Home > OMXS30 – Den fallande trenden tvekar

OMXS30 – Den fallande trenden tvekar

Stockholmsbörsen noterade en nedgång på hela 3,4 procent när veckans första handelssession stängde under gårdagen efter fyra dagar i rad med uppgångar. Bakgrunden till det negativa sentimentet var bristen på framsteg vid finansministermötet i Polen i helgen om lösningar på den europeiska skuldkrisen försämrade investerarnas förtroende.

Under veckan kommer marknadens fokus fortsatta ligga på skuldkrisen i Grekland, men även den amerikanska centralbanken räntemöte som går av stapeln imorgon. Förlängningen av september månads möte med Federal Reserves räntestyrgrupp FOMC från en till två dagar gör att det är något mer sannolikt med ett beslut om en ”operation twist”.

Trenden på lång sikt (ett till flera år) hos OMXS30 övergick till fallande  i början av augusti när det glidande medelvärdet på 50 veckor pekade ner. I veckodiagrammet nedan kan vi se att nedgångstakten har stannat av och att OMXS30 befinner sig i mitten av ett konsolideringsintervall med gränserna 850-970.

Stochastics visar att indexet fortfarande är översålt i veckodiagrammet, vilket innebär att vi måste vara beredda på upprekyler mot den fallande trenden. I en fallande trend kan uppåtrekylerna dessutom bli väldigt tvära då det vanligtvis är många blankade positioner som då snabbt måste vändas.

Skulle OMXS30 bryta över 970-motståndet kan vi få en uppgång mot det starka motståndet vid 1050. Om vi istället redan nu skulle bryta under stödet vid 850 så riskerar vi att gå ner mot 700-området.

OMXS30 (dagsdiagram)
OMXS30 (dagsdiagram)

Trenden på kort sikt (någon dag till några veckor) är oregelbunden om man ser till dagsdiagrammet nedan. Efter att ha varit översåld vid testet av 850-nivån förra veckan fick vi en uppgång som gjort att vi nu är inne i ett mer neutralt område för stochastics-indikatorn. Trots att vi i fredags bröt över trendlinjen vid 926 så fick vi ett återslag mot stödnivån vid 900 under gårdagen. De närmaste motstånden av betydelse är nu 941 och 970. På nedsidan har vi stöden vid 893 och 850.

Positiva divergenser i MacD-indikatorn flaggar för att nedgången kan bli något flackare, men mycket talar för att index kommer fortsätta testa nivåer på nedsidan under veckan.

Slutsats: Blankade positioner behålls. Det är först när etablering sker ovanför 970 punkter som positionerna köps tillbaka. Om ni skulle vilja agera på kortare sikt kan man utgå från stöd och motstånd. Det vill säga köpa strax ovanför 850 och blanka strax under 970 med tajta nödutgångar. I så fall vi rekommendera att inte ta för stora positioner då det kan gå fort om index skulle passera dessa nivåer.

Teknisk analys OMXS30 (dagsdiagram)
Teknisk analys OMXS30 (dagsdiagram)
Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.