Home > Omxs30: Björnmarknad nalkas

Omxs30: Björnmarknad nalkas

Förra veckans icke-höjning av räntan från Federal Reserves håll kan sägas ha varit väntad för alla som är insatta i dagens monetära problematik. De kan aldrig igen höja räntorna utan måste fortsätta med QE i all oändlighet om inte börserna ska krascha då räntekostnaderna på världens skulder skulle kollapsa ekonomin. Å andra sidan är det värt att föra fram att Federal Reserve antagligen bara följer T-bill räntan, vilket kan illustreras av diagrammen nedan. Värt att notera att företagsobligationer redan har börjat gå ner sedan i somras, så räntehöjningar kan kanske inte vara så långt borta ändå.

Det är ohållbart att vårt system i längden ska kunna upprätthållas med konstant ökad skuldsättning vilket är ett måste för att systemet ska kunna gå runt vilket har varit fallet än så länge. Tills slut faller systemet ihop på grund av den överväldigande skuldbördan, vilket är kanske vad vi börjar se begynnelsen till nu.

I vilket fall som helst kommer framtida ras inte alls betyda business as usual. Bankerna får nu ta dina kontomedel för att skydda sig själva ungefär likställt med  det som hände på Cypern, så det är inte säkert att man klarar sig helskinnad ur krisen bara för att man ligger likvid. Under tiden blir det allt mer svårt att hantera cash i samhället och bankerna lobbar hårt för att avskaffa kontanthantering helt och hållet, är detta ett sammanträffande?

Enligt Martin Armstrong, självlärd ekonom som förutspådde bland annat Japans ekonomiska kris i slutet på 90-talet och börskraschen 1987  förutspår en ekonomisk kris av stora mått inom en snar framtid. Han poängterar att  en skuldkris alltid sker i periferin av ekonomins centrum först för att sedan sprida sig. än så länge är detta exakt vad som har hänt. Grekland, Ryssland och nu Kina har alla drabbats av ekonomiska svårigheter och dess börser har kraschlandat.

Är det detta vi ser nu på börsen? För att omxs30 ska hamna i nedtrend krävs enligt mig att 200-dagars glidande medelvärde börjar falla, vilket sker snart ifall kurserna inte återhämtar sig nämnvärt från dessa nivåer. För att vara extra säker sker detta när vi går under den tidigare botten mellan 1430-1410.

Bolag att blanka är som vanligt de svagaste, det är där pengarna finns. Bolag som Volvo, SSAB, Sandvik och MTG lämpar sig bra för att sälja då dessa tillhör några av de relativt svagaste på marknaden. Bolag inom oljesektorn kan också vara bra blankningskandidater men då krävs att oljan skall ner i samma storleksordning som den redan har gått ner med vilket kan vara lite osannolikt.

mv ins 09-26-2013two

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.