Home > OMXS30 börjar bli redo för ny årshögstastängning

OMXS30 börjar bli redo för ny årshögstastängning

Så här skrev jag igår den 20 december: De lägre topparna och bottnarna i 60-minutersdiagrammet kommer förmodligen att stärka säljarna när börsveckan drar igång. Så länge 1131 står pall tolkar jag trots detta även det kortare sentimentet som positivt, punkteras däremot denna nivå kan det utlösa en del stoppar och skapa en allt större osäkerhet. Värt att nämna är ju att garden hålls lågt hos den största delen av placerarkollektivet (se bla VIX och sentimentetsindikatorer där fler än 90 procent tror på en fortsatt uppgång). Håll alltså garden högt och håll koll på stöd- och motståndsnivåerna nedan.

Teknisk analys OMXS30: Stockholmsbörsen öppnade nedåt men redan vid den första stödnivån 1149 kom köparna tillbaks och höll i taktpinnen till strax innan lunch då ett nytt årshögsta på 1160,4 presterades. Under eftermiddagen var det svagt nedåt till stängningen som kl 17:25 skedde vid 1151,75. Callen var dock positiv och indexet lyfte till plus genom stängningen vid 1154,19 och plus 0,09 procent. Omsättningen uppgick till 14,4 miljarder kronor vilket var lägre än i torsdags (fredagen räknas inte pga derivatlösen) och 3,3 procent högre än snittet och i linje med årets genomsnitt.

Studerar vi de fyra senaste dagarnas kursstaplar är det tydligt vilken obeslutsamhet det råder mellan köpare och säljare.

OMXS30-indexet befinner sig alltjämt i den övre delen i den konsolidering mellan 1160 och 1131 där dragkampen mellan köpare och säljare pågår. Inget har förändrat i varken den långa- eller medellånga trenden. Alla trendlinjer är sorterade i rätt ordning för en starkt uppåtriktad trend med de långa trendlinjerna längst ner och de kortare överst med kursstaplarna på tryggt avstånd ovanför alla fyra. Avståndet är fortfarande något stort ner till MA-50. En rekyl eller en konsolidering är önskvärd för att minska avståndet och underlätta nästa uppgångsfas. Ju fler misslyckade utbrottsförsök, desto större chans för en märkbar rekyl. Avståndet är fortfarande något stort ner till MA-50. En rekyl eller en konsolidering är önskvärd för att minska avståndet och underlätta nästa uppgångsfas. Ju fler misslyckade utbrottsförsök, desto större chans för en märkbar rekyl.

På ovansidan möter vi först motståndet i form av årshögsta 1160 därefter är det 1169 följt av 1179 som gäller. På nedsidan möter först golvet i den korta stigande trendkanalen och därefter 1131 som jag använder som sentimentsnivå. Punkteras även 1120, den tidigare utbrottsnivån kan det utlösa en del stoppar, men där är vi inte än.

Dagsmomentum (RSI-14) saknar riktning och så länge inte 70-nivån passeras kommer sentimentet att vara avslaget. Närmast på nedsidan intresserar jag mig för bekräftelsenivån vid 55 som om den punkteras innebär en säljsignal.

Histogrammet i MACD-diagrammet är på väg att bryta ner i sälj, men det betyder inte så mycket så länge nivån är så pass positiv.

Frågan är då med alla dessa indikationer och mörka moln vad som händer. Så länge den långa trenden pekar uppåt är sannolikheten definitivt störst att utbrottet sker uppåt.

När jag skriver denna analys (kl 19:40 måndag kväll) noteras VIX, som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 på låga 16,12. När indexet noteras mellan 15-16,5 är det ungefär samma låga nivå som rådde i oktober 2007, maj 2008 och senaste april i år. Vid dessa tillfällen har många placerare sänkt garden och ansett att risken för en nedgång varit obefintlig och det är då risken är som störst. I stort sett alla indikatorer som mäter optimismen pekar på excessiska nivåer och många fonder är i princip fullinvesterade. Vi läser allt fler prediktiva artiklar om hur bra 2011 kommer att bli och vilka aktier man skall investera i. Pricken över ”i” blir det ifall Aftonbladet kommer med en fond- eller börsbilaga… Contrary opinion och de tekniska utsikterna talar alltså för att det långsiktiga motståndet kring 1200 kommer att utgöra en topp, men vi skall självklart avvakta bekräftelser i prisgrafen innan vi agerar på en kommande sättning.

Även om det börjar dyka upp en hel del varningssignaler skall vi inte agera förrän trendanalysen ger oss besked om att agera på något annat sätt än att vara köpare i samband med rekyler. Skulle däremot OMXS30 vända ner och etablera sig under 200-dagars medelvärde som just nu noteras kring 1055 skall vi vara försiktiga, men där är vi inte på ett tag ännu (8,6 procent ner till MA-200).

Dollarn (USD/SEK) liknar mest ett plockepinn med rörelser mellan 6,86 och 6,82. Om det visar att dollarn inte bryter ner genom 6,75-6,77 kommer vi med allt större sannolikhet att få en vändning uppåt, mot i första hand 7,07. När detta skrivs (måndag kväll) noteras dollarn i 6,85.

På lång sikt pekar trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning” och kursen på behagligt avstånd från 200-dagars medelvärde (8,6 procent). Det skall bli spännande att se om det långsiktiga motståndet 1200 blir en topp eller bara ett långsiktigt motstånd.

Även på medellång sikt (veckor till månader) har jag 1200 som målkurs.

På kort sikt (någon till några dagar) kan de misslyckade utbrottsförsöken av årshögstanivån stärkt fyndblankarna och det kan bli en del vinsthemtagningar när veckan inleds. På nedsidan bevakar jag 1131 och på ovansidan 1159.

Sammanfattning: Den kraftiga uppgången i callen borde smitta av sig på tisdagens börsöppning och lyckas indexet hålla sig ovanför 1160 kan vi få en fortsättning på uppgången. Vi skall dock vara beredda på bakslag och risken ökar påtagligt när placerarkollektivet intagit en så pass optimistiskt inställning till den närmaste framtiden. Ju större optimism, desto större risk för bakslag, men så länge inte någon av stödnivåerna punkteras och trenden är fortsatt positiv skall vi navigera för fortsatt uppgång.

Motstånd: 1160 / 1166 / 1169 / 1178 / 1188 / 1200
Stöd: 1149 / 1143 / 1131 / 1120

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX X med en hävstång kring 9,08 och en stop loss på 1059,00.
Nedgång: MINISHRT OMX F med en hävstång kring 8,89 och en stop loss på 1244,00.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.