Home > OMXS30 fortsätter sin motreaktion upp, stängning ovanför MA-20

OMXS30 fortsätter sin motreaktion upp, stängning ovanför MA-20

Stockholmsbörsen fortsatte sin motreaktion uppåt på torsdagen och steg på bred front i likhet med övriga Europa efter att ECB-chefen Mario Draghi gett lugnande räntebesked. OMXS30-index har i veckan visat styrka genom envist hålla sig uppe och dessutom passerat det glidande medeltalet på 20 dagar. 

”Stockholmsbörsen fortsätter sin motreaktion uppåt trots duvaktiga uttalanden från ECB-chefen Mario Draghi vid dagens presskonferens. Det marknadsaktörerna tar fasta på är att räntan väntas ligga kvar på nuvarande rekordlåga nivåer under en längre tid”, säger Michael Canborn, marknadsanalytiker på IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholms storbolagsindex OMXS30 var vid stängning 1,8 procent upp till nivån 1.175. Stockholmsbörsens omsättning var då omkring 10 miljarder kronor. De ledande europeiska handelsplatserna var även de uppåt på bred front, med FTSE 100, DAX, CAC 40 och Euro Stoxx 50 mellan 2,1 och 3,0 procent högre.

På torsdagseftermiddagen beslutade Europeiska centralbankens råd att lämna räntorna oförändrade. Den viktigaste styrräntan – lägsta anbudsräntan vid refinansieringsförfarandet – ligger därmed kvar på 0,50 procent.

Vidare kommunicerade ECB-chefen Mario Draghi att penningpolitiken kommer att fortsätta vara ackommoderande så länge som det behövs, och räntorna kommer att vara på nuvarande eller en lägre nivå under en utdragen period.

Även Bank of England lämnade sin styrränta oförändrad på 0,50 procent på torsdagen, vilket var helt i linje med förväntningarna.

Under en dag med stor makroprägel prognostiserade vidare regeringen, via finansminister Anders Borg, att Sveriges BNP kommer att öka med 1,3 procent 2013, 2,1 procent 2014 och 3,5 procent 2015. Det innebar en lätt höjning för 2013 men en sänkning för 2014-2015 jämfört med hans prognos i april.

På bolagsfronten var Getinge en av vinnarna med en uppgång på 3,9 procent. Bolaget gynnades av ett par rekommendationsförändringar under torsdagen.
Sektorvis utvecklades bank starkt: Swedbank, SEB och Handelsbanken stängde 2,3 till 2,7 procent högre.

Kreditvärderingsinstitutet Moody’s har placerat Nokias kreditbetyg Ba3 under granskning för eventuell sänkning. Nokia, som tidigare i veckan köpt ut Siemens andel i nätverksbolaget NSN, stängde trots det 3,3 procent högre.

Orexo gick starkt på torsdagen, och stängde 12,1 procent uppåt. Läkemedelsbolaget fick natten till torsdagen beskedet att det amerikanska läkemedelsverket FDA godkänt preparatet Zubsolv för användning av daglig underhållsbehandling av personer med opiatberoende. Bolaget upprepade att Zubsolv bedöms lanseras i USA i september 2013.

Vidare inom läkemedel presenterade Sobi och Biogen nya positiva data från en studie för en läkemedelskandidat för blödarsjuka, Eloctate. Sobis aktie noterades vid stängningstid 1,1 procent högre.

Det egyptiska storbolagsindexet, EGX30, tog ett glädjeskutt om 7,3 procent på torsdagen efter att det meddelats att landets president, Muhammed Mursi, avsatts.

På fredagen inkommer juni månads amerikanska jobbrapport, där arbetslösheten väntas ha minskat till 7,5 procent, från 7,6 procent i maj. USA-börserna höll stängt på torsdagen på grund av nationaldagsfirande.

Tekniskt sett har OMXS30-index visat styrka genom att passera det glidande medeltalet på 20 dagar, samt forcera den fallande motståndslinjen. Vidare har MACD-indikatorn gett en köpsignal. Nästa tekniska motstånd är 1200-nivån.

OMXS30 (Dagsgraf)
OMXS30 (Dagsgraf)

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto