Home > OMXS30 närmar sig nivån med ”dåliga nyheter”

OMXS30 närmar sig nivån med ”dåliga nyheter”

Så här skrev jag igår den 24 november: Tills motsatsen bevisas litar jag på att köparna kommer tillbaks vid nuvarande nivå. Historiskt har en nedgång inför Thanksgiving varit positivt och även på min karta skall vi få en vändning uppåt kring den 24 nov-2 dec. Vi skall fortsatt vara beredda på tvära kast och jojoliknande rörelser så länge begränsningarna 1080 och 1120 håller. Var beredd på att oroligheterna som uppstått de senaste dagarna kan vända upp och ner på all kortsiktig analys. Det gäller inte att ha rätt – utan att snabbt anpassa sig om man har fel…

Teknisk analys OMXS30: Precis som väntat kom köparna tillbaks, visserligen någon punkt ovanför 1080-nivån men i övrigt helt enligt regelboken. Köparna stärktes och höll i rodret till stängningen exakt vid 1100-nivån som motsvarade en uppgång på 1,03 procent. Omsättningen uppgick till 13,2 miljarder kronor vilket var den lägsta sedan i fredags och i nivå med snittet.

Tisdagens kursstapel som öppnade med ett gap nedåt stärkte säljarna, som kände sig nöjda när onsdagens kursstapel öppnade nedåt och de tyckte allt gick ”deras väg”. När sedan köparna kom tillbaks vid stödnivån och fick upp kursen ovanför tisdagens stängning började säljarna tappa självförtroendet och blir tvungna att stänga sina korta positioner, vilket stärker uppgången. När kursen passerade 50%-nivån av tisdagens kursstapel vände sentimentet och en vändningsformation var bildad. Det är dock önskvärt att torsdagen stänger ovanför 1102 för att bekräfta bottenformationen.

När indexet noteras i en konsolidering (som nu) är den enda framgångsrika strategin att hålla koll på hur sentimentet förändras vid stöd- och motståndsområdena. Den senaste tiden har vi konstaterat att sentimentet vänt till det mer positiva när 1080-nivån närmat sig. När indexet närmar sig 1120 är risken stor att nyheterna börjar tolkas negativt och att vi får se en vändning nedåt. Det som talar för ett utbrott denna gång är att många yttre faktorer skapar förutsättningar för en ny uppgångsfas. Studerar man historiskt hur utvecklingen varit i samband med Thanksgiving, när kurserna fallit dagarna innan har det i de flesta fall blivit starten på en stabil uppgångsfas.

Denna typ av jojoliknande svängningar är naturliga och behövs för att vi skall bli av med de som inte skall vara med på festen. Så länge både den korta och långa trenden pekar uppåt skall vi inte tänka på att navigera för något annat än uppgång, på lång och medellång sikt. Vi måste dock vara beredda på att ett utbrott över 1120 kan bli falskt, risken för det ökar ju fler misslyckade genombrottsförsök vi får. Om indexet däremot faller ner och till att börja med punkterar 1080-nivån bör vi ta det försiktigt, men så länge det är ett komfortabelt avstånd till primärtrenden MA-200, som nu befinner sig vid 1138,45 vilket innebär att avsåndet nu är nere på 4,6 procent. Situationen börjar till viss del påminna väl om händelseförloppet i slutet av april och början av augusti. När säljarna ”fick korn” på MA-200 gick det snabbt utför.

Dagsmomentum närmar sig ett utbrott i den triangelliknande konsolideringsformationen och samtidigt närmar sig MACD nollan som om nivån håller kommer att stärka köparna. Punkteras däremot stödet hos RSI eller nollan hos MACD kommer det negativa sentimentet att ta över och en nedgång mot primärtrenden MA-200 vid 1037 ter sig alltmer trolig. Just nu ser jag däremot ingen större risk att det skall inträffa.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll igår med 6,16 procentenheter till 19,36. Trots den stora uppgången anser jag att det fortfarande korrelerar bra med motsvarande kursrörelser. Nivån medger fortfarande utrymme för fortsatta uppgångar. Fortsätter VIX upp över 22,5 där vi hittar ett första motstånd kan 25 och 30 snabbt överskugga det positiva sentimentet. Fortfarande befinner sig dock indexet på en nivån som tillåter fortsatt uppgångar. Faller indexet däremot ner mot 15-16 nivån innebär det som jag brukar säga ”ett bedrägligt lugn”. Då sänker många garden och tycker att att är lungt och optimismen spirar. Om indexet istället stiger snabbt och då är jag mer intresserad av hur fort uppgången sker i förhållande till en börsnedgång, då skall vi börja dra öronen åt oss redan vid 25-nivån. Mycket av utvecklingen hänger på dollarn som även den noteras i en konsolidering mellan (i svenska kronor) 7,02 och 6,80. Idag på morgonen noteras USD/SEK i xxxx kronor (inlägget skrivs under onsdagskvällen). Som vanligt gäller att hålla garden som högst när allt ”känns som bäst”, det är då faran för motgångar är som störst.

På lång sikt pekar den trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning”. Har köparna kraft kvar för att utmana årshögsta vid 1120? Det misslyckade utbrottsförsöket i måndags stärkte säljarna, frågan är nu om det räcker för att ta ut 1080? Så länge inte motsatsen bevisats navigerar jag för fortsatt uppgång och att vi skall få ett utbrott uppåt. Skulle däremot 1080 punkteras kan det snabbt bli skakigt vilket jag i så fall får anledning att återkomma till. Mycket av utvecklingen hänger fortfarande på dollarn och omvärlden. Målkursen vid 1200 ligger orubbat fast, men det kan vara lite guppigt innan vi åter ”hittat vägen”.

På medellång sikt (veckor till månader) har jag fortsatt en positiv syn som kommer att svänga till neutral om 1080 punkteras. Om även 1060 punkteras återstår primärtrenden MA-200 vid 1038 som livlina. Målkurs är även i det medellånga perspektivet 1200.

På kort sikt (någon till några dagar) skall vi vara beredda på att utvecklingen med tvära kast fortsätter. Vändningen kom som väntat och nu navigerar jag för en uppgång mot 1120.

Sammanfattning: Bortsett från de kraftiga svängningarna är läget fortfarande detsamma, nämligen att stödet vid 1080 och motståndet vid 1120 håller. Historiskt har en nedgång inför Thanksgiving varit positivt och även på min karta skall vi få en vändning uppåt vid denna period. Vi skall fortsatt vara beredda på tvära stora nkast och jojoliknande rörelser.

Motstånd: 1107 / 1114 / 1120 / 1133 / 1152
Stöd: 1088 / 1082-1080 / 1076 / 1060-57 / 1038

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX U med en hävstång kring 10,60 och en stop loss på 1027,00.
Nedgång: MINISHRT OMX N med en hävstång kring 10,08 och en stop loss på 1172,00.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto