Home > OMXS30 vecka 1

OMXS30 vecka 1

OMXS30 har visat styrka den senaste tiden. Stänger indexet över 993 så får storbolagsindexet en stark köpsignal.

Stockholmsbörsen har slagit upp och ner de senaste månaderna. Nu ser det dock ut som om marknaden skulle kunna ta fart uppåt. Detta bland annat efter att vi fått en stor injektion av likviditet in i banksystemet i och med ECBs så kallade superrepor.

Med dessa superrepor erbjuder ECB europas banker med i stort sett obegränsade lån till 1% ränta. ECB accepterar dessutom obligationer från Grekland och de andra krisländerna som säkerhet. Bankerna lånade med en gång nära 500 miljarder euro via dessa superrepor veckan innan jul. För eller senare kommer delar av dessa pengar sippra ut till aktiemarknaden. Därutöver så brukar börsen säsongsmässigt ha en stark period i början av året enligt den så kallade januarieffekten.

OMXS30 var veckan innan jul nere och testade stödet vid 926 som vi tidigare skrivit om. Stödet höll och sedan dess har vi fått en relativt kraftig uppgång. OMXS30 ligger i skrivande stund på 997,05 och kan vi få en stängning över 993 så har vi inte bara brutit över den övre begränsningslinjen i den triangelliknande formation som vi tidigare legat i, utan också över det viktiga motståndet vid 993. Detta ger en tydlig köpsignal.

OMXS30 börjar i och för sig bli överköpt enligt Stochastic-indikatorn och vi får därför nu se om indexet trots detta ska orka etablera sig över motståndet vid 993. I så fall siktar vi på en uppgång till minst motståndsnivåerna kring 1037-1050.

Potentialen efter en eventuell köpsignal ser förvisso ut att vara ända upp till området kring 1100-1140, men vi vill här ta ett steg i taget. Även om den korta trenden nu är uppåtriktad för OMXS30 så är den långa trenden, definierat som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, fortsatt nedåtriktad. Detta manar till en viss försiktighet.

Risken är också stor att denna uppgång bara är ett så kallat bearmarket rally, alltså en uppgång inom en större nedåtgående trend. Uppgången kan därför att sluta tvärt för att sedan följas av nya stora nedgångar. Ta därför gärna relativt små positioner för uppgång och flytta upp stop losserna allteftersom kurserna går upp.

Den kortsiktiga strategin med blankning av OMXS30 som vi tidigare rekommenderat bör vara avslutad innan jul när vi var nere i målområdet vid 926-940. Köpte man då dessutom en position för uppgång som vi skrev om så rekommenderar vi nu att man flyttar upp stop lossen från 914 till 963.

Vi fortsätter att rekommendera köp av OMXS30 om indexet etablerar sig över över 993 motståndet.  Sikta på 1 050-1 100. Stop loss 963. Köp dock relativt små positioner och flytta upp stop lossen allteftersom positionen visar vinst, enligt resonemanget ovan.

Skulle OMXS30 däremot, mot förmodan, gå under stödet vid 926 får vi säljsignaler. Indexet har dock stöd redan vid ca 900 så potentialen i denna säljsignal är inte så stor. Håller inte den stödnivån så är dock risken hög för att vi ska ner och besöka stödnivåerna kring 870-830.

OMXS30 (Dagsdiagram)
OMXS30 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.