Home > OMXS30 inleder upp efter visit under nedre bollingerbandet

OMXS30 inleder upp efter visit under nedre bollingerbandet

Som väntat gav den spända gummisnodden en uppstuds när börsen öppnade igår. När EU:S energikommissionär Günther Öttinger meddelade att det utvecklingen kan leda till en omfattande katastrof raderades den initiala uppgången på över en procent ut på några minuter. Säljarna dominerade hela vägen till stängningen som skedde på 1055,45 vilket motsvarade en nedgång med 0,86 procent. Av de aktier och index som jag dagligen bevakar sjönk 58 och 22 stängde på plus. Banker stod som förlorare. Tele2 och SKF steg tillsammans med Boliden och Lumi. Omsättningen uppgick till 21,5 miljarder kronor vilket var 45 procent högre än snittet.

Teknisk analys – kort sikt:
På kort sikt (någon till några dagar) är sentimentet negativt så länge kursstaplarna befinner sig under 20-dagars medelvärde som just nu noteras kring 1107. Punkteringen av MA-200 innebär att vi nu har ett relativt starkt motstånd som behöver återtas relativt snabbt för att inte nedgångstakten åter skall tillta. Så länge indexet befinner sig under 1107 skall vi vara beredda på nya kraftiga nedgångar.

För den som inte är rädd för att ta stora risker kan det vara läge att gå lång och swinga någon dag. Den kraftiga korta nedåttrenden dominerar dock fortfarande.

Teknisk analys – lång sikt:
På lång sikt pekar trenden visserligen ännu uppåt, men i och med gårdagens stängning har punkteringen bekräftats. MA-100 är nu helt platt och tillåter för tillfället inte att några nya positioner tas. Även om det är allt mer som tyder på att nedgången kommer att fortsätta är det svårt att bedöma hur stor inverkan de exogena händelserna i Japan och mellanöstern kommer att spela. När allt ser som mörkast ut kan även nyheter som inte är fullt så negativa som väntat tolkas positivt. Tar sig inte indexet upp över MA-200 inom de närmaste dagarna är risken stor för att en större nedgångsfas är på väg att etableras.

Slutsats: OMX-indexet befinner sig vid golvet i den expanderande kilen och har stängt långt under golvet i det nedre bollingerbandet vilket ger bra förutsättningar för en inledande uppstuds. Vi skall dock inte ignorera kraften i de volymer som de stora elefanterna visat i samband med de senaste dagarnas nedgångar. Även idag tror jag på en inledande uppstuds, men precis som igår skall vi vara beredda på att det kan vända snabbt. Om VIX håller sig ovanför 30 eller stiger ännu mer när USA öppnar kan nedförsbacken bli brant.

Motstånd: 1072 / 1088 / 1107 / 1112 / 1135
Stöd: 1047-1045 / 1039 / 1015 / 990 / 980 / 920

Tags:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.