Home > OMXS30 på väg in i ny konsolidering

OMXS30 på väg in i ny konsolidering

Så här skrev jag igår den 16 december: Inför dagen ser jag en svagt negativ öppning som mest trolig. Gårdagens kursformation tyder på att köparna är trötta efter den senaste tidens uppgång. Det mesta tyder på att köparna kommer tillbaks vid någon av de närmaste motstånden.

Teknisk analys OMXS30: Indexet öppnade nedåt men breakoutnivåerna från den första timmen punkterades inte förrän strax innan kl 14:00 och då fortsatte indexet ner till stödnivån 1150 som var den första pivotnivån som jag nämnde i gårdagens analys. När USA-börserna vände upp och dollarn föll tillbaks gav det en liten upphämtning på slutet. Stängningskursen på 1153,85 innebar en marginell nedgång på 0,22 procent. Omsättningen som var den högsta hittills denna vecka uppgick till 15,4 miljarder kronor, vilket var 10 procent högre än snittet och 7 procent högre än snittet hittills i år som ligger kring 14,4 miljarder kronor per dag.

När tisdagens kursstapel öppnade med ett gap uppåt, som initialt stärkte köparna, men stängningskursen skedde i stort sett på samma nivå som öppningen, vilket är ett tecken på osäkerhet och att köparna inte har tillräckligt självförtroende för att fortsätta driva kursen uppåt skapar det en osäkerhet inför gårdagen. När torsdgen öppnade var köparna alltså inte längre säkra på att uppgången skulle fortsätta. När säljarna sedan visade att de kunde stå emot uppstod ytterligare osäkerhet hos köparna som nu börjar tvivla på en fortsatt uppgång. När sedan kursen stänger under både tisdagens och måndagens stängningskurs är det ett svaghetstecken. För att det negativa sentimentet skall bekräftas krävs dock att fredagen helst öppnar med ett gap nedåt men framförallt att kursen stänger lägre än torsdagens stängning, ju längre ner på tisdagens kursstapel, desto bättre (för sannolikheten att en Bearish Evening Star skall bekräftas och att man vill ha en nedgång).

Det har egentligen inte hänt så mycket de senaste dagarna. Trenderna, både på lång och kort sikt pekar uppåt och är sorterade i rätt ordning med det korta medelvärdet överst och det längre nederst. Avståndet är fortfarande något stort ner mot MA-50 men om indexet konsoliderar mellan stödnivån 1131 och årshögsta vid 1159 ett tag minskar spänningen och förutsättningarna för en uppgångsfas som tar indexet upp mot det långsiktiga motståndet vid 1200 punkter ökar.

På ovansidan möter vi först motståndet i form av årshögsta 1159. På nedsidan möter först golvet i den korta stigande trendkanalen som idag noteras vid 1150. Därefter bevakar jag 1131 där kursen senast vände upp den 9:e december och nu även MA-20 noteras kring. Skulle även denna nivå punkteras ser jag sentimentet som positivt så länge inte 1120 faller.

Dagsmomentum (RSI-14) har åter misslyckats att passera 70 nivån, istället har vi fått en lägre topp och en divergens mot topparna i prisgrafen indikerar en lugnare uppgångstakt eller en analkande rekyl.

MACD är nu uppe på samma nivå som rådde när indexet senast ”åkte in” i en lång tid av konsolidering. Ju mindre uppgångsfaserna blir mellan konsolideringarna desto större blir osäkerheten hos placerarkollektivet för en hållbar uppgång. Sannolikheten blir definitivt inte bättre av att i stort sett alla analytiker är ”eniga” om en fortsatt uppgång och ett ”urstarkt” 2011. Tills motsatsen bevisats kan det långsiktiga mottåndet vid 1200 bli tillräckligt svårpasserat för att skapa en vändning, men det får jag anledning att återkomma till.

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 och en av de bästa globala sentimentsindikatorerna föll igår med 3,07 procentenheter till 17,34. Som lägst var indexet nere på 16,8 och som högst 18,3 under gårdagen. När VIX noteras mellan 17,5 och 25 är det en nivå som ger utrymme för fortsatta börsuppgångar. När indexet däremot faller ner mot 16-15 går placerarkollektivet in i en bedräglig dimma av lugn och vid denna nivå har stora börsrörelser startat.

Dollarn (egentligen USD/SEK) vände igår ner vid motståndet 6,86 och har därefter försvagats så att det åter utmanar nacklinjen i den huvud-skuldra-formation som ni kunde läsa om i gårdagens dollaranalys. Denna nivå har vid flera tillfällen stått pall och vi har sett uppgångar från denna nivå. Skulle denna nivå punkteras indikeras en nedgång mot 6,48 och det kommer med största sannolikhet stärka riskaptiten så att det långsiktiga motståndet kring 1200 kan nås.

På lång sikt pekar trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning” och kursen på behagligt avstånd från 200-dagars medelvärde (8,7 procent). Det skall bli spännande att se om det långsiktiga motståndet 1200 blir en topp eller bara ett långsiktigt motstånd.

Även på medellång sikt (veckor till månader) har jag 1200 som målkurs.

På kort sikt (någon till några dagar) ser köparna trötta ut och verkar ha problem med att driva indexet över årshögstanoteringen 1159. I eftermiddag kommer det ledande indikatorer från USA som kan förändra inställning till om nattsömnen över helgen eller rädslan för att missa uppgången skall prioriteras.

Sammanfattning: De små rörelserna igår gav inte speciellt mycket information. Studerar vi kursstaplarna ser köparna trötta ut och det kan stärka säljarna. Hittills i veckan noterar OMXS30 en uppgång på 1,28 procent och fem av de sex senaste dagarna har stängts på plus. Om årshögstanivån (1159) står emot en eller framförallt flera attacker kan vi se fram emot en svag stängning, men knappast lägre än 1146. På min alldeles ”egna” karta är jag inställd på relativt små rörelser innanför 1146-1159 området (gröna).

Motstånd: 1158-1161 / 1170 / 1178 / 1189 / 1200
Stöd: 1150 / 1146 / 1138 / 1131-1130 / 1122-1120 / 1116

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX X med en hävstång kring 9,08 och en stop loss på 1059,00.
Nedgång: MINISHRT OMX F med en hävstång kring 8,85 och en stop loss på 1244,00.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto