Home > OMXS30 laddar för utbrott med lågt ATR

OMXS30 laddar för utbrott med lågt ATR

Så här skrev jag igår den 8 decemberOnsdagen inleder nedåt pressad av de senaste dagarnas formationer och den tilltagande svansen på ovansidan. Så länge golvet i den kortare stigande kanalen vid 1125 håller är nedsidan begränsad och rekylen ”hälsosam” för en fortsatt uppgång. Punkteras stödet vid 1120 som länge utgjorde en begränsning i den långa konsolidering som föregick utbrottet för en vecka sedan kan det bli blåsigt, men där är vi inte ännu. Efter andhämtningen navigerar jag för fortsatt uppgång.

Teknisk analys OMXS30: Som väntat inledde indexet nedåt igår men redan vid den första motståndsnivån kom köparna tillbaks och täppte till gapet. Därefter var det sidledes och omöjligt att trejda. OMXS30 rörde sig precis på pivotpunkten plus minus tre punkter. I samband med USA-öppningen backade indexet åter ner i det negativa territoriet innan en viss återhämtning den sista timmen. Stängningen på 1145,63 innebar en måttlig nedgång på 0,29 procent. Omsättningen var lägre än i tisdags men 17 procent högre än snittet.

Gårdagens kursstapel gav inte någon direkt ny information (se det lilla infällda diagrammet). De senaste tre dagarnas intradagsrörelser är nere på lika låg nivå som vid den 6 september (se stjärnan i början av det stora diagrammet). Frågan är nu om vi får se om det blir samma kraftiga uppgång även denna gång. Det finns en hel del likheter med formationen i början av september.

I det något större diagrammet har jag ritat in den gigantiska triangelliknande konsolidering som OMXS30 befunnit sig i de senaste 19 åren. Enligt denna triangel närmar sig indexet nu ett viktigt motstånd vid 1200 punkter som om det håller kan vara toppen före en ny nedgångsfas ner mot 700-nivån. Skulle indexet bryta upp över 1200 hittar vi nästa motståndsnivå vid 1300 och därefter 1550.

Alla trender pekar fortsatt uppåt med alla trendlinjer i rätt ordning och det mesta av det jag skrivit de senaste dagarna gäller även idag. När indexet igår föll ner mot jämviktslinjen kom köparna tillbaks och det är ett tecken på att vi under torsdagens inledning kan förvänta oss en positiv öppning där index åter utmanar årshögstanivån vid 1157. En stängning ovanför denna nivå och vi kan se fram emot en kraftfull uppgång mot i första hand motståndet 1161.

I dagsdiagrammet utmanades 70-nivån i fredags och därefter har det varit små rörelser. En uppgång över 70 innebär en förstärkning av det positiva sentimentet. MACD noteras fortfarande i köp och kan idag ta sig förbi toppen i början av september. Det enda orosmolnet är i så fall de allt mindre histogramstaplarna, men det positiva sentimentet är trots allt det som dominerar.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 backade 1,4 procentenheter och stängde på 17,74 vilket innebär att indexet börjar närma sig ”det bedrägliga lugnet”. Ännu finns dock plats för uppgångar men när nivån börjar sjunka ner mot 16,5 skall vi vara beredda på att det kan bli tvära kast. Nu är vi inte där ännu och fortfarande ”är det plats” för uppgångar. Så länge VIX noteras mellan 17,5 och 22,5 är det relativt lugnt, men vänder VIX upp och passerar 25 så snabbt som för två veckor sedagn skall vi vara beredda och höja garden. När VIX stiger snabbt innebär det att allt fler spekulerar i derivat för nedgångar (köper putar) och detta måste placerarkollektivet göra snabbt och det skapar per automatik en oro även om det inte ännu är någon närstående fara. Nivåer över 25 kan det börja dra allt mer fokus bort från det nuvarande positiva sentimentet och det skapar ett allt större tryck på att skydda sina positioner. Fortfarande befinner sig dock indexet på en nivån som är okej. Bäst är det om VIX fortsätter mellan 17,5 och 22,5 vilket möjliggör ytterligare uppgångar.

Dollarn har efter toppen igår vid 6,93 fallit tillbaks och noteras idag på morgonen vid 6,84 mot kronan.

På lång sikt pekar trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning” och kursen på behagligt avstånd från 200-dagars medelvärde. Det skall bli spännande att se om det långsiktiga motståndet 1200 blir en topp eller bara ett etappmål.

Även på medellång sikt (veckor till månader) har jag 1200 som målkurs.

På kort sikt (någon till några dagar) ser jag nu allt större möjligheter för en upprepning av utvecklingen vi hade i början av september. Håller jämviktslinjen kan vi få se ett trevlig rally med start redan under torsdagen. Första delmålet i det kortare perspektivet är 1161.

Sammanfattning: Den försvagade dollarn, den positiva trenden, jämviktslinjen/stödet som igår höll och den starka stängningen med tilltagande volym borgar för en stark öppning när börsen inleds under torsdagen. Idag återstår det att se om indexet stänger på ett nytt årshögsta (vilket jag tror om inte den amerikanska sysselsättningsstaten i em sätter käppar i hjulen…).

Motstånd: 1150 / 1154 / 1161 / 1168
Stöd: 1142 / 1139 / 1131 / 1124 / 1120 / 1114

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX Y med en hävstång kring 11,27 och en stop loss på 1074,00.
Nedgång: MINISHRT OMX F med en hävstång kring 8,25 och en stop loss på 1246,00.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.