Home > OMXS30 inleder upp efter test av kanalgolvet

OMXS30 inleder upp efter test av kanalgolvet

Så här skrev jag i torsdags den 30 december: Dagar före och efter långhelger är i regel svårbedömda. Inför dagen finns det risk för fortsatt små skvalpiga rörelser. Trots den kraftiga uppgången i december navigerar jag efter att golvet i den korta stigande kanalen håller och att vi får en inledande uppgång under torsdagen (men det är så små rörelser att en negativ nyhet kan kullkasta denna tes).

Teknisk analys OMXS30: Stockholmsbörsen öppnade minst sagt trevande i torsdags. Oro inför oljestatistik fick börsen att vackla de sista minuterna och stängningen på 1155,57 motsvarade en nedgång på 0,82 procent. Omsättningen uppgick till 8,4 miljarder kronor vilket var den högsta omsättningen under nyårsveckan, men trots det 37 procent lägre än snittet.

Även om torsdagens kursstapel ser oroväckande ut, om man tittar på den enskilt är det värt att notera att det är en enstaka kursstapel, som bildats under låg volym (låg tillförlitlighet). Öppningen i nivå med onsdagens stängningkurs och knappt någon svans på ovansidan med en stängning på i stort sett dagslägsta är normalt en säljsignal. Jag ser det under rådande omständigheter som en varningsflagg, där säljarna visar att de inte på något sätt är uträknade. Inför dagen är det istället förra veckans lägsta vid 1154 och högsta noteringen vid 1166 som tilldrar sig mitt intresse. All rörelse däremellan är relativt ointressant.

Så länge de positiva trenderna består skall vi navigera för fortsatt uppgång. Avståndet ner till MA-200 som befinner sig vid 1059,6 uppgår nu till 8,3 procent är betryggande men innebär även att det är en för stor spänning som kommer att leda till en rekyl eller en lugnare uppgångstakt. För varje dags uppgång innebär det att vi kommer allt längre ut på den allt tunnare isen.

Även om indexet uppvisar allt fler tecken på att vara överköpt skall vi fortsätta navigera för uppgång tills motsatsen i prisgrafen bekräftas. Än så länge är alla trendlinjer sorterade för uppgång och kursstaplarna befinner sig ovanför stödet vid 1131 som utgör sentimentnivån.

Bryter OMXS30 upp över motståndet och bekräftar det med två dagsstängningar ovanför 1170 bevakar jag närmast nivån kring 1180 och därefter det långsiktiga motståndet vid 1200.

Vid en rekyl ner under 20-dagars medelvärde vid 1153 som sammanfaller med golvet i den branta stigande kanalen. Håller golvet under inledningen av veckan kommer det att stärka köparna. Skulle golvet punkteras stärks istället säljarna och det är närmast 1148 följt av 1131 jag bevakar. Man bör fortfarande använda rekylerna för att komma in på attraktivare nivåer. Skulle däremot rekylen punktera även 1120 bör man börja skala ut långa positioner, då är inte rekylen längre hälsosam.

Dagsmomentum (RSI-14) bröt i torsdags bekräftelsenivån och det är egentligen en säljsignal. Det är dock värt att notera att nivån bröts i callen och det är svårt att bedömma vad orsaken till denna utförsäljning berodde på. Bortser vi från callen noteras dagsmomentum fortfarande ovanför bekräftelsenivån och det kan vara klokt att avvakta inledningen innan man drar några större slutsatser. MACD noteras fortfarande i sälj och de tilltagande divergenserna indikerar att uppgången kan vara på väg mot sitt slut.

VIX, som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 har stigit en del de senaste dagarna och årets sista dag steg indexet till 17,75 vilket motsvarade en uppgång på 1,3 procentenheter. Nuvarande nivå ser jag som relativt behaglig, inte ”för” lugn som det innebär när VIX faller ner mot 15. Nedgångsfaserna hos SP500 får inte heller VIX att rusa ”oproportionellt” mycket. Rörelserna korrelerar bra och det skapar utrymme för fortsatta uppgångar i första hand innanför kanalens begränsningar. Även om inte detta är OMX är det trots det vägledande för sentimentet.

Dollarn (USD/SEK) har försvagats de senaste dagarna och utmanade i fredags nacklinjen som då noterades vid 6,69. Nu återstår det att se om stödnivån håller och skapar en rekyl uppåt eller om nacklinjen som idag befinner sig vid 6,66 kommer att punkteras eller fungera som språngbräda vid en rekyl uppåt. Just nu (kl 06:48) noteras USD/SEK i 6,72 utan någon egentlig riktning.

På lång sikt pekar trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning” och kursen på behagligt avstånd från 200-dagars medelvärde (8,3 procent). Det skall bli spännande att se om det långsiktiga motståndet 1200 blir en topp eller bara ett långsiktigt motstånd.

Även på medellång sikt (veckor till månader) har jag 1200 som målkurs.

På kort sikt (någon till några dagar) är trenden fortsatt uppåtriktad men allt fler tecken på en stundande rekyl tornar upp. Så länge inte nedgången bekräftas i prisgrafen navigerar vi för fortsatt uppgång. När den stundande rekylen (som definitivt är på gång) kommer bevakar jag framförallt att hålla koll på 1131 som utgör min sentimentnivå. Skulle även den tidigare utbrottsnivån vid 1120 punkteras bör man börja skala ut långa positioner.

Sammanfattning: 1159 är sentimentsnivån för dagen. Öppnar indexet över denna nivå är det positivt och förutsättningar för att golvet i den korta stigande kanalen (idag kring 1160-1162) kommer att stå emot och skapa en positiv start på 2011. Närmast möter motstånd i form av onsdagens högsta vid 1166.

Motstånd: 1162 / 1169 / 1180 / 1189 / 1200
Stöd: 1152 / 1148 / 1139 / 1131 / 1120

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX X med en hävstång kring 9,08 och en stop loss på 1059,00.

Nedgång: MINISHRT OMX F med en hävstång kring 9,03 och en stop loss på 1244,00.

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto