Home > OMXS30 vecka 39

OMXS30 vecka 39

OMXS30 gick förra veckan ner 7,0 % efter en återigen volatil vecka som präglats av konjunktur- och finansoro. På helgens toppmöte i Washington diskuterade man hur man skulle undvika spridning av de ekonomiska problemen som nu drabbar Europas krisländer men även hur en ordnad betalningsinställelse för Grekland skulle ske. Inga konkreta besked gavs men man verkar ha diskuterat en ”finansiell brandvägg” kring dessa länder för att isolera de kreditförluster som Grekland och eventuellt några andra PIIGS-länder skulle kunna orsaka.

Lyckas man med detta skulle vi kunna bli av med ett mycket stort orosmoment på marknaderna. Denna finansiell brandvägg skulle finansieras främst via EFSF, men i slutänden får nog ECB stå för fiolerna genom att trycka upp nya EURO. I praktiken så skulle kostnaden för detta, det pratas om hissnande 19 000 miljarder kronor, utan större problem kunna tas av ECB och andra som har rätt att trycka upp sin egen valuta.

Har man rätt att trycka pengar så kan nämligen kostnaden för detta enorma finansiella svarta hål enkelt betalas med nytryckta sedlar, eller rättare sagt, med att trycka in nya ettor och nollor i centralbankernas egna datorer. De förluster som görs kan alltså simsalabim ersättas med nya pengar, och det utan att man riskera en ny hyperinflation. För skulle centralbankerna annars på så här kort tid kraftigt öka penningmängden riskeras nämligen förtroendet för penningvärdet och risken för hög inflation vore uppenbar. Skulle man också kombinera detta med en höjning av pensionsåldrarna i Europa så vore mycket vunnet. Vi får väl se vad politikerna kommer till för lösningar och om de får marknadernas förtroende för dom.

Den långa trenden för OMXS30 är fortfarande kraftigt nedåt sedan i somras. Vi var förra veckan ända nere på 833, men lyckades återigen stänga över det viktiga stödet kring 850 i och med fredagens stängning på 862.

Den korta trenden, definierat som 20 dagars medelvärde, har varit mer oregelbunden den senaste tiden. Vi har i och med fredagens utveckling återigen fått en svans i candelstick diagrammet, den fjärde kring dessa nivåer på två månader, vilket indikerar att här nere kring 850 så kommer köparna in i marknaden. OMXS30 är nu översålt och vi har dessutom klara positiva divergenser i våra MacD och RSI indikatorer.

Slutsats: Om man ligger väldigt kort i marknaden nu bör man därför enligt vår analys öka sin vaksamhet och flytta ner sina stop losser. Är man försiktig kan man ha en stop loss på kort positioner om vi går över 888 eller 939 på OMS30. Det är dock inte förrän vi eventuellt går över motståndet kring 970 som vi får några kraftigare köpsignaler. I och med att marknaden är väldigt volatil och många aktörer ligger korta i marknaden kan en eventuell uppgång dock bli snabb och kraftfull.

OMXS30 (Dagsdiagram)
OMXS30 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.