Home > OMXS30 närmar sig motstånd med spänd gummisnodd

OMXS30 närmar sig motstånd med spänd gummisnodd

Så här skrev jag igår den 1 decemberDen relativt starka avslutningen igår kommer troligen spilla över när onsdagsbörsen öppnar. Så länge indexet håller sig ovanför 1110 är det positivt.

Teknisk analys OMXS30: Öppningen med ett gap, som aldrig var i närheten av att täppas till i kombination med starka makrosiffror stärkte köparna som aldrig släppte in säljarna i matchen. Bortsett från några mindre gyttjepölar som gav möjlighet att komma in via Reverse and Go var det en underbar uppgång hela dagen. Stängnigen på 1134,27 innebar en uppgång på hela 2,46 procent och en ny århögstastängning på dagshögsta. Även om omsättningen på 18,7 miljarder kronor var lägre än i tisdags var den 38 procent högre än snittet.

Öppningen igår innebar ett pattern gap där köparna aldrig släppte in säljarna. Onsdagens kraftiga kursstapel utan någon egentlig svans på ovansidan var en riktig styrkedemonstration som köparna laddat länge för. Så länge indexet håller sig ovanför 1123 som är 50%-nivån av onsdagens kursstapel är det köparna som dominerar, men om denna nivå punkteras kommer det att stärka säljarna. En öppning med ett gap och en stängning ovan 1134 är önskvärt men vi bör vara beredda på en del vinsthemtagningar utan att för den skull bli nervösa och tappa kompassen.

Så kom det då till slut det väntade utbrottet och efter en så pass lång konsolidering kunde vi förvänta oss ett kraftigt utbrott och det är ingen överdrift att påstå att vi blev bönhörda.

Vi fortsätter nu att navigera mot målkursen vid 1200 och det skall bli spännande att se om detta blir ett slut- eller etappmål (se den infällda bilden ”19 år”).

Alla fyra trendlinjer (MA-200, MA-100, MA-50 och MA-20) är sorterade i rätt ordning, med kursstaplarna på behagligt avstånd ovanför. Gårdagens stängning skedde 8,1 procent ovanför 200-dagars medelvärde (1043) vilket samtidigt som det är ett styrkebesked även innebär att det kraftigare gummibandet spänns allt hårdare.

Taket i kilen befinner sig idag vid 1140 och gummisnodden börjar bli hårt spänd på ovansidan, vilket troligen kommer att leda till vinsthemtagningar när det utmanas.

Igår bröts taket i den triangelliknande formationen hos dagsmomentum (RSI-14) och den tålmodige tradern fick betalt för en utdragen väntan. MACD som indikerade köp för några dagar sedan stärks nu med tilltagande histogramstaplar. Det kan dock vara på sin plats att hålla koll på divergensen för nuvarande nivå utgör i vissa diagram som en målkurs (inte i mitt).

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll igår med 9,26 procentenheter till 21,36 vilket innebär att index är nere på en nivå som medgör fortsatta uppgångar (se den infällda bilden över VIX). Så länge VIX noteras mellan 17,5 och 22,5 är det relativt lugnt, men när nivåerna över 25 närmar sig så snabbt som i förrgår skall vi höja garden, det innebär att allt fler spekulerar i derivat för nedgångar (köpa putar) och detta måste placerarkollektivet göra snabbt men det skapar per automatik en oro även om det inte ännu är någon närstående fara. Fortsätter VIX upp över 25 kan det börja dra allt mer fokus från det tidigare positiva sentimentet och det skapar ett allt större tryck på att skydda sina positioner och den implicita volatiliteten stiger och skapar ännu mer oro. Fortfarande befinner sig dock indexet på en nivån som är okej. Bäst är det om VIX fortsätter mellan 16,5 och 22,5 vilket minskar skälen att skydda positioner och möjliggör ytterligare uppgångar. Faller indexet däremot ner mot 15-16 nivån innebär det som jag brukar säga ”ett bedrägligt lugn”. Då sänker många garden och tycker att att är lungnt och optimismen spirar, det är då det är som störst risk för en vändning.

På lång sikt pekar trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning” och kursen på behagligt avstånd ovanför allihop. Även om gårdagens utbrott var väntat var det kraftfullare än jag vågat drömma om. Målkursen vid 1200 ligger orubbat fast och det skall bli spännande att se om det blir ett slut- eller etappmål.

Även på medellång sikt (veckor till månader) har jag 1200 som målkurs. 1120 utgör nu ett sekundärt stöd och 1123 utgör sentimentnivån.

På kort sikt (någon till några dagar) kan det gå tungt när indexet nu närmar sig taket i den stigande kilen vid 1140 med en redan hårt spänd gummisnodd. Så länge indexet håller sig ovanför 1123 förblir även det korta sentimentet positivt.

Sammanfattning: Den starka utvecklingen igår och stängningen på dagshögsta torde spilla över på öppningen idag. Frågan är däremot om det räcker för att passera motståndet vid 1140 där säljarna kommer att försöka sig på en attack. Så länge inte det sekundära stödet vid 1120 punkteras ser jag positivt på utvecklingen.

Motstånd: 1140-1142 / 1149 / 1172 / 1200
Stöd: 1123-1119 / 1110 / 1104-1096 / 1082 / 1060 / 1043

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
UppgångMINILONG OMX V med en hävstång kring 7,25 och en stop loss på 1007,00.
NedgångMINISHRT OMX E med en hävstång kring 11,20 och en stop loss på 1198,00.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.