Home > OMXS30 vänder upp från nuvarande nivå

OMXS30 vänder upp från nuvarande nivå

Så här skrev jag igår den 17 november: Det hade varit trevligt med en något mer markerad svans på nedsidan i samband med att 1080 testades. Skall jag peka ut en riktning blir det svagt uppåt som gäller.

Teknisk analys OMXS30: När börsen öppnade igår fick vi ett litet gap nedåt som täpptes igen och reverserades. En timme senare var indexet uppe och testade av motståndsnivån kring 1089-1090, som höll. Fram till USA-öppningen var det små skvalpiga rörelser med en marginellt tilltagande volatilitet på slutet. Stängningen på 1086,53 motsvarade en uppgång på 0,24 procent. Omsättningen uppgick till 12,1 miljarder kronor, vilket var lägre än i tisdags och 10 procent lägre än snittet.

Gårdagens initiala nedgång stärkte till en början säljarna som invaggades i tron att nedgången från i tisdags skulle fortsätta. När sedan köparna kom tillbaks och började eliminera säljarna och lyckades få till en svans med kursen ovanför tisdagens lägsta nivå, ja då tvingades de som blankat sent att börja stänga sina korta positioner, detta drev kursen upp ovanför tisdagens stängning och ännu fler blev utstoppade. Denna formation har många namn: Turtle Soup, Reversalformation och Bullish Piercing Line, men psykologin bakom formationen är densamma, säljarna tappar alltmer självförtroendet ju längre upp på tisdagens stapel kursen når (se den infällda bilden).

Stödet vid 1080 håller fortfarande och det skulle förvåna mig om inte detta stärker köparna redan idag. De två senaste dagarnas kursstaplar har bägge större svansar på nedsidan än på ovansidan och lägstanoteringarna visar tydligt att köparna strömmar till vid just 1080.

Så länge indexet handlas ovanför 200-dagars medelvärde och det lutar uppåt är det min skyldighet att navigera för en fortsatt uppgång.

Det är mycket som talar för att det kommer en vändning upp från nuvarande nivå. Det är fjärde gången sedan den 12 oktober som stödet vid 1080 testas och håller, vilket borde stärka köparna så att de får det självförtroende som krävs för att i första hand ta indexet upp till primärmotståndet 1120 som utgör årshögsta.

Även om Stockholmsbörsen ser stark ut och den tekniska analysen ger förutsättningar för en uppstuds från nuvarande nivå, kommer ett negativt sentiment i resten av Europa, Asien och USA att spilla över även på den svenska börsen. Blir det vattenfallsliknande nedgångar kommer inte OMXS30 att kunna stå emot (trots den tekniska analysen…).

VIX som mäter volatiliteten i optioner på S&P 500 föll igår tillbaks med 3,6 procentenheter till 21,76. Denna återgång känns kontrollerad och inte speciellt nervös. Nivån är relativt lugn och ger utrymme för vidare uppgångar. Skulle däremot 25-nivån passeras inom de närmaste dagarna kan sentimentet vända snabbt och nå 30-nivån där oron kommer tillta. Så länge både VIX och dollarn trots allt rör sig relativt lugnt (som nu) finns det ingen anledning till förhastade beslut. Dollarn som fallit mot kronan, men stärkts mot yenen, vilket gör att Nikkei går starkt (läs gärna min dollaranalys tidigare imorse). Vi skall därmed inte slå oss till ro och invaggas i tron att det är lungna gatan. Se fortfarande till att hålla garden högt för är det något vi vet så är det att en vändning kommer när vi minst anar det.

På lång sikt pekar den trenden fortsatt uppåt, med alla medelvärden ”sorterade i rätt ordning”. Frågan är nu om rekylen vi sett den senaste veckan är avklarad, vilket jag tror. Nu borde köparna stärkas och ha fått ny energi för en ny uppgång mot 1120 och senare 1142 påbörjas. Punkteras däremot 1080 kan det snabbt bli skakigt men det får jag anledning att återkomma till då. Mycket av utvecklingen hänger fortfarande på dollarn och omvärlden. Målkursen vid 1200 ligger orubbat fast, men det kan vara lite guppigt innan vi åter ”hittat vägen”.

På medellång sikt (veckor till månader) har jag fortsatt en positiv syn. Målkurs är även i det medellånga perspektivet 1200. Om indexet etablerar sig under 1080 svänger jag snabbt över och blir neutral på medellång sikt.

På kort sikt (någon till några dagar) ser jag förutsättningar för en ny kortare uppgångsfas. Stödet vid 1080 ser starkt ut och det är min övertygelse att det stärkt köparna och att vi inom kort kommer att se ett test av årshögsta vid 1120.

Sammanfattning: Förutsättningarna är goda för att gårdagens formation innebär en vändning upp, förmodligen redan under torsdagen. Skulle det istället visa sig att ex.vis dollar rusar och 1080-nivån punkteras kommer inte säljarna vara svårväckta. Förutsättningarna är goda för en trevlig och positiv tradingdag, men vändningar kan gå snabbt i samband med konsolideringar.

Motstånd: 1091 / 1096 / 1107 / 1118-1120 / 1142
Stöd: 1080 / 1074 / 1063-1060 / 1052 / 1032

Du kan handla OMXS30 med följande minifutures:
Uppgång: MINILONG OMX R med en hävstång kring 8,51 och en stop loss på 989,00.
Nedgång: MINISHRT OMX E med en hävstång kring 7,26 och en stop loss på 1198,00.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto