Home > OMXS30 – Molnen börjar hopa sig!

OMXS30 – Molnen börjar hopa sig!

Kanske blir det Cypern-krisen som kickstartar allt, men enligt mina modeller ska marknaden ner iallafall inom en snar framtid, så Cypern-krisen kan lika gärna vara ett symptom på detta, då utvecklingen eller grafen leder nyheterna och inte tvärtom. Med andra ord så lär det komma rätt så dåliga nyheter framöver om marknaderna bestämmer sig för att gå ner. Varför?

Först och främst är många aktier redan färdiga med sina uppgångar, har gjort konsolideringar eller går redan ner, som till exempel Boliden eller SSAB. Många gillar att köpa sådana aktier på rekyler men problemet med detta är att när det väl kommer en rekyl som går utanför den rådande trenden är det istället en större riska att trenden har vänt.

EUR/USD håller redan på att gå ner och EUR/JPY gör äntligen någon typ av konsolideringsformation. Dessa har varit ledande indikatorer för alla tidigare nedgångar sedan lång tid tillbaka. Många aktier har också börjat gå ner på hög volatilitet som SEB, Swedbank och SHB. Därutöver går det att hitta ett nästan klart 5-vågsmönster i många aktier. Efter avslutade 5 vågor kommer någon slags rekyl. (Det enda jag kunnat kvantifierbara utav ut av Elliott Wave är 5-vågssekvensen som nämnt tidigare.)

Dessutom har vi råvarucykeln som gör sig påmind och lär dra ner råvaror ytterligare en bit, och då råvarubolagen. Det enda positiva är att denna uppgång har lett till trendbrott för många aktier och index och den 10-åriga björnmarknaden har fått sig en rejäl törn, så vi kanske bara får en vanlig rekyl istället för björnmarknad, men det återstår att se.

Men åter till Cypern. Nu har i och för sig det förslag om att konfiskera en del av insättares kontoinnehav röstats ner men liknande förslag fanns på tapeten. Om något liknande förslag hade röstats igenom skulle man vara säker på att de cypriotiska bankerna skulle gå under. Varför? Jo, för om ett sådant förslag skulle gå igenom  skulle folk försöka föra över sina bankskulder/kontoinnehav till banker utanför Cypern, men dessa skulle i gengäld bara acceptera riktiga pengar, vilket skulle leda till att de cypriotiska bankerna  skulle dräneras ytterligare på kapital istället för att ”kapitaliseras”. (Om ni inte förstår resonemanget, läs artikeln ”Skuldkrisens orsak och lösning”)

Detta är med andra ord ord och inga visor och verkligen läge för att dra åt sig öronen!

Det börjar gå upp för folk att man inte har pengar på banken utan bara bankens skuld till en på pengar på banken.  De enda riktiga pengar svenska folket numera kommer åt är kontanter, och det är först när du tar ut ditt kontoinnehav/ skulder på pengar till kontoinnehavaren på banken som du får ut riktiga svenska kronor. Detta är bland annat varför bankerna propagerar så hårt för det kontantlösa samhället: Då slipper de för all framtid betala sina skulder! Om du eller jag skulle försöka oss på något sådant skulle vi bli fängslade.

När den här polletten trillar ner hos den gammelmediabedövade  folksjälen stannar musiken för gott. Och den dagen kommer närmare och närmare. Folk brukar ju dock inte vakna förrän det är för sent. Informationen om hur penningsystemet fungerar har funnits lätt tillgängligt i stort sett sedan internet slog igenom men ändå är det förvånansvärt få som har tagit reda på hur det fungerar.

Det har väl lite att göra med minsta motståndets lag också. Varför bry sig när ”nån annan” ser till att allting fungerar? Problemet är ju att ”nån annan” oftast bara är intresserad av att utnyttja folks passivitet, vilket är exakt vad som har skett. Sanningen kommer dock alltid fram tillslut.

När obligationer går ner och räntan börjar stiga kanske det börjar. Jim Rogers är kort 30-åringen i USA. Även om han alltid skakar på huvudet när intervjuarna säger att han har haft rätt varje gång så har han faktiskt det. Lyssna på den mannen. Om det är något jag är bra på så är det att välja personer att följa. Så följ honom!

Väldigt kortsiktigt lär vi ha lite mer uppsida kvar. Det är ju en synd att säga ”hit men inte längre” på börsen utan bäst att bara vänta ut en topp. Bevaka Dow Jones och DAX noga när de gör nya högstanoteringar nu, vilket bör ske en gång till.

OMXS30
OMXS30
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto