Home > OMXS30 fortsätter ladda för utbrott

OMXS30 fortsätter ladda för utbrott

Så här skrev jag igår den 22 november: Den starka stängningen i fredags och den fallande dollarn nu på morgonen ger förutsättningar för en positiv start när veckan inleds. Den lilla bodyn från i fredags visar dock på att en viss osäkerhet börjar uppstå och det kan visa sig redan under måndagen eller tisdagen om gummisnodden blir för hårt spänd samtidigt som 1120-nivån närmar sig. Det kan bli ett ”tydligt” nedställ när årshögsta skall testas, men fram till dess är det upp som gäller. Passeras 1120 kommer köparna stärkas ytterligare och jag siktar då i första hand på 1135.

Teknisk analys OMXS30: Indexet öppnade upp och redan i inledningen testades årshögstanivån vid 1120, även denna gång höll nivån. Som jag påpekade igår stärker det naturligtvis säljarna när en motståndsnivå håller. Säljarna släppte inte köparna men i samband med flera ”Reverse and Go”-formationer gav det flera möjligheter att komma in i position. Stängningen vid 1106,55 motsvarade en nedgång på 0,36 procent. Omsättningen var den högsta sedan den 4 november och man bör hissa en varningsflagg när omsättningen ökar i samband med nedgångar, speciellt en dag som igår när allt fler aktier deltar i nedgångarna.

Efter torsdagens och fredagens uppgångar stärktes köparna. I fredags stärktes köparna när kursstapeln stängde ovanför torsdagens stängning. Optimismen stärktes när veckan inleddes med stigande kurser. När motståndet vid årshögsta höll emot stärktes säljarna och när utrymmet mellan torsdagens och fredagens stängning och öppning punkterades svängde det korta sentimentet till säljarnas fördel. Stängningen innanför begränsningarna som torsdagens body utgör skakar om köparna som börjar tvivla på att uppgången fortsätter, några börjar kanske ta hem vinsterna ”ifall vi sett toppen”, som ju inte passerats trots flera försök.

När indexet noteras i en konsolidering (som nu) är den enda framgångsrika strategin att hålla koll på hur sentimentet förändras vid stöd- och motståndsområdena. Den senaste tiden har vi konstaterat att sentimentet vänt till det mer positiva när 1080-nivån närmat sig, även ”lösningen” av den Irländska bankkrisen tolkades positivt när veckan inleddes (i närheten av en stödnivå). När så indexet närmade sig motståndet 1120 igår morse började man oroa sig för nästa eventuella kris och om det skulle vara möjligt att lösa den. Köparna tycker det är lika bra att ta hem vinsten, säljarnas självförtroende stärks och så blir det lite nedåtåka någon eller några dagar.

Denna typ av jojoliknande svängningar är naturliga och behövs för att vi skall bli av med de som inte skall vara med på festen. Så länge både den korta och långa trenden pekar uppåt skall vi inte tänka på att navigera för något annat än uppgång, på lång och medellång sikt. Vi måste dock vara beredda på att ett utbrott över 1120 kan bli falskt, risken för det ökar ju fler misslyckade genombrottsförsök vi får. Om indexet däremot faller ner och till att börja med punkterar 1080-nivån bör vi ta det försiktigt, men så länge det är ett komfortabelt avstånd till primärtrenden MA-200, som nu befinner sig vid 1137 vilket innebär att avsåndet nu är nere på 6,3 procent.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 steg igår med 1,8 procentenheter till 18,37. Indexet är ännu inte nere på en nivå som gör mig orolig, med andra ord ”andra lungna”. Det finns utrymme för fortsatta kontrollerade uppgångar. Faller indexet däremot ner mot 15-16 nivån innebär det som jag brukar säga ”ett bedrägligt lugn”. Då sänker många garden och tycker att att är lungt och optimismen spirar. Placerarkollektivet säljer inte några putar och vips så händer det som inte fick hända. Mycket av utvecklingen hänger på dollarn som även den noteras i en konsolidering mellan (i svenska kronor) 7,00 och 6,80. Idag på morgonen noteras USD/SEK i 6,89 kronor. Som vanligt gäller att hålla garden som högst när allt ”känns som bäst”, det är då faran för motgångar är som störst.

På lång sikt pekar den trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning”. Har köparna kraft kvar för att utmana årshögsta vid 1120? Igår skrev jag: ”Jag är övertygad om att nivån kommer att brytas, men kanske inte om testet sker under inledningen av veckan”. Igår misslyckades genombrottsförsöket och det korta sentimentet försvagades. Punkteras 1080 kan det snabbt bli skakigt vilket jag i så fall får anledning att återkomma till. Mycket av utvecklingen hänger fortfarande på dollarn och omvärlden. Målkursen vid 1200 ligger orubbat fast, men det kan vara lite guppigt innan vi åter ”hittat vägen”.

På medellång sikt (veckor till månader) har jag fortsatt en positiv syn. Målkurs är även i det medellånga perspektivet 1200. Om indexet etablerar sig under 1080 svänger jag snabbt över och blir neutral på medellång sikt.

På kort sikt (någon till några dagar) skall vi vara beredda på att utvecklingen med tvära kast fortsätter. Gårdagens misslyckade genombrottsförsök av 1120 och det tilltagande negativa sentimentet (se den infällda bilden) kan prägla de närmaste dagarna som jag inte tror kommer att bjuda på några större överraskningar.

Sammanfattning: Jag väntar mig inte några större rörelser under resten av veckan. Så länge indexet håller sig ovanför 1100 är det positivt för den kortare utvecklingen och kan skapa förutsättningar för ett nytt test av årshögsta 1120. Punkteras istället nivån kommer vi snart att se ett återtest av golvet vid 1080 (där nyheterna börjar tolkas positivt igen). På fredag är det Thanksgiving och stängt i USA, vilket kan leda till lägre volymer under resten av veckan. Eventuella vinsthemtagningar kan därför se ”värre ut än vad de är”.

Motstånd: 1116 / 1120 / 1126 / 1142 / 1156
Stöd: 1100 / 1094 / 1080 / 1078 / 1067 / 1062-1060 / 1052 / 1037

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX U med en hävstång kring 10,01 och en stop loss på 1027,00.
Nedgång: MINISHRT OMX N med en hävstång kring 10,77 och en stop loss på 1172,00.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.