Home > OMXS30 på väg att testa årshögsta

OMXS30 på väg att testa årshögsta

Så här skrev jag i fredags den 19 november: Dollarn stiger på morgonen vilket kan sätta press på börsöppningen. Efter gårdagens kraftiga uppgång bör vi vara beredda på vinsthemtagningar när börsen öppnar. Slår vi samman de senaste dagarnas kursstaplar hamnar sentimentnivån vid 1092, det positivt för sentimentet om kursen inte punkterar denna nivå. Idag är det lösendag av terminer och det tillhör som ni vet inte mina favoritdagar. Håll koll på stöd- och motståndsnivåerna, det är fredag och lösen…

Teknisk analys OMXS30: Den stärkta dollarn satte press på OMXS30 fram till USA-börsen öppnade. Kursen var aldrig nära 1092 och köparna kom tillbaks strax efter lunch och den sista timmen såg starka ut. Stängningen på 1110,55 var dagshögsta och motsvarade en uppgång med 0,38 procent. Omsättningen tillhörde de lägsta under veckan och uppgick endast till 11,25 miljarder kronor, vilket var 16 procent lägre än snittet. Den gångna veckan innebar en uppgång på 1,4 procent, vilket skall sättas i relation till tisdagens nedgång på hela 1,9 procent. Den senaste veckans låga volymer tyder dock på att uppgången åter börjar se något ansträngd ut.

Onsdagens vändning bekräftades i torsdags och fredags. Kursstapeln från i fredags visar dock att det börjar råda en viss osäkerhet. Vilket syns i det infällda diagrammet. Nu närmar sig indexet åter årshögstanivån, samtidigt som gummisnodden kommer att vara hårt spänd på ovansidan, förutsatt att måndagen öppnar positivt och stänger på plus.

Så länge både den korta och långa trenden pekar uppåt skall vi inte tänka på att navigera för något annat än uppgång. Om indexet däremot faller ner och till att börja med punkterar 1080-nivån bör vi ta det försiktigt, men så länge det är ett komfortabelt avstånd till primärtrenden MA-200, som nu befinner sig vid 1136 vilket är 7 procent lägre än fredagens stängningskurs.

Nu återstår närmast att se vad som händer när index åter skall testa årshögstanivån vid 1120. Om testet sker idag kommer gummisnodden vara hårt spänd på ovansidan och det är stor chans för en ny vändning ner mot 1080-nivån. I det korta perspektivet navigerar jag åt det håll utbrottet sker, dock avråder jag för att ta korta positioner för nedgång så länge indexet befinner sig ovanför MA-200 vid 1136. Passeras årshögsta hittar vi nästa motståndsnivå vid 1135.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 backade i fredags med ytterligare 3,79 procentenheter till 18,04. Indexet är ännu inte nere på en nivå som gör mig orolig, med andra ord ”andra lungna”. Det finns utrymme för fortsatta kontrollerade uppgångar. Faller indexet däremot ner mot 15-16 nivån innebär det som jag brukar säga ”ett bedrägligt lugn”. Då sänker många garden och tycker att att är lungt och optimismen spirar. Placerarkollektivet säljer inte några putar och vips så händer det som inte fick hända. Mycket av utvecklingen hänger på dollarn som föll från motståndet 7,00 kronor i onsdags och ser ut att fortsätta nedåt. Idag på morgonen noteras 6,80 kronor. Som vanligt gäller att hålla garden som högst när allt ”känns som bäst”, det är då faran för motgångar är som störst.

På lång sikt pekar den trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning”. Har köparna kraft kvar för att utmana årshögsta vid 1120? Jag är övertygad om att nivån kommer att brytas, men kanske inte om det testet sker under inledningen av veckan. Punkteras däremot 1080 kan det snabbt bli skakigt vilket jag i så fall får anledning att återkomma till. Mycket av utvecklingen hänger fortfarande på dollarn och omvärlden. Målkursen vid 1200 ligger orubbat fast, men det kan vara lite guppigt innan vi åter ”hittat vägen”.

På medellång sikt (veckor till månader) har jag fortsatt en positiv syn. Målkurs är även i det medellånga perspektivet 1200. Om indexet etablerar sig under 1080 svänger jag snabbt över och blir neutral på medellång sikt.

På kort sikt (någon till några dagar) skall vi vara beredda på att utvecklingen med tvära kast fortsätter (se den infällda bilden). Stödet vid 1080 ser dock starkt ut, vilket vändningen i förra veckan bekräftade. Jag navigerar för att vi inom kort kommer att få ett test av årshögsta vid 1120 igen.

Sammanfattning: Den starka stängningen i fredags och den fallande dollarn nu på morgonen ger förutsättningar för en positiv start när veckan inleds. Den lilla bodyn från i fredags visar dock på att en viss osäkerhet börjar uppstå och det kan visa sig redan under måndagen eller tisdagen om gummisnodden blir för hårt spänd samtidigt som 1120-nivån närmar sig. Det kan bli ett ”tydligt” nedställ när årshögsta skall testas, men fram till dess är det upp som gäller. Passeras 1120 kommer köparna stärkas ytterligare och jag siktar då i första hand på 1135.

Motstånd: 1114 / 1117 / 1120 / 1126 / 1135
Stöd: 1104 / 1098-1100 / 1089 / 1080 / 1067 / 1060 / 1052 / 1032

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX U med en hävstång kring 9,67 och en stop loss på 1027,00.
Nedgång: MINISHRT OMX E med en hävstång kring 8,84 och en stop loss på 1198,00.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.