Home > OMXS30 börjar uppvisa en del obalanser

OMXS30 börjar uppvisa en del obalanser

Så här skrev jag igår den 2 december: Den starka utvecklingen igår och stängningen på dagshögsta torde spilla över på öppningen idag. Frågan är däremot om det räcker för att passera motståndet vid 1141 där säljarna kommer att försöka sig på en attack. Så länge inte det sekundära stödet vid 1120 punkteras ser jag positivt på utvecklingen.

Teknisk analys OMXS30: Som jag skrev igår stod säljarna på barikad vid motståndslinjen som igår noterades vid 1140-1141. Säljarna lyckades pressa tillbaks köparna till sentimentnivån 1134 innan statistiken som fick indexet att pendla mellan 1138 och 1129 (men då är vi naturligtvis inte i position). Strax innan och efter USA-öppningen fick köparna förnyat stöd från positivt tolkad statstik (vi har ju passerat en viktig motståndsnivå) och indexet tog sig denna gång enkelt förbi motståndet vid 1141 och stängde på dagshögsta 1145,51 som innebar en ny årshögstastängning för andra dagen i rad. Uppgången på 0,99 procent skedde under hyfsade 16,9 miljarder kronors omsättning, vilket visserligen var lägre än i tisdags och onsdags men 24 procent högre än snittet.

Gårdagens kursstapel bekräftade onsdagens utbrott och trots en del försök lyckades aldrig säljarna ta kommandot eftersom 50%-nivån av onsdagens kursstapel höll emot. Den starka stängningen utan någon svans på ovansidan är ett styrkebesked och nu har sentimentsnivån flyttats upp till 1127. Om vinsthemtagningarna skapar en rekyl som blir större än så kan det stärka säljarna, men annars är det fortsatt köparna som dominerar.

Trots att det mesta för tillfället är positivt och motstånden passeras utan några större protester börjar priset dra iväg långt från ledstängerna (de glidande medelvärden vi navigerar efter). Gummisnodden börjar blir hårt spänd på ovansidan och avståndet ner till MA-50 uppgår nu efter bara några dagars uppgång till 4,1 procent. Risken för vinsthemtagningar ökar när de stundande motstånden närmar sig. Den tilltagande volymen visar dock på en styrka som gör att vi istället kan få en mer sidledes rörelse eller svagare uppgångstakt när medelvärdena väntas in.

Närmast möter ett motstånd vid 1151 innan vi åter stiftar bekantskap med gamla välkända 1156 igen. Något längre upp möter en motståndslinje som utgår från toppen i juni och idag möter upp vid 1162-1164.

Jag fortsätter att navigera mot målkursen vid 1200 och det skall bli spännande att se om detta blir ett slut- eller etappmål.

Alla fyra trendlinjer (MA-200, MA-100, MA-50 och MA-20) är sorterade i rätt ordning, med kursstaplarna på behagligt avstånd ovanför. Gårdagens stängning skedde 8,9 procent ovanför 200-dagars medelvärde (1044) vilket samtidigt som det är ett styrkebesked även innebär att det uppstår en spänning ner mot medelvärdet ju längre avståndet är.

Som förväntat blev det bra fart när taket i triangeln hos dagsmomentum bröts, samtidigt som MACD vred om till köp. Det var tillräckligt många indikatorer som korrelerade för att skapa denna kraftiga omsvängning i sentimentet. Nu gäller det att hålla garden högt när 70-nivån närmar sig hos RSI-14. Nivån innebär ett motstånd så länge den inte passeras, men när den väl passerats innebär det en förstärkning av den positiva sentimentet, och inte att ”överköpt” som många ”feltolkare” tror.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll igår med ytterligare 9,22 procentenheter till 19,39 vilket innebär att index är nere på en nivå som ger utrymme för fortsatta uppgångar. Så länge VIX noteras mellan 17,5 och 22,5 är det relativt lugnt, men när nivåerna över 25 närmar sig så snabbt som i tisdags skall vi höja garden, det innebär att allt fler spekulerar i derivat för nedgångar (köpa putar) och detta måste placerarkollektivet göra snabbt men det skapar per automatik en oro även om det inte ännu är någon närstående fara. Fortsätter VIX upp över 25 kan det börja dra allt mer fokus från nuvarande positiva sentiment och det skapar ett allt större tryck på att skydda sina positioner och den implicita volatiliteten stiger och skapar ännu mer oro. Fortfarande befinner sig dock indexet på en nivån som är okej. Bäst är det om VIX fortsätter mellan 16,5 och 22,5 vilket minskar skälen att skydda positioner och möjliggör ytterligare uppgångar. Faller indexet däremot ner mot 15-16 nivån innebär det som jag brukar säga ”ett bedrägligt lugn”. Då sänker många garden och tycker att att är lungnt och optimismen spirar. Vi vet sedan tidigare att vändningarna kommer när alla är som mest optimistiska.

På lång sikt pekar trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning” och kursen på behagligt avstånd ovanför allihop. En liten varning för det stora avståndet ner mot de medellånga och långa medelvärdena som kan ge en del rekyler på väg upp mot målkursen vid 1200. Det skall bli spännande att se om 1200 blir en topp eller bara ett etappmål. Jag har sedan årsskiftet 2009 hävdat att indexet skall vända vid den nivån och det är nog några som kommer att påpeka för mig att kursen ”kört förbi målet” om det nu skulle ske. Men poängen med teknisk analys är inte att alltid få rätt utan att agera efter det som visas i priset just nu.

Även på medellång sikt (veckor till månader) har jag 1200 som målkurs. 1120 utgör nu ett sekundärt stöd och 1123 utgör sentimentnivån.

På kort sikt (någon till några dagar) kan det gå tungt när indexet nu närmar sig taket i den stigande kilen vid 1140 med en redan hårt spänd gummisnodd. Så länge indexet håller sig ovanför 1127 förblir även det korta sentimentet positivt.

Sammanfattning: Även om indexet stängde på dagshögsta kan jag inte låta bli att snegla på den hårt spända gummisnodden och de snabbt närmande motstånden. Den senaste tidens tilltagande styrka borde hålla emot större rekyler, men å andra sidan är det mycket som sammanfallit i form av Thanksgiving, månadseffekt och positiv statistik. Optimismen spirar egentligen lite väl mycket och det är just då som smällarna kommer. Nu skall vi inte måla fan på väggen, men trots allt det positiva ändå vara beredda på att en stor rekyl kan komma snabbare än vi hinner blinka, det är precis därför vi måste hålla koll på våra stöd- och motståndsnivåer. Det finns i dagsläget inga varningssignaler om en analkande nedställ och då skall vi vara positiva till fortsättningen. Jag önskar alla läsare en riktigt trevlig helg från en mer än vanligt insnöad skribent!

Motstånd: 1151 / 1156 / 1163 / 1172 / 1188 / 1200
Stöd: 1140 / 1135 / 1127 / 1124 / 1120 / 1109 / 1093 / 1074

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX Y med en hävstång kring 11,22 och en stop loss på 1074,00.
Nedgång: MINISHRT OMX E med en hävstång kring 12,73 och en stop loss på 1198,00.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto