Home > OMXS30 – Nya försök nedåt sannolika

OMXS30 – Nya försök nedåt sannolika

Stockholmsbörsen har backat fyra veckor i rad och fallit igenom ett flertal viktiga nivåer.

Den 12:e juni skrev jag:Sammanfattningsvis har vi kortare säljsignaler i spel från i början av juni. Således är det inte läge att blanka eftersom kursen är översåld och noteras på extremt låga nivåer. För att agera på säljsidan bör vi invänta en rekyl. Ser vi utvecklingen i ett längre perspektiv får kommande avstämningar uppåt visa vägen. Dessa blir helt avgörande för utvecklingen för resten av året.

I förra OMX-analysen klargjorde vi att index är översålt och att det är ofördelaktigt att agera på säljsidan vid nuvarande låga nivåer. I måndags fortsatte index ner, men fann stöd vid 1085.

Under tisdagen fick den rekylevi väntat på och index klättrade mot 1112 som ligger i paritet med förra torsdagens och förra fredagens stängningskurs. Under den resterande veckan var index under press, men återhämtade sig på fredagen efter positiva nyheter gällande Greklandskrisen.

USD/SEK som jag använder som indikator i swingperspektiv har brutit en långvarig nedtrend och börjat bilda högre toppar och bottnar. Jag är fortsatt positivt och väntar mig att kursen ska upp mot 6,75-7,00. Under morgonen ser vi dollarn stärkas och noteras i skrivande stund på 6,47.

VIX-index som mäter den implicita volatiliteten hos S&P 500-optioner har stigit i samband med att oroligheterna blommat upp. Index noteras på 22 och befinner sig fortfarande på bekvämligt avstånd från 30-nivån, men när väl index börjar stiga kan övergången från oro till rädsla gå snabbt.

MACD-indikatorn signalerar sälj i så väl dagsdiagram som veckodiagrammet. Ser vi till månadsdiagrammet kan vi konstatera att MACD är på väg att ge oss den första säljsignalen på snart 4 år.

På lång sikt (från ett till flera år) befinner sig index inom en symmetrisk triangel i veckodiagrammet nedan. Kursen har sökt sig upp mot den fallande trendlinjen och motståndet vid 1200, men vände ner vid 1183 som därmed utgör årshögsta. Om index har bildat en topp och är på väg ner mot den stigande trendlinjen eller om det är en rekyl i uppgången återstår att se. Kommande avstämningar uppåt blir helt avgörande för utvecklingen för resten av året.

OMXS30 (monthly)
Teknisk analys OMXS30 (monthly)

På kort sikt (från någon dag till några veckor) är samtliga medelvärden utan MA-200 fallande. Index har pendlat mellan våra stöd- och motståndsnivåer enligt skolboken. Fallhöjden till stödet vid ”Fukushimabotten” vid 1045 är hög och ett nedslag under 1145 innebär att vi fått en lägre botten och säljsignaler faller på plats. På ovansidan utgör 1094 ett viktigt hinder.

Teknisk analys OMX (daily)
Teknisk analys OMX (daily)

Slutsats: Trenden är fallande och att agera på köpsidan är inte aktuellt. Jag ser nya försök nedåt sannolika och en uppgång bör ifrågasättas tills dess att nivåerna på uppsidan är återtagna. Nya säljsignaler ges när priset faller igenom tidigare rekylbotten vid 1145.  Ser vi utvecklingen i ett längre perspektiv får kommande avstämningar uppåt visa vägen. Dessa blir helt avgörande för utvecklingen för resten av året.

Stöd- och motståndsnivåer:
Motstånd: 1094 / 1105 / 1112 / 1120 / 1135
Stöd: 1045 /1040 / 1010 / 982

Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.