Home > OMXS30 – Kan vi lita på köparna denna gång?

OMXS30 – Kan vi lita på köparna denna gång?

Så här skrev jag igår den 23 november: Så länge indexet håller sig ovanför 1100 är det positivt för den kortare utvecklingen och kan skapa förutsättningar för ett nytt test av årshögsta 1120. Punkteras istället nivån kommer vi snart att se ett återtest av golvet vid 1080 (där nyheterna börjar tolkas positivt igen). På fredag är det Thanksgiving och stängt i USA, vilket kan leda till lägre volymer under resten av veckan. Eventuella vinsthemtagningar kan därför se ”värre ut än vad de är”.

Teknisk analys OMXS30: Efter öppningen igår försökte köparna ta tillbaks kommandot men vid 10.30 återtog säljarna taktpinnen och släppte den inte under hela dagen. Indexet stängde på 1088,81 vilket var nära dagslägsta. Omsättningen uppgick till 13,7 miljarder kronor, vilket var lägre än i måndags men 2 procent högre än snittet.

Oron för Irland och i förlängningen hela euro-samarbetet, tillsammans med frågetecknen kring de kinesiska åtstramningarna och oroligheterna mellan Nord- och Sydkorea låg som en våt filt över världens marknader igår.

Gårdagens kursstapel öppnade nedåt med ett gap och stängde nära dagslägsta, med andra ord bra förutsättningar för en fortsatt nedgång. Som jag nämnde igår: – Eventuella nedgångar kan därför se ”värre ut än vad de är”. Nu närmar sig indexet åter 1080-nivån som om den håller åter kommer att stärka köparna och jojorörelserna fortstätter. Det som ser oroande ut är den tilltagande volatiliteten, men så länge inte varken stöd- eller motståndsnivåer bryts navigerar jag mot att det sker en vändning upp innan helgen.

När indexet noteras i en konsolidering (som nu) är den enda framgångsrika strategin att hålla koll på hur sentimentet förändras vid stöd- och motståndsområdena. Den senaste tiden har vi konstaterat att sentimentet vänt till det mer positiva när 1080-nivån närmat sig, även ”lösningen” av den Irländska bankkrisen tolkades positivt när veckan inleddes (i närheten av en stödnivå). När så indexet närmade sig motståndet 1120 igår morse började man oroa sig för nästa eventuella kris och om det skulle vara möjligt att lösa den. Köparna tycker det är lika bra att ta hem vinsten, säljarnas självförtroende stärks och så blir det lite nedåtåka någon eller några dagar.

Denna typ av jojoliknande svängningar är naturliga och behövs för att vi skall bli av med de som inte skall vara med på festen. Så länge både den korta och långa trenden pekar uppåt skall vi inte tänka på att navigera för något annat än uppgång, på lång och medellång sikt. Vi måste dock vara beredda på att ett utbrott över 1120 kan bli falskt, risken för det ökar ju fler misslyckade genombrottsförsök vi får. Om indexet däremot faller ner och till att börja med punkterar 1080-nivån bör vi ta det försiktigt, men så länge det är ett komfortabelt avstånd till primärtrenden MA-200, som nu befinner sig vid 1138 vilket innebär att avsåndet nu är nere på 4,6 procent. Situationen börjar till viss del påminna väl om händelseförloppet i slutet av april och början av augusti. När säljarna ”fick korn” på MA-200 gick det snabbt utför. Frågan som börjar segla upp är om vi åter skall ner och testa av MA-200 innan uppgången åter kan ta fart? Jag kan inte svara på det, men om nedgångsfaserna tenderar att ske med större kraft än uppgångarna tröttar det ut köparna och säljarna får allt enklare att pressa undan de stöd som finns kvar.

Dagsmomentum utmanar nu golvet i konsolideringsformationen och samtidigt närmar sig MACD nollan som tillsammans kommer att stärka köparna. Punkteras däremot dessa nivåer kommer det negativa sentimentet att ta över och en nedgång mot primärtrenden MA-200 vid 1037 ter sig alltmer trolig.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 steg igår med hela 12,3 procentenheter till 20,63. Trots den stora uppgången anser jag att det fortfarande korrelerar bra med motsvarande kursrörelser. Nivån medger fortfarande utrymme för fortsatta uppgångar. Fortsätter VIX upp över 22,5 där vi hittar ett första motstånd kan 25 och 30 snabbt överskugga den positiva sentimentet. Fortfarande befinner sig dock indexet på en nivån som är okej. Faller indexet däremot ner mot 15-16 nivån innebär det som jag brukar säga ”ett bedrägligt lugn”. Då sänker många garden och tycker att att är lungt och optimismen spirar. Om indexet istället stiger snabbt och då är jag mer intresserad av hur fort uppgången sker i förhållande till en börsnedgång, då skall vi börja dra öronen åt oss redan vid 25-nivån. Mycket av utvecklingen hänger på dollarn som även den noteras i en konsolidering mellan (i svenska kronor) 7,00 och 6,80. Idag på morgonen noteras USD/SEK i 6,96 kronor. Som vanligt gäller att hålla garden som högst när allt ”känns som bäst”, det är då faran för motgångar är som störst.

På lång sikt pekar den trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning”. Har köparna kraft kvar för att utmana årshögsta vid 1120? Det misslyckade utbrottsförsöket i måndags stärkte säljarna, frågan är nu om det räcker för att ta ut 1080? Så länge inte motsatsen bevisats navigerar jag för fortsatt uppgång och att vi skall få ett utbrott uppåt. Skulle däremot 1080 punkteras kan det snabbt bli skakigt vilket jag i så fall får anledning att återkomma till. Mycket av utvecklingen hänger fortfarande på dollarn och omvärlden. Målkursen vid 1200 ligger orubbat fast, men det kan vara lite guppigt innan vi åter ”hittat vägen”.

På medellång sikt (veckor till månader) har jag fortsatt en positiv syn som kommer att svänga till neutral om 1080 punkteras. Om även 1060 punkteras återstår primärtrenden MA-200 vid 1038 som livlina. Målkurs är även i det medellånga perspektivet 1200.

På kort sikt (någon till några dagar) skall vi vara beredda på att utvecklingen med tvära kast fortsätter. Gårdagens kraftiga nedställ och de negativa kursformationerna stärker säljarna, nu återstår det att se om vi fortfarande kan lita på köparna och att de kommer tillbaks vid stödet 1080, vilket krävs för att inte ”april/augusti” skall upprepas.

Sammanfattning: Tills motsatsen bevisas litar jag på att köparna kommer tillbaks vid nuvarande nivå. Historiskt har en nedgång inför Thanksgiving varit positivt och även på min karta skall vi få en vändning uppåt kring den 24 nov-2 dec. Vi skall fortsatt vara beredda på tvära kast och jojoliknande rörelser så länge begränsningarna 1080 och 1120 håller. Var beredd på att oroligheterna som uppstått de senaste dagarna kan vända upp och ner på all kortsiktig analys. Det gäller inte att ha rätt – utan att snabbt anpassa sig om man har fel…

Motstånd: 1099-1102 / 1109 / 1120 / 1126 / 1142 / 1156
Stöd: 1083 / 1080 / 1077 / 1062-1060 / 1060 / 1045 / 1038

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX U med en hävstång kring 11,75 och en stop loss på 1027,00.
Nedgång: MINISHRT OMX N med en hävstång kring 9,04 och en stop loss på 1172,00.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.