Home > OMXS30 fortsätter upp men lugnet kan vara förrädiskt

OMXS30 fortsätter upp men lugnet kan vara förrädiskt

Så här skrev jag igår den 22 december: Historiskt går vi mot en positiv tid, men man bör hålla garden högt då OMX och många andra index ser ordentligt överköpta ut. Inför dagen bevakar jag framförallt 1162-1160-nivån, som om den står pall med stor sannolikhet kommer att stärka köparna.

Teknisk analys OMXS30: Onsdagen inledde skakigt men hann med ett nytt årshögsta på 1169,50 för att sedan röra sig sidledes fram till 14:30 då säljarna pressade ner indexet till stödnivån 1161. Återigen fick vi uppleva en uppgång i callen. Stängningskursen på 1163,27 motsvarade en nedgång på 0,23 punkter. Omsättningen uppgick till 10,4 miljarder kronor vilket var den lägsta omsättningen sedan den 25 november och 25 procent lägre än snittet.

Bodyn i gårdagens kursstapel nådde aldrig över begränsningarna för tisdagen. Volymen under onsdagen var betydligt lägre än tisdagens vilket är ett tecken på att köparna börjar bli tveksamma på om kursen kommer att fortsätta uppåt. Formationen kallas för Bearish Harami Cross och till skillnad mot en ”vanlig” Bearish Harami som inte behöver vara en vändningsformation ÄR en Bearish Harami Cross ett tecken på att kursen skall ner. De som sitter i köppositioner bör ta det försiktigt efter denna formation är en effektiv vändningsformation. Det krävs att formationen bekräftas genom att dagens kursstapel stänger, helst med en hyfsat stor röd body, under 1247.

I trendanalysen har de positiva trenderna förstärkts ytterligare med ett ”behagligt” avstånd ner till MA-200 (9,2%) och alla trendlinjer sorterade i ”rätt ordning”. Avståndet ner till MA-50 närmar sig det ”ohälsosamma” (just nu 4,3 procent) och risken ökar för en stundande rekyl. Om denna rekyl kommer innan efter årsskiftet är omöjligt att säga. Historiskt är perioden från dagarna före julafton till slutet av vecka 1 en stark period.

På ovansidan bevakar jag närmast motståndsnivån 1181 och därefter det långsiktiga motståndet och målkursen 1200.

Om rekylen trots allt kommer är det viktigt att framförallt inte den tidigare utbrottsnivån 1120 punkteras, men först bevakar jag 1131 som sentimentsnivå.

Dagsmomentum (RSI-14) var igår uppe och vände vid motståndsnivån 70. Om kursen fortsätter nedåt hittar vi bekräftelsenivån vid 62 som om den punkteras innebär en säljsignal. MACD befinner sig fortfarande i köp men histogrammet ger en vink om att uppgångstakten avtar och en säljsignal är i antågande.

VIX, som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll igår med ytterligare 6,3 procentenheter till 15,45. Den låga noteringen för VIX är ett tecken på att placerarkollektivet inte tycker att de behöver hedga sig för en eventuell nedgång. Kursnivåerna hos de flesta ledande index börjar nå ”euforiska nivåer” och när VIX-indexet noteras mellan 15-16,5 är det ungefär samma låga nivå som rådde i oktober 2007, maj 2008 och senasta i april i år. Vid dessa tillfällen har många placerare sänkt garden alltför mycket och blottat sina ömma punkter och det är då motståndaren slår till, då är det som enklast att få utdelning av en attack. Som vanligt innebär inte ett antal historiska samband att samma händelseförlopp kommer att råda denna gång, men jag vill vara noga med att påpeka att risken för att vi inom kort kommer att få se en topp och kanske rentav påbörja en större nedgång blir allt större för varje dag!

Vi skall för varje dag som uppgången fortsätter till skillnad från det bredare placerarkollektivet göra oss alltmer beredda på bakslag och inför varje dag ha klart för oss hur mycket och på vilka nivåer vi skall skala ut oss. På detta sätt måste en nedgång bekräftas och visar det sig att det bara är en rekyl är det bara att skala in sig igen, det är inte psykologiskt lika jobbigt som att sälja av hela innehavet för att sedan riskera att få köpa tillbaks positionen till ett högre pris. Se de olika stöd- och motståndsnivåerna som växlarna i en bil. När det blir lite osäkert saktar vi in, växlar ner, men inte alla växlar på en gång. När sikten blir klar kan vi åter gasa på och växla upp.

Det vi skall göra är att vara beredda och ha en strategi för hur stor del av positionen som skall skalas ut när de olika stödnivåerna punkteras, detta skall vi ha med oss in i varje ny börsdag, då kommer det inte som en överraskning när nedgången tar fart, men fram till dess navigerar vi självklart för fortsatt uppgång.

Dollarn (USD/SEK) tradas mellan 6,87 och 6,79. Om det visar att dollarn inte punkterar 6,75 (nacklinjen i en möjlig HS-formation) kommer vi med stor sannolikhet att få en uppgång vilket de senaste dagarnas positiva formation kan vara ett tecken på. Nästa viktiga motstånd möter upp vid vid 7,07. När detta skrivs kl 06:56 noteras dollarn i 6,85 (se gärna min tidigare dollaranalys imorse).

På lång sikt pekar trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning” och kursen på behagligt avstånd från 200-dagars medelvärde (9,2 procent). Det skall bli spännande att se om det långsiktiga motståndet 1200 blir en topp eller bara ett långsiktigt motstånd.

Även på medellång sikt (veckor till månader) har jag 1200 som målkurs.

På kort sikt (någon till några dagar) är det allt mer som tyder på att en stundande rekyl är i antågande. Denna rekyl skall så länge inte motsatsen bekräftats användas för att skala in sig för ytterligare uppgång. Så länge 1131 står emot naggas inte det positiva sentimentet mer än att ytterligare uppgång är att vänta. Skulle den tidigare utbrottsnivån vid 1120 punkteras bör man vara försiktigt.

Sammanfattning: Närmast på nedsidan bevakar jag 1157 som var tisdagens utbrottsnivå. Den positiva callen kan spilla över och skapa en positiv öppning men den kursformation vi erhöll igår skapar en osäkerhet hos köparna som kan leda till att säljarna stärks vid 1169-1170.

Motstånd: 1168 / 1173 / 1181 / 1189 / 1200
Stöd: 1160 / 1156 / 1148 / 1140 / 1131 / 1120

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX X med en hävstång kring 8,56 och en stop loss på 1059,00.
Nedgång: MINISHRT OMX F med en hävstång kring 9,65 och en stop loss på 1244,00.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto