Home > OMXS30 effekturerar en Bearish Dark Cloud Cover

OMXS30 effekturerar en Bearish Dark Cloud Cover

Så här skrev jag igår den 4 januari: Det tar på krafterna att dra upp indexet som igår, vilket innebär att uppgångstakten med största sannolikhet avtar idag. Det kan inledningsvis bli en rekyl ner mot 1172 eller kanske den första sentimentsnivån (för torsdagen och igår sammantaget) vid 1166.

Teknisk analys OMXS30: Som väntat blev det inledningsvis skvalpigt men indexet hann med att prestera den högsta nivån sedan den 2 september 2008. Efter en timmes handel testades stödet vid 1172 som höll och det gav köparna råg i ryggen som varade fram till lunch, men där tog det stopp. Under hela eftermiddagen dominerades handeln av säljarna och när ORB-nivån 1172 punkterades tilltog nedgångstakten. Den svaga stängningen vid 1165,88 innebär en nedgång på 0,93 procent och dagslägsta. Omsättningen uppgick till 14,5 miljarder kronor, vilket var den högsta nivån (räknar inte lösendagar) sedan den 16:e december och 10 procent över snittet.

Efter den senaste tidens uppgång bildades i måndags en kraftig grön kursstapel. Igår öppnade kursen uppåt med ett visserligen litet, men dock gap uppåt vilket initialt stärkte köparna i tron att upptrenden är intakt. När en del av köparna relaitivt tidigt börjar ta hem en del vinster i samband med att motståndsnivån 1180-1182 utmanades börjar tankarna om att en topp är nådd och att månadsskifteseffekten snart är över. I och med att tisdagens stängning under halva måndagens kursstapel (som jag förklarade i gårdagens analys) har mer än hälften av den sammanlagda höjde av torsdagens och måndagens kursstaplar eliminerats av säljarna och det kommer med stor sannolikhet att stärka köparna och locka till sig en del fyndblankare som ytterligare kan hjälpa till att driva på en begynnande nedgångsfas. Formationen påminner om en Bearish Dark Cloud Cover och då skall man invänta onsdagens öppning som om den sker nedåt med ett gap kan utlösa en tillströmning av blankare. Köparna sätter sin tilltro till att måndagens öppningskurs vid 1154 håller och hoppas att 1174 bryts på ovansidan där många blankare placerat sina stoppar.

Så länge de positiva trenderna består skall vi navigera för fortsatt uppgång. Avståndet ner till MA-200 vid 1061,1 minskade igår till 9,0 procent vilket får anses vara ett betryggande avstånd men samtidigt innebär det att det är alldeles för stor spänning mellan kursstaplarna ner till de medellånga och långa trendlinjerna. Denna spänning kommer att leda till en rekyl, men det kan ta några dagar till.

Även om indexet uppvisar allt fler tecken på att vara överköpt skall vi fortsätta navigera för uppgång tills motsatsen i prisgrafen bekräftas. Än så länge är alla trendlinjer sorterade för uppgång och kursstaplarna befinner sig ovanför stödet vid 1131 som utgör sentimentnivån.

Indexet befinner sig mellan 20-dagars medelvärde och en motståndslinje som förbinder topparna från den 7:e och 22:a december, idag befinner sig denna motståndslinje vid 1182. 20- dagars medelvärde befinner idag mellan 1155-1157 och så länge vi inte får nedslag under denna nivå skall vi fortsätta navigera för uppgång.

Dagsmomentum (RSI-14) ser skakigt ut efter de senaste dagarnas tvära kast. Om 70-nivån passeras kommer det att stärka sentimentet. Igår stängde RSI-14 på 60 och pekar nedåt vilket är utmanande. MACD noteras fortfarande i sälj men någon dags uppgång till och vi får en köpsignal. MACD har inte trots måndagens uppgång lyckats bryta upp i köp, istället indikerar histogrammet att indexet skall fortsatt nedåt.

VIX, som mäter volatiliteten i optioner steg initialt på oron som den inledande nedgången hos S&P 500 innebar. Det skulle åter visa sig att nivån ovanför 18 står emot vilket vi sett vid fem tillfällen de senaste sex börsdagarna. Stängningen på 17,38 motsvarande en nedgång med 1,3 procentenheter, en nivå som ger utrymme för ytterligare uppgångar. Faller nivån ner och etablerar sig under 16,5 eller börjar stiga betydligt kraftigare än vad som är motiverat om börsen backar skall vi höja garden ordentligt.

Dollarn (USD/SEK) har sedan gårdagens analys stärkts och noteras kl 06:50 i 6,72. Tendensen är i skrivande stund nedåt.

På lång sikt pekar trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning” och kursen på behagligt avstånd från 200-dagars medelvärde (9,0 procent). Det skall bli spännande att se om det långsiktiga motståndet 1200 blir en topp eller bara ett långsiktigt motstånd.

Även på medellång sikt (veckor till månader) har jag 1200 som målkurs.

På kort sikt (någon till några dagar) är trenden fortsatt uppåtriktad och så länge golvet i den stigande kanalen håller fortsätter jag att navigera för uppgång. Jag håller garden högt eftersom det vid nuvarande nivå finns en mängd hinder och varningssignaler, men så länge ingen av dessa bekräftats i prisgrafen är det min skyldighet att navigera för fortsatt uppgång. När den stundande rekylen (som definitivt är på gång) kommer bevakar jag framförallt att hålla koll på 1131 som utgör min sentimentnivå. Skulle även den tidigare utbrottsnivån vid 1120 punkteras bör man börja skala ut långa positioner.

Sammanfattning: Idag är det sista dagen för den positiva månadsskifteseffekten och historiskt är vecka 1 stark men vecka 2 svag. Vi skall vara beredda på att det kan komma en rekyl och jag blir inte fårvånad om den blir ”tydlig”, men vi skall inte börja navigera för nedgång förrän den bekräftats i prisgrafen. Inför dagen ser jag 1171 som ett vägskäl. Håller sig kursen ovanför kan det stärka köparna mer än förväntat. Får vi nedslag under denna nivå bevakar jag 1161 som stöd. En gissning är att det blir lugnt under de dagar som är kvar på veckan och att rekylen kommer under nästa vecka. Märk väl mitt ordval ”gissning”.

Motstånd: 1176 / 1182 / 1187 / 1200 / 1203 / 1218
Stöd: 1161 / 1155 / 1139 / 1131 / 1124 / 1120

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX R med en hävstång kring 5,76 och en stop loss på 992,00.
Nedgång: MINISHRT OMX F med en hävstång kring 9,93 och en stop loss på 1244,00

Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.