Home > OMXS30 – Bildat kortsikitig botten?

OMXS30 – Bildat kortsikitig botten?

Stockholmsbörsens index för de 30 största bolagen, OMXS30 ökade på tisdagen tillsammans med de ledande aktieindexen i Europa med stöd av starkare inköpschefsindex än väntat från Europa och Kina.

Förhoppningarna om att Federal Reserve ska återuppta programmet med köp av amerikanska statspapper levde vidare och bidrog till det positiva sentimentet. Tisdagens goda nyhet var att det kinesiska inköpschefsindexet för industrin steg till 49,8 i augusti, från 49,3 i juli. Snabbestimatet för eurozonens samlade inköpschefsindex höll sig oförändrat på 51,1 i augusti, bättre än väntade 50,0.

På råvarumarknaden faller det mesta på morgonen. I måndags skrev vi att silver var överköpt och utmanade ett flertal motstånd. Detta tolkade vi som att ett fall tillbaka var sannolikt och ädelmetallen har fallit tillbaka 2 dollar och noteras på 41,8 dollar under morgonen.

Guldet fortsätter ner under morgonen efter gårdagens nedgång och noteras i skrivande stund på 1848 dollar. Brent-oljan effektuerade aldrig någon säljsignal efter vår senaste analys när priset inte föll igenom 104-105. Nu ser vi köparna utmana den tertiära trenden vid 110 dollar.

USD/SEK som jag använder som indikator i swingperspektivet föll under tisdagen i spåren av positivare statistik i Europa än USA. Under morgonen stärks dollarn mot svenska kronan och noteras vid 6,34. Valutaparet brottas med stödlinjen i den stigande trendkanalen. Ett fall genom stödlinjen innebär början på ett trendskifte.

Teknisk analys OMXS30

OMXS30 inledde tisdagens handelssession 11 punkter upp. Säljarna lyckades aldrig täppa till gapet utan index handlades i positivt territorium under hela dagen. Volatiliteten var lägre än snittet för de senaste veckorna.

Den fallande trendkanalen är intakt och vi ser i dagsdiagrammet nedan att en motreaktion tog fart 10:e augusti efter det kraftiga fallet på nästan 20 procent under en period på 11 dagar. Den snabba fallet resulterade i att index blev extremt översålt och motreaktionen av köparna sträckte sig till 967, där säljarna återigen sänkte index med nästan 10 procent på bara några dagar.

Rekylen som tag fart 10:e augusti och veckans uppgångar har tagit index ifrån de extremt översålda tillståndet. Således definierar jag sentimentet som negativt då trenden är fallande och kursstaplarna befinner sig nedanför det glidande medelvärdet på 20 dagar (markerat i rött i diagrammet).

Vår ståndpunkt är inte reviderad. Utifrån den rådande trenden fortsätter vi navigera efter fortsatt nedgång. Ser vi fortsatta uppgångar under veckan, tolkas uppgångarna som en rekyl i en fallande marknad.

Inför dagen talar mycket för att köparnas styrka består och att index fortsätter avancera. Närmaste motstånd utgörs av 920, följt av 940.

Slutsats: Vi har ingen signal på plats ännu. Uppgångar under veckan ger oss möjlighet att blanka index till ett bättre pris. Att agera på köpsidan kan först göras när index tar ut den senaste toppen vid 967.

Teknisk analys OMXS30 (daily)
Teknisk analys OMXS30 (daily)
Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.