Home > OMXS30 – Fortsatt fall att vänta

OMXS30 – Fortsatt fall att vänta

Börsveckan inleddes med en väldigt dyster börsdag.  Det var breda nedgångar och många småbolag har fått ta ordentliga smällar. I hopp om att marknaden skulle lugna sig stödköpte Europeiska centralbanken italienska statsobligationer i ett desperat försök. Åtgärden ledde till att obligationsräntorna föll markant, men börsen fortsatte att falla.

Stockholmsbörsen inledde dagen avvaktade med ett litet gap nedåt. Fallet blev inte så stort som befarat efter att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s sent på fredagen meddelade att man för första gången någonsin sänker USA:s kreditbetyg från AAA till AA+ med negativa utsikter.

OMXS30 avslutade dagen 5,1 procent ned till noteringen 902. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 27,1 miljarder kronor, medan en konsoliderad omsättning, som även inkluderar Chi-X, Bats, Turquoise och Burgundy uppgick till 37,8 miljarder kronor.

Värderingen av börsen, enligt p/e-tal är nere i låga 10,0. Det historiska genomsnittet ligger på 14,1 och bygger på siffror från 2002 och framåt. Än är det dock en bit kvar till finanskrisnivåerna och bottennoteringen 7,3 från november 2008.

På råvarumarknaden fortsätter det flesta råvarorna backa på morgonen medan guldet går mot strömmen. Dollarn fortsätter tappa mot Euron.

Teknisk analys OMXS30: Trenden på lång sikt (ett till flera år) övergick till fallande i början av juni efter att varit stigande sedan april 2009. I månadsdiagrammet nedan kan vi identifiera en dubbeltopp som flaggar för nedgång. Kombinationen av att index inte nådde upp till den fallande trendlinjen samt att den andra toppen inte orkade etablera sig ovanför årshögsta efter Japans naturkatastrof gav oss en tydlig negativ bild i den tekniska analysen.

Tekniska nivåer värda att uppmärksamma är 900 strax under gårdagens stängning, följt av 600.

Även i det kortare perspektivet (från någon dag till några veckor) är trenden fallande vilket tydligt framgår i dagsdiagrammet nedan. I vår trendföljande strategi går vi inte emot trenden såvida vi inte agerar på köpsidan i samband med ett trendskifte i tex. 5-minutersgrafen.

Index närmar sig ett potentiellt stöd vid 900 som tidigare varit vändningpunkt vid ett flertal tillfället. Inför dagen talar mycket för att vi ser index inleda dagen med ett negativt gap under 900-nivån, vilket innebär att senast nämnda nivå kommer utgöra ett sekundärt motstånd.

Slutsats: Våra blankade positioner behålls och vi har ingen anledning att revidera vår ståndpunkt trots att index är översålt. Den tekniska bilden är oförändrad och vi bör endast agera på köpsidan vid kortsiktiga signaler.

Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.