Home > OMXS30 inledde veckan avvaktande med ”doji-stapel”

OMXS30 inledde veckan avvaktande med ”doji-stapel”

Svenska börsen inledde veckan avvaktande med en liten ”doji-stapel”, som illustrerar investerarnas obeslutsamhet. Nokia och Scania blev dagens vinnare efter riktkurshöjningar.

Storbolagsindexet OMXS30 var oförändrat till en notering kring 1.193. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde drygt 10 miljarder kronor.

”Det som kom i morse var överlag rätt bra statistik från Kina, som väntat, vilket inte fick någon större effekt på börsen. Sedan kom svag industriproduktion från Sverige för april, men som vi ser det har vi det värsta bakom oss och produktionen kommer öka så smått framöver”, sade Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

På de ledande europeiska marknaderna var handeln oregelbunden. Tyska DAX stack ut med en uppgång på 0,6 procent medan brittiska FTSE 100 var 0,1 procent högre.

Inför den nya veckan fokuserade investerade på helgens kinesiska statistik som visade att landets industriproduktion ökade med 9,2 procent under maj, vilket var strax under förväntningarna på 9,4 procent.

Japans BNP-data, som visade en tillväxt på 4,1 procent i beräknad årstakt i det första kvartalet, bokfördes på pluskontot, då Bloomberg News snittprognos pekade på en tillväxt på 3,5 procent i beräknad årstakt.

I Sverige sjönk industriproduktionen med 0,5 procent i april jämfört med i fjol. Väntat här var en nedgång på 0,3 procent enligt SME Direkt.

På svenskt börsgolv hade SSAB A en tuff dag, då den svagare än väntade kinesiska statistiken satte press på basmetallmarknaden. Bolaget blev dagens förlorare inom OMXS30-indexet med en nedgång på 2,1 procent.

Gruvbolagen Boliden och Lundin Mining tappade också, i likhet med sina europeiska sektorkollegor, och stängde 0,9 respektive 2,1 procent lägre.
Moody’s framhöll i en sektoranalys att utsikterna på den europeiska stålmarknaden är svaga för de kommande 12-18 månaderna till följd av pressade stålpriser.

Vidare på bolagsfronten hamnade Nordea i kölvattnet efter att Goldman Sachs sänkt rekommendationen på bolaget till neutral, från tidigare köp. Nordea backade 1,6 procent, medan Swedbank och Handelsbanken båda noterades 0,3 procent lägre.

Astrazeneca meddelade att det förvärvat det kaliforniska bolaget Pearl Therapeutics, som är inriktat på andningsvägssjukdomar, och steg 0,6 procent.

”Detta är ett vettigt uppköp för att försöka täppa till ett erkänt hål i verksamheten. Astrazeneca kommer att vara sent till marknaden, och utan någon egentlig differentiering, men det fanns få tillgängliga alternativ för bolaget”, kommenterade analytiker på Berenberg i en uppdatering.

I toppen av storbolagsindexet hittades Nokia som steg 1,7 procent efter att HSBC höjt riktkursen på bolagets aktie till 2:20 euro, från tidigare 1:80.

Scania, som fick riktkursen höjd till 141 kronor, från 129, av Natixis, klättrade 1,2 procent och blev därmed en av dagens vinnare.

Bland mindre bolag märktes Cassandra Oil, som rusade 21,0 procent efter att ha fått in drygt 4 miljoner kronor ytterligare från en samarbetspartner. Till Direkt sade bolagets vd att risken för en nyemission nu nästan är obefintlig.

Fingerprint Card fortsatte uppåt efter förra veckans Microsoftavtal och stängde 21 procent högre, till kursen 54:25.

OMXS30 (Dagsgraf)
OMXS30 (Dagsgraf)

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto