Home > OMXS30 ny årshögstastängning som utmanar

OMXS30 ny årshögstastängning som utmanar

Så här skrev jag igår den 14 december: Inför dagen är jag kanske mer än ”tillåtet” garderande. Orsaken är att den kursformation som håller på att torna upp sig där säljarna strömmar till när årshögsta närmar sig. Förbinder vi topparna från förra tisdagen och gårdagens högsta ser formationen med de lägre noteringarna oroande ut. Det är dock viktigt att påtala att inget negativt syns eller har bekräftats i prisgrafen. En gissning (med betoning på gissning) att indexet i alla fall inledningsvis öppnar nedåt efter den svaga avslutningen och de stärkta säljarna sent igår.

Teknisk analys OMXS30: Indexet öppnade svagt nedåt och rörde sig sidledes till den positiva amerikanska statistiken strömmade in under eftermiddagen. Köparna stärktes efterhand för att få ”panik att missa tåget” i callen. OMXS30 steg hela 2,5 punkter i callen och en ny årshögstastängning på 1155,84 vilket motsvarade en uppgång på 0,85 procent. Omsättningen var högre än i måndags och uppgick till 14 miljarder kronor, vilket låg i linje med snittet.

Studerar vi gårdagens kursstapel ser vi att öppningen var nedåt och vände upp strax innan stödet som måndagens öppning gav. Därefter kom köparna tillbaks och dominerade resten av dagen med en stängning på dagshögsta utan någon svans på ovansidan. Även om kursstapeln är positiv behöver årshögstanivån 1157 passeras för att nästa uppgångsfas skall bekräftas.

OMXS30 befinner sig både på kort och lång sikt i en uppåtgående trend med kursstaplarna på behagligt avstånd ner till MA-200 (9,0%).

På ovansidan möter i första hand möter motståndet i form av årshögsta 1157. På nedsidan möter först golvet i den korta stigande trendkanalen som idag möter upp vid 1144-1149 och därefter bevakar jag 1120 som var den tidigare utbrottsnivån och nu utgör ett stöd som om det punkteras försvagar sentimentet.

Dagsmomentum har nu bildat fyra högre bottnar sedan den 16:e november och pekar åter uppåt. MACD-histogrammet har noterat allt lägre staplar men jag ser dessa som en uppladdning, så länge inte MACD vrider ner i en säljsignal.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 steg marginellt med 0,34 procentenheter till 17,61. Som lägst var indexet nere på 17,2 under gårdagen där det vände upp till 17,85 innan det mattades av något på slutet (börsen stärktes den sista halvtimmen). När VIX noteras mellan 17,5 och 25 är det en nivå som ger utrymme för fortsatta börsuppgångar. När indexet däremot faller ner mot 15-16 går placerarkollektivet in i en bedräglig dimma av lugn och vid denna nivå har stora börsrörelser startat.

Dollarn har stärkts sedan igår kväll. Under gårdagen var dollarn nere och testade nacklinjen i den HS-formation som kan avgöra om vi får en upp- eller nedgång i dollarn framöver. Just nu konsoliderar valutaparet USD/SEK och dollarn noteras i 6,81 kronor när detta skrivs.

På lång sikt pekar trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning” och kursen på behagligt avstånd från 200-dagars medelvärde (9,0 procent). Det skall bli spännande att se om det långsiktiga motståndet 1200 blir en topp eller långsiktigt motstånd.

Även på medellång sikt (veckor till månader) har jag 1200 som målkurs.

På kort sikt (någon till några dagar) laddar indexet för ett utbrott antingen genom att punktera golvet i den stigande kanalen eller upp genom den fallande motståndslinjen.

Sammanfattning: Trots den starka stängningen igår och den extrema optimism som råder bör man sansa sig och blicka tillbaks hur många likheter det finns historiskt när optimismen spirat som nu. Även om indexet behöver punktera viktiga stödnivåer för att vi ens skall tänka på en nedgång kan man inte bortse från de divergenser som uppstått mellan momentumindikatorerna och prisgrafen. Gummisnodden börjar bli hårt spänd på ovansidan och rekylrisken bör inte underskattas. Efter rekylen navigerar jag för en fortsatt uppgång mot i första hand det långsiktiga motståndet vid 1200.

Motstånd: 1157-1160 / 1164 / 1176 / 1188 / 1200
Stöd: 1148 / 1140 / 1128 / 1120 / 1116

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX X med en hävstång kring 8,94 och en stop loss på 1056,00.
Nedgång: MINISHRT OMX E med en hävstång kring 14,62 och en stop loss på 1198,00.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto