Home > OMXS30 liknar ett plockepinn med bra edge

OMXS30 liknar ett plockepinn med bra edge

Så här skrev jag igår den 18 november: Förutsättningarna är goda för att gårdagens formation innebär en vändning upp, förmodligen redan under torsdagen. Skulle det istället visa sig att ex.vis dollar rusar och 1080-nivån punkteras kommer inte säljarna vara svårväckta. Förutsättningarna är goda för en trevlig och positiv tradingdag, men vändningar kan gå snabbt i samband med konsolideringar.

Teknisk analys OMXS30: Helt väntat var det vändningen vi såg i onsdags och som bekräftades igår. Både 50- och 20-dagars medelvärde passerades. Efter ett inledande gap fortsatte köparna att dominera under hela dagen. Stängningen på 1106,32 var i stort sett dagshögsta och motsvarade en uppgång på 1,82 procent. Omsättningen var lägre än de senaste dagarnas och 14 procent lägre än snittet.

Gårdagens kursstapel bekräftade formationen från i onsdags där kursen först punkterade stödet för att sedan stänga uppe innanför tisdagens body. Vi fick både ett pattern gap och en grön kursstapel igår vilket naturligtvis är positivt. Vi skall dock komma ihåg att tisdagens högsta öppning och högsta nivå är två motstånd som vi måste ha med i kalkylen.

De senaste 20 dagarna har 11 dagar stängt nedåt och 9 uppåt vilket visar att en dags kraftig upp- eller nedgång inte spelar så stor roll. Den tilltagande volatiliteten de senaste dagarna är intressant för det kan vara ett tecken på att utbrottet är nära.

Både den långa och medellånga trenden pekar uppåt och trendlinjerna är ”sorterade i rätt ordning”. Tar vi en titt på de senaste 20 dagarna (den infällda bilden) får det mig att tänka på plockepinn. Det är kraftiga staplar åt bägge håll och jag brukar kalla detta för jojoliknande rörelser, vilket är typiskt för den typ av konsolideringar som vi just nu befinner oss i. Så länge indexet håller sig innanför begränsningarna 1120 och 1080 är det bara att avvakta med entré av långsiktiga positioner. Det kan däremot vara lönsamt att swingtrejda på några dagars sikt så länge indexet rör sig relativt förutsägbart. Nu avvaktar vi för att se om köparna stärkts tillräckligt för att orka med att ta indexet upp till 1120-nivån eller om vi redan under fredagen får en återgång.

Så länge indexet handlas ovanför 200-dagars medelvärde och trendlinjen lutar uppåt med kursstaplarna på ett komfortabelt avståndd är det min skyldighet att navigera för en fortsatt uppgång.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll igår hela 13,8 procentenheter till 18,75. Denna återgång känns fortfarande kontrollerad. Nivån är relativt lugn och ger utrymme för vidare uppgångar. Faller indexet ner till 15-16 nivån innebär det som jag brukar säga ”ett bedrägligt lugn”. Då sänker många garden och tycker att att är lungt och optimismen spirar. Placerarkollektivet säljer inte några putar och vips så händer det som inte fick hända. Mycket av utvecklingen hänger på dollarn som föll från motståndet 7,00 kronor i onsdags, men under natten och morgonen vänt upp från stödet vid 6,84 (läs gärna mina dollaranalyser där jag påpekat dessa nivåer under några veckor). Det innebär med största sannolikhet att vi får ett test av sentimentsnivån 1088 på S&P 500 idag. Som vanligt gäller att hålla garden som högst när allt ”känns som bäst”, det är då faran för motgångar är som störst.

På lång sikt pekar den trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning”. Har köparna kraft kvar för att utmana årshögsta vid 1120, jag tror det men först kanske lite vinsthemtagningar. Punkteras däremot 1080 kan det snabbt bli skakigt vilket jag i så fall får anledning att återkomma till. Mycket av utvecklingen hänger fortfarande på dollarn och omvärlden. Målkursen vid 1200 ligger orubbat fast, men det kan vara lite guppigt innan vi åter ”hittat vägen”.

På medellång sikt (veckor till månader) har jag fortsatt en positiv syn. Målkurs är även i det medellånga perspektivet 1200. Om indexet etablerar sig under 1080 svänger jag snabbt över och blir neutral på medellång sikt.

På kort sikt (någon till några dagar) skall vi vara beredda på att utvecklingen med tvära kast fortsätter (se den infällda bilden). Stödet vid 1080 ser dock starkt ut. Jag navigerar för att vi inom kort kommer att få ett test av årshögsta vid 1120 igen.

Sammanfattning: Dollarn stiger på morgonen vilket kan sätta press på börsöppningen. Efter gårdagens kraftiga uppgång bör vi vara beredda på vinsthemtagningar när börsen öppnar. Slår vi samman de senaste dagarnas kursstaplar hamnar sentimentnivån vid 1092, det positivt för sentimentet om kursen inte punkterar denna nivå. Idag är det lösendag av terminer och det tillhör som ni vet inte mina favoritdagar. Håll koll på stöd- och motståndsnivåerna, det är fredag och lösen…

Motstånd: 1112 / 1117 / 1120 / 1134 / 1150
Stöd: 1096 / 1085 / 1080 / 1067 / 1060 / 1052 / 1032

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX R med en hävstång kring 7,51 och en stop loss på 989,00.
Nedgång: MINISHRT OMX E med en hävstång kring 8,52 och en stop loss på 1198,00.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.