sysselsättningsstatistiken. Sentimentet är dock positivt och placerarkollektivet är inte insällt på något annat än uppgång. För tredje dagen i rad fick vi ett nytt årshögsta, som nu lyder på 1149,80 och tillika utgör treårshögsta. Vid stödnivån 1135 kom köparna åter tillbaks och höll sedan i taktpinnen hela vägen i mål. Stängningen på 1149,56 motsvarade en uppgång på måttliga 0,35 procent. Omsättningen var den lägsta under veckan och uppgick till 14,4 miljarder kronor vilket trots allt var 5 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Fredagens kursstapel kan i värsta fall indikera en topp i det kortare perspektivet. Trots att trenden är positiv och köparna dagarna före uppvisat stor styrka innebär den långa svansen på nedsidan att säljarna inte skall räknas ut. Även om köparna drev upp kursen på slutet skall man vara på sin vakt när säljarna relativt enkelt kan trycka tillbaks köparna. Det som trots allt är positivt för fortsättningen var att köparna lyckades stänga dagen ovanför öppningskursen. Det är viktigt att inte dra för stora slutsatser av en enda kursstapel, det krävs bekräftelse i form av en nedgång under 1135 för att säljarna skall stärkas så att de utgör något risk för den fortsatta uppgången. För köparnas del räcker det med att måndagen stänger ovanför 1155 för att ytterligare förstärka det positiva sentimentet.

Tekniskt är det mesta sig likt från i fredags. Både de korta och långa trenderna pekar uppåt. Fredagens högsta, tillika årshögsta vid 1150 kommer att utgöra ett första motstånd när veckan inleds. Passeras det hittar vi nästa hinder redan vid 1155 och sedan 1164 där vi tidigare sett vändningar nedåt.

Även om det mesta är positivt skapar kraftiga uppgångar spänningar i de kortare momentumindikatorerna. Gummisnodden är nu hårts spänd på ovansidan och det hade varit hälsosamt med en mindre rekyl redan nu. Fortsätter kursen allför snabbt under de närmaste dagarna blir avståndet ner mot MA-50 för stort och då skapas förutsättningar för en betydligt kraftigare rekyl. En kraftig rekyl kan skapa osäkerhet, utlösa oväntade stoppar och ett skenande VIX-index (om vi förutsätter samma händelseförlopp även på de amerikanska börserna som även de börjar se ansträngda ut).

Jag vill poängtera att jag är positivt inställd till den svenska börser, men jag vill flagga för att en alltför kraftig uppgång inte enbart är positivt. I fredags morse var det 4,1 procent ner till MA-50 och idag på morgonen är det 4,3 procent. Den 26:e april var avståndet 5,5 procent och sex dagar senare fick vi en nedgång på 12,6 procent på tre dagar, det som fick namnet ”Fat Finger Thursday”.

Dagsmomentum (RSI-14) närmar sig nu 70-nivån som utgör ett naturligt motstånd, vilket stämmer väl med 1155 som jag nämnde ovan. Precis som de flesta motstånd innebär ett brott att uppgången förstärks. MACD befinner sig fortsatt i köp och histogramstaplarna tilltar alltmer vilket förstärker uppgången.

Alla fyra trendlinjer (MA-200, MA-100, MA-50 och MA-20) är sorterade i rätt ordning, med kursstaplarna på behagligt avstånd ovanför. Gårdagens stängning skedde 9,1 procent ovanför 200-dagars medelvärde (1045) vilket samtidigt som det är ett styrkebesked även innebär att det uppstår en spänning ner mot medelvärdet ju längre avståndet är.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll igår med ytterligare 7 procentenheter till 18,01 vilket innebär att index är nere på en nivå som ger utrymme för fortsatta uppgångar. Så länge VIX noteras mellan 17,5 och 22,5 är det relativt lugnt, men när nivåerna över 25 närmar sig så snabbt som för en vecka sedan skall vi höja garden, det innebär att allt fler spekulerar i derivat för nedgångar (köper putar) och detta måste placerarkollektivet göra snabbt och det skapar per automatik en oro även om det inte ännu är någon närstående fara. Fortsätter VIX upp över 25 kan det börja dra allt mer fokus bort från det nuvarande positiva sentimentet och det skapar ett allt större tryck på att skydda sina positioner. Fortfarande befinner sig dock indexet på en nivån som är okej. Bäst är det om VIX fortsätter mellan 17,5 och 22,5 vilket möjliggör ytterligare uppgångar. Faller indexet däremot ner mot 15-16 nivån innebär det som jag brukar säga ”ett bedrägligt lugn”. Då sänker många garden och tycker att att är lungnt och optimismen spirar. Vi vet sedan tidigare att vändningarna kommer när placerarkollektivet är som mest optimistiska.

På lång sikt pekar trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning” och kursen på behagligt avstånd från 200-dagars medelvärde (kanske lite väl stort, skapar rekylrisk). Det skall bli spännande att se om 1200 blir en topp eller bara ett etappmål.

Även på medellång sikt (veckor till månader) har jag 1200 som målkurs.

På kort sikt (någon till några dagar) är jag positiv men det kan börja gå tungt redan vid 1155 och 1164. Skulle inte 1150 brytas och säljarna börjar pressa tillbaks köparna utgör 1135 en viktig sentimentsnivå.

Sammanfattning: Även om det ser bra ut när veckan inleds finns det en del moln på börshimlen, än så länge inte alltför mörka. Det vore önskvärt med en mindre rekyl redan vid nuvarande nivå eftersom det börjar uppstå spänningar mot både MA-200 och MA-50. Inför dagen kommer fredagens högsta, tillika årshögsta vid 1150 att vara kritisk för fortsättningen. Passeras nivån stärks köparna och jag förväntar mig ett test vid 1155. Skulle däremot 1150 stå emot är det viktigt att stödnivån 1135 håller i annat fall kan vi få en rekyl ner mot 1120 (men där är vi inte). Grundscenariot är fortfarande att vi är på väg mot målet (eller delmålet) 1200 punkter.

Motstånd: 1155 / 1160 / 1164 / 1174 / 1189 / 1200
Stöd: 1140 / 1135 / 1130 / 1120 / 1115 / 1100

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX X med en hävstång kring 9,26 och en stop loss på 1056,00.
Nedgång: MINISHRT OMX F med en hävstång kring 8,50 och en stop loss på 1246,00.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.