Home > OMXS30 – EUR/USD och EUR/JPY-styrka viktigt för fortsatt rally?

OMXS30 – EUR/USD och EUR/JPY-styrka viktigt för fortsatt rally?

OMXS30
OMXS30

Jag ger som sagt tidigare inte mycket för stöd- och motståndsnivåer, av förklarliga skäl som tidigare nämnts.  Det är dock bra att ha koll på nivåerna då man kan ana att det är precis dit (eller precis över) som marknaden kommer söka sig. Marknaden brukar söka sig till platser, eller snarare priser, som orsakar maximal omsättning. Just nu har vi en så kallad motståndslinje just över oss på ca 1137 från år 2011 och den allra längsta från år 2000 på 1155.

Använder man logaritmisk skala är detta motstånd nu strax över 1180, då linjerna som sagt tidigare ser olika ut beroende på om man använder logaritmisk eller aritmetisk skala. Dessutom är dessa så kallade motståndslinjer nu väldigt gamla, så tiden och inflationen har nog gjort dem ännu mer värdelösare än de redan var.

EUR/USD
EUR/USD

Det finns dock en stor fördel med dem: Att de fortfarande ses som viktiga nivåer bland många tekniska analytiker. En annan oroväckande sak jag har lagt märke till under året är att alla som sysslar med teknisk analys har varit medvetna om ”Den stora OMX-triangeln” – en benämning för ovannämnda motståndslinje tillsammans med en korresponderande stödlinje som dras underifrån som då ser ut som en stor triangel. Att alla på marknaden är medvetna om någonting är ett säkert tecken på att det inte kommer ske. Lägg dessutom till att det enligt min definition inte är en triangel så är allt upplagt för den perfekta blåsningen. Om marknaden vänder vore det inte förvånande ifall den gör det efter att ha tagit ut någon av dessa nivåer, antagligen den högsta.

I verkligheten finns det nog helt andra orsaker varför börsen just nu är så stark. Sedan slutet på sommaren har EUR/USD varit väldigt stark och sedan åtminstone 10 år tillbaka har det ofta funnits en korrelation mellan en svag dollar och en stigande börs. Det finns bara ett annat valutapar som har varit en ännu bättre börsindikator är EUR/USD, och det är EUR/JPY. På sistone har det varit ett ovanligt stort rally i alla Yen-par, så stort att man kan förmoda att det skett en trendvändning. Yenen har i nästan 30 år så vitt jag vet en av de starkaste om inte den starkaste valutan i värden. Under de senaste 4 åren har den inte gjort någonting annat än stigit. Oavsett om vi ser en längre trendvändning eller en större rekyl är detta mycket positivt för börsen.

EUR/JPY
EUR/JPY

Det finns  mycket goda skäl till att tro att det kan röra sig om en större trendvändning: Japan har tvingats låna mycket pengar efter Fukushima- och tsunamikatastrofen. Bara detta kan ha brutit nacken på Yenuppgången, men dessutom  var det val i Japan tidigare i december och segrare blev Shinzo Abe:s liberaldemokrater som har lovat stimulanser enligt Ben Bernankes modell för att få bort deflationen en gång för alla, så trots att Yenen har fallit mycket i närtid kan det finnas rum för ytterligare fall. Man ska som sagt aldrig säga ”hit med inte längre”; det är en dödssynd på börsen.

Ska börsuppgången hålla i sig på kort sikt bör det finnas stöd av åtminstone ett av ovannämnda valutapar. Marknaden avfärdade dock i förra veckan en nedgång i EUR/USD på nästan 1% utan någon dramatik alls. Samma sak sker just nu på: Yenen och dollarn stiger, men inte en suck hörs från marknaden. Så var det inte förr. Antingen så vet marknaden att det kommer ytterligare ett yen- eller dollarfall och väntar på det eller så är de gamla sambanden uppluckrade. Frågan är om vi inte ser ett helt nytt paradigmskifte?

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto