Home > OMXS30 fortsätter ladda för ett allt kraftigare utbrott

OMXS30 fortsätter ladda för ett allt kraftigare utbrott

Så här skrev jag igår den 29 november: Det är svårbedömt inför veckostarten (vilket det alltid är efter amerikanska långhelger)…vid 1120 kommer det att gå tungt…Ju längre tid indexet skvalpar…desto större risk för att säljarna tar över.

Teknisk analys OMXS30: Glädjen över att det ”löst sig” på Irland skapade optimism under inledningen och köparna lyckades för några minuter passera årshögsta. Den nya årshögstanivån är nu 1121,4 där föll indexet tillbaks ner till fredagens lägsta nivå och stödet vid 1100 innan siffrorna hyfsades till något på slutet. Stängningen på 1104,35 innebar en nedgång med 0,52 procent. Omsättningen var den högsta sedan den 4 november och uppgick till 14,5 miljarder kronor vilket var 8 procent högre än snittet och nästan exakt i nivå med snittet för 2010 som ligger på 14,4 miljarder kronor.

Gårdagens kursstapel öppnade uppåt med ett gap, i linje med de senaste dagarnas trend vilket inledningsvis stärkte köparna såpass att ett nytt årshögsta presterades. Ett lugn och välbefinnande infann sig när allt såg ut ”att gå efter planen”. Det var en tydlig avsaknad av säljare som drev upp kursen och när det inte längre tillkommer så många nya köpare blev indexet snabbt överköpt och indexet tappar momentum vilket fungerar som en väckarklocka för säljarna. När de upptäcker att det inte finns många köparna försvinner nivåerna i orderboken på löpande band och när fredagens stängningskurs punkterades var det många stoppar som rök. Även om säljarna nu ser starka ut krävs det bekräftelse, helst genom en öppning med ett gap nedåt idag och en stängning som är lägre än 1100 för att bekräfta vändning ner mot i första hand 1080.

Ingenting är förändrat, vare sig i det långa eller korta perspektivet. Våra välkända stöd- och motståndsnivåer på 1080 och 1120 håller fortfarande. Även om ett nytt årshögsta noterades igår fortsätter jag att navigera med 1120 som primärt motstånd, tills vi fått en dagsstängning som är högre.

Alla fyra trendlinjer (MA-200, MA-100, MA-50 och MA-20) är sorterade i rätt ordning, riktade uppåt med kursstaplarna ovanför, ingen spänd gummisnodd eller gummiband.

Indexet befinner sig 5,4 procent ovanför ett tydligt uppåtriktat 200-dagars medelvärde vid 1042. MA-200 närmar sig just nu kursen med 0,9 punkter per dag, vilket innebär att det kommer att ta flera månader för primärtrenden att ”hinna ikapp” kursen med nuvarande utveckling, det känns relativt tryggt. Å andra sidan behövs det inte många nedgångsdagar för att indexet skall nå ner till primärtrenden.

Igår fick vi ett tydligt bevis på att det är stor risk för falska utbrott när 1120 bryts. Ju fler misslyckade försök, desto större risk för falska utbrott.

När indexet noteras i en konsolidering (som nu) är den enda framgångsrika strategin att hålla koll på hur sentimentet förändras vid stöd- och motståndsområdena. Om volymen avtar när stöd- eller motståndsnivåerna bryts skall man höja garden och vara beredda på bakslag.

Jag poängterar åter att jag är positiv till fortsättningen, men om 1080-nivån punkteras innebär det att vi får en kortsiktig blankningssignal ner mot 1060 och därefter 1042 där vi hittar primärtrenden MA-200.

Dagsmomentum (RSI-14) befinner sig i en triangelliknande konsolidering som ser ut att brytas vilken dag som helst. Den kortsiktige handlaren kan navigera i riktning med utbrottet, men vara beredd att kliva av när de primära stöd- och motståndsområdena närmar sig. MACD har nätt och jämt vänt upp i köp, men vid konsolideringsformationer ger inte MACD någon vettig vägledning.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 sjönk i går med 3,11 procentenheter till 21,53. En tilltagande volatilitet hos VIX kan snabbt skapa oro, som i sin tur utlöser stoppar och en tilltagande nedgång inleds. Nu är vi inte där, men jag höjer alltid garden när jag ser att VIX böjar röra sig allt snabbare upp mot 30. Fortsätter VIX upp över 22,5 där vi hittar ett första motstånd kan 25 och 30 snabbt överskugga den positiva sentimentet. Fortfarande befinner sig dock indexet på en nivån som är okej. Bäst är det om VIX kan hålla sig mellan 16,5 och 22,5 det ger utrymme för vidare uppgång. Faller indexet däremot ner mot 15-16 nivån innebär det som jag brukar säga ”ett bedrägligt lugn”. Då sänker många garden och tycker att att är lungt och optimismen spirar. Mycket av utvecklingen hänger på dollarn som även den noteras i en konsolidering mellan (i svenska kronor) 7,06 och 6,80. Idag på morgonen noteras USD/SEK vid 7,00 kronor och följer en stigande trendlinje i det diagram jag just nu tittar på. Se gärna min tidigare dollaranalys i morse. Som vanligt gäller att hålla garden som högst när allt ”känns som bäst”, det är då faran för motgångar är som störst.

På lång sikt pekar den trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning”. Har köparna kraft kvar för att åter utmana och få till en stängning över årshögsta? Så länge inte motsatsen bevisats navigerar jag för fortsatt uppgång och att vi skall få ett utbrott uppåt. Skulle däremot 1080 punkteras kan det snabbt bli skakigt vilket jag i så fall får anledning att återkomma till. Mycket av utvecklingen vid denna typ av konsolideringar beror på händelseutvecklingen i omvärlden. Målkursen vid 1200 ligger orubbat fast, men det kan vara lite guppigt innan vi åter ”hittat vägen”.

På medellång sikt (veckor till månader) har jag fortsatt en positiv syn som kommer att svänga till neutral om 1080 punkteras. Om även 1060 punkteras återstår primärtrenden MA-200 vid 1038 som livlina. Målkurs är även i det medellånga perspektivet 1200.

På kort sikt (någon till några dagar) är jag neutral och ser en del svaghetstecken i de senaste dagarnas kursutveckling. (Se min analys av gårdagens kursstapel i början av analysen).

Sammanfattning: Inför dagen är jag neutral och bevakar 1100 som nivå där sentimentet blir negativt. Det krävs att indexet tar sig upp och stänger över 1120 för att köparna skall få tillräckligt självförtroende för att skapa en ny hållbar uppgång. Risken är stor för fler falska utbrott. Trots allt bedömmer jag att inom kort kommer att få ett utbrott uppåt (tills motsatsen bevisas). Tänk på att teknisk analys inte handlar om att få rätt – det handlar om att anpassa sig snabbt, utan känslor till det som verkligen händer.

Motstånd: 1117 / 1120-1122 / 1130 / 1150 / 1171
Stöd: 1100 / 1096 / 1088 / 1078 / 1068 / 1060 / 1056 / 1047 / 1042

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX V med en hävstång kring 8,72 och en stop loss på 1007,00.
Nedgång: MINISHRT OMX E med en hävstång kring 8,41 och en stop loss på 1198,00.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.