Home > OMXS30 inleder nedåt efter svansformation

OMXS30 inleder nedåt efter svansformation

Så här skrev jag igår den 7 december: Inför dagen är jag ”svagt” positiv och så länge indexet håller sig ovanför 1131 ser jag möjligheterna som goda för en utbrott ovanför 1150. I och med den låga volymen igår hissar jag en varningsflagg för att det är enkelt för säljarna att pressa undan köparna. Punkteras de första två stödnivåerna kan det skapa en del vinsthemtagningar och utlösa en del stoppar…

Teknisk analys OMXS30: Mina förhoppningar om ”svagt” stigande kurser under inledningen räckte inte riktigt. När 1150-nivån bröts stärktes köparna mer än väntat och vi fick ett nytt årshögsta på 1157,20 men efter två misslyckade försök att driva kursen ännu högre kom säljarna tillbaks och visade ganska tydligt att de inte är uträknade (se volymökningen under nedgångarna i det infällda diagrammet). Stängningen på 1148,98 motsvarade en uppgång på 0,40 procent. Omsättningen uppgick till 16,6 miljarder aktier vilket var högre än de senaste dagarna och 20 procent högre än det dagliga snittet de senaste tre månaderna.

Även om jag ser det som positivt med allt högre stängningar är jag lite orolig vad den relativt långa svansen på ovansidan av gårdagens kursstapel kommer att ställa till med. Studerar man samtidigt den tilltagande volymen när säljarna skapade svansen kan det få en del eftersläntare att börja tvivla på en fortsatt uppgång och svansen kommer garanterat att locka till sig en del fyndblankare. Om detta räcker för en rekyl ner mot golvet i den kortare stigande kanalen återstår att se.

Alla trender pekar fortsatt uppåt och det mesta av det jag skrivit de senaste dagarna gäller även idag. Inför onsdagen kommer de stärkta säljarna åtminstone inleningsvis att driva kursen nedåt. Spänningen i gummisnodden avtog ytterligare igår. Nu återstår det att se vad den tilltagande volymen under gårdagens nedgång innebär när onsdagen inleds. Motståndet vid 1155 som jag ”pratat” om några dagar höll, åtminstone igår. Nu återstår det att se vilket självförtroende köparna har kvar. Det skall bli spännande att se om det räcker för att åter köpa på dippen?

Jag får en del synpunkter att jag är negativ till fortsättningen, men inledningen av min analys fokuserar bara på det som hände igår och dagarna närmast före och då får vi indikationer om en tillfällig topp. Ingenting har däremot förändrats i varken de långa eller korta trenderna. Så länge de positiva trenderna består är det mitt jobb att vara positiv till fortsättningen.

Alla fyra trendlinjer (MA-200, MA-100, MA-50 och MA-20) är sorterade i rätt ordning, med kursstaplarna på behagligt avstånd ovanför. Gårdagens stängning skedde 8,6 procent ovanför 200-dagars medelvärde (1047) vilket samtidigt som det är ett styrkebesked även innebär att det uppstår en spänning ner mot medelvärdet ju längre avståndet är.

I den kortare stigande trendkanalen noterar vi att kursen de senaste fem dagarna noterats nära taket, vilket är ett tecken på att köparna är ”rädda för att missa tåget”. Gårdagens svansformation i samband med testet av taket kan vara ett tecken på en ”mindre gyttjepöl” och en nedgång mot i första hand jämviktslinjen vid 1138 eller kanske ner mot golvet vid 1125.

Dagsmomentum (RSI-14) var igår uppe vid motståndet kring 70 som höll. MACD befinner sig fortsatt i köp och histogramstaplarna tilltog fram till i måndags men noteras de senaste dagarna på samma nivå. Om detta är början på en divergens får onsdagens utveckling visa.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 stängde i stort sett på oförändrad nivå på 17,99 vilket innebär att index är nere på en nivå som ger utrymme för fortsatta uppgångar. Så länge VIX noteras mellan 17,5 och 22,5 är det relativt lugnt, men när nivåerna över 25 närmar sig så snabbt som för en vecka sedan skall vi höja garden, det innebär att allt fler spekulerar i derivat för nedgångar (köper putar) och detta måste placerarkollektivet göra snabbt och det skapar per automatik en oro även om det inte ännu är någon närstående fara. Fortsätter VIX upp över 25 kan det börja dra allt mer fokus bort från det nuvarande positiva sentimentet och det skapar ett allt större tryck på att skydda sina positioner. Fortfarande befinner sig dock indexet på en nivån som är okej. Bäst är det om VIX fortsätter mellan 17,5 och 22,5 vilket möjliggör ytterligare uppgångar. Faller indexet däremot ner mot 15-16 nivån innebär det som jag brukar säga ”ett bedrägligt lugn”. Då sänker många garden och tycker att att är lungnt och optimismen spirar. Vi vet sedan tidigare att vändningarna kommer när placerarkollektivet är som mest optimistiska.

På lång sikt pekar trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning” och kursen på behagligt avstånd från 200-dagars medelvärde (kanske fortfarande lite väl stort, skapar rekylrisk). Det skall bli spännande att se om det långsiktiga motståndet 1200 blir en topp eller bara ett etappmål.

Även på medellång sikt (veckor till månader) har jag 1200 som målkurs.

På kort sikt (någon till några dagar) är det risk för att spänningarna jag pratat om under de senaste dagarna kommer att leda till en rekyl ner mot jämviktslinjen eller mot golvet i kanalen.

Sammanfattning: Onsdagen inleder nedåt pressad av de senaste dagarnas formationer och den tilltagande svansen på ovansidan. Så länge golvet i den kortare stigande kanalen vid 1125 håller är nedsidan begränsad och rekylen ”hälsosam” för en fortsatt uppgång. Punkteras stödet vid 1120 som länge utgjorde en begränsning i den långa konsolidering som föregick utbrottet för en vecka sedan kan det bli blåsigt, men där är vi inte ännu. Efter andhämtningen navigerar jag för fortsatt uppgång.

Motstånd: 1155 / 1163 / 1176 / 1188 / 1200
Stöd: 1143 / 1138 / 1125 / 1120 / 1112

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX X med en hävstång kring 9,33 och en stop loss på 1056,00.
Nedgång: MINISHRT OMX E med en hävstång kring 13,32 och en stop loss på 1198,00.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto