Home > OMXS30: Börsen testar april lägsta

OMXS30: Börsen testar april lägsta

Likt hela förra veckan så inleddes måndagen med fallande europeiska börsindex i spåren av oro för att det politiska dödläget i Grekland medför ett euroutträde.

”Enligt oddssajten Intrade så har sannolikheten för att minst ett land ska lämna Eurozonen (förmodligen Grekland) före slutet av 2013 har skjutit i höjden de senaste dagarna. Siffran är nu kring 60 procent från tidigare 40 procent och även i linje med många andra prognoser bland diverse analyshus”, skrev IG Markets Michael Canborn i ett kundbrev.

Finans, verkstad och råvaror hade en svag utveckling i Europa och i Stockholm tappade Boliden, SSAB, Sandvik, Nordea och Scania mellan 2,0 och 2,3 procent. Vidare var SEB, Swedbank och Volvo samtliga knappa 2 procent lägre.

Lundin Petroleum var enbart ned runt 1 procent, trots att WTI-oljan backade ned under 95-dollarsstrecket för första gången under 2012. Deutsche Bank har inlett bevakning av såväl Lundin Petroleum som Africa Oil med riktkurserna 180 respektive 115 kronor. Båda aktierna är köpvärda, enligt banken. Dessutom meddelar Africa Oils partner i borrningsprojektet i Puntland, Somalia, Range Resources att man har påträffat ytterligare oljefyndigheter i den del som för närvarande borras. Africa Oil lyfte drygt 7 procent till 60:25 kronor.

De mer defensiva bolagen Astrazeneca, Swedish Match och Tele2 noterades enbart svagt ned. På nyhetsfronten rapporterades det att Tele2 har stärkt sin finansiella situation ytterligare genom ett syndikerat kreditavtal till ett belopp om 1,2 miljarder euro med en löptid om fem år.

Desto tyngre var det för Nokia som tappade 4,8 procent till 21:53 kronor. Société Générale har sänkt rekommendationen på Nokia till sälj, från behåll, med ny riktkurs på 1:80 euro.

På måndagens Europaagenda märks bland annat industriproduktionsdata för euroområdet i mars. I eftermiddag/kväll träffas vidare euroområdets finansministrar i Bryssel för att bland annat diskutera det ekonomiska läget med utgångspunkt från EU-kommissionens ekonomiska vårprognos. Måndagens USA-agenda är däremot tunn. USA-terminerna noterades 0,6 till 0,7 procent lägre, tidigt på måndagsförmiddagen.

OMXS30 (daily chart)
OMXS30 (daily chart)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.