Home > OMXS30 – Sentimentet är fortsatt positivt

OMXS30 – Sentimentet är fortsatt positivt

OMXS30-index bildade en ny högre topp förra måndagen och var uppe och noterade 1167 som högst. Därefter återtog säljarna kontrollen och pressade ner kursen under veckan för att sedan vända upp under fredagen. Vid fredagens stängning var OMXS30 upp 0,8 procent till noteringen 1157,8. Därmed kan veckan summeras till en liten nedgång med 0,4 procent. Fredagens omsättning blev 16,8 miljarder kronor.

Den 4:e maj skrev jag:På kort sikt (från någon dag till några veckor) är trenden upp där jag använder MA-20 som referenspunkt för den korta trenden. Så länge som kursstaplarna befinner sig ovanför MA-20 som lutar uppåt är det kortare sentimentet positivt. Punkteras medelvärdet är det en del som passar på att kliva av vilket kan sätta press och fart på en rekyl. Dagens notering befinner sig i en neutral zoon där en etablering ovan 1157 behöver återtas för att lång position skall tas.

Efter föregående upplaga har index befunnit sig inom den neutrala zonen jag beskrivit. Under fredagen testade köparna att etablera sig ovan 1157, men lyckades inte.

USD/SEK som jag använder som indikator i swingperspektiv har återhämtat sig rejält, vilket innebär att dollarn har stärkt sig mot den svenska kronan. På morgonen noteras dollarn på 6,26. Läs Kristoffers USD/SEK analys här.

MACD uppvisade i början av maj negativ divergens som sedan resulterade till en rekyl. Vi kan nu konstatera att en säljsignal var på väg att monteras, men det verkar som att MACD linjen är på väg att vända upp, liksom dagsmomentum (RSI-14).

På lång sikt (från ett till flera år) pekar trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning” och avståndet till MA-200 är 3,8 procent, vilket ger utrymme för uppgång. Upp till toppen 2007 återstår ca 14 procent och denna nivå är fullt möjlig att uppnå innan årsskiftet, men först måste kursen ta sig förbi det närmaste hindret som utgörs av 1183.

På kort sikt (från någon dag till några veckor) är trenden fortfarande upp men kursen befinner sig fortfarande under 1157 som utgör vårt första hinder på ovansidan. Därefter effektueras nya köpsignaler vid etablering ovan tidigare topp vid 1167.

Slutsats: Index har inlett veckan med en nedgång, men så länge som sentimentet är positivt är vi skyldiga att navigera efter att index ska fortsätta utmana tidigare toppar. Punktering av motståndsnivåerna ger oss nya möjligheter att gå lång.

Stöd- och motståndsnivåer:
Motstånd: 1167 / 1183 / 1196
Stöd: 1144 / 1135 / 1120 / 1115 / 1096

OMXS30 - Dagsdiagram
OMXS30 - Dagsdiagram
Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto