Home > OMXS30 kan drabbas av utförsäljningar inför helgen

OMXS30 kan drabbas av utförsäljningar inför helgen

När OMXS30 punkterade det nedre bollingerbandet och stängde två dagar nedanför innebär det att indexet är översålt. Igår fick vi en rekyl och en stängning ovanför det nedre bandet, vilket ger en köpsignal upp mot 1100-nivån. Som vanligt vid stöd- och motståndsnivåerna bjöds vi på en kraftfull vändning. Köparna dominerade hela dagen och stängningen på 1075,33 var nära dagshögsta och motsvarade 1,88 procent. Det var den första stängningen på plus de senaste sex handelsdagarna. Omsättningen uppgick till

14,9 miljarder kronor vilket var precis i nivå med snittet. Hittills i år har OMXS30 backat 7,5 procent och den gångna veckan reducerades nedgången till 2,5 procent. Av de 84 aktier och index som jag dagligen följer stängde

71 på plus 9 på minus. Lundin Petroleum var den klarast lysande stjärnan med en uppgång på 4,3 procent, följt av SEB. Axfood, MTG och SKF stod för de största nedgångarna.

Teknisk analys – kort sikt:
På kort sikt (någon till några dagar) är sentimentet negativt så länge kursstaplarna befinner sig under 20-dagars medelvärde som just nu noteras kring 1106. Punkteringen av MA-200 innebär att vi nu har ett relativt starkt motstånd som behöver återtas relativt snabbt för att inte nedgångstakten åter skall tillta. Så länge indexet befinner sig under 1106 skall vi vara beredda på nya kraftiga nedgångar.

Igår skrev jag att en som inte var rädd för att gå emot trenden kunde swinga någon eller några dagar. Även om det mesta tyder på att kursen skall fortsätta upp ser jag redan betydligt större risk med nya positioner för uppgång. För den som trots allt tar nya positioner gäller det att hålla koll på 1045-nivån som om den punkteras kommer att leda till en ny, förmodligen kraftfull, nedgångsfas.

Teknisk analys – lång sikt:
På lång sikt pekar trenden fortfarande uppåt, men om inte kursen relativt snabbt tar sig upp och åter etablerar sig ovanför skall vi inte blåsa faran över. Det är inte långt kvar och för varje motstånd som passeras stärks köparna och blankarna tvingas stänga sina korta positioner, vilket eldar på uppgången. MA-100 är nu helt platt och tillåter för tillfället inte att några nya positioner tas. När allt ser som mörkast ut kan även nyheter som inte är fullt så negativa som väntat tolkas positivt. Tar sig inte indexet däremot inte upp över MA-200 inom de närmaste dagarna är risken stor för att en större nedgångsfas är på väg att etableras.

Slutsats: Golvet och stödet i kilen höll och igår fick för första gången på länge en formation för uppgång. För några veckor sedan hade vi en rad positiva formationer, som allihop eliminerades av det starka säljtrycket.

Den stora urblåsningen (om det nu var en sådan) i tisdags, med en lång svans på nedsidan verkar åtminstone tillfälligt ha stärkt köparna och fått blankare att börja skala ut sig. Tar sig indexet över 1078 som är ett viktigt motstånd ser jag goda förutsättningar för ett test av MA-200 inom kort. Punkteras däremot 1071 kommer det inte vara långt till säljknappen som i så fall kommer tolkas som ”god nattsömn till helgen”.

Motstånd: 1082 / 1085 / 1102 / 1106 / 1123 / 1135
Stöd: 1065 / 1054 / 1045 / 1037 / 1020 / 990 / 980

Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.