Home > OMXS30 vecka 41

OMXS30 vecka 41

OMXS30 gick förra veckan upp med 1,5 %. Vi började veckan med en nedåtrörelse och var återigen nere och testade stödet kring 850 för att sedan vända uppåt till veckans slutvärde på 920. Det var framförallt uppgiften att den fransk-belgiska banken Dexia var nära på att gå omkull som först stressade börsen till en nedgång.

Under veckan har sedan börsen stärkts av uppgifterna att man fortsätter arbeta hårt för att skydda de utsatta bankernas kreditgivare från förluster på statsobligationer från Piigs länderna. Detta skulle kunna ske genom att bankernas dåliga placeringar placeras i särskilda ”bad banking” delar. Skulle sedan dessa bad banking enheter direkt eller indirekt kunna finansieras av ECB, som har rätt att trycka nya EURO, så vore det klart lugnande för de finansiella marknaderna.

På fredagen kom sedan septembers sysselsättnings siffror från USA som var bättre än förväntat som dock bara tillfälligt orkade lyfta upp den svenska börsen innan vinsthemtagningar inför helgen tog vid.

Den långa trenden för OMXS30, definierat som lutningen på 200 dagars medelvärdeskurva, är nedåtriktad. Vi ligger fortfarande också i konsolideringsintervall mellan ca 850 och ca 970.

Den korta trenden, definierat som 20 dagars medelvärde, är dock marginellt uppåt riktad. Helt i linje vad vi skrev i förra veckans OMXS30 rapport så var vi nere vid 850 stödet, 855 för att vara exakt, och sedan har OMXS30 dragit upp och testat motståndet vid 932. Har man använt sig av strategin vi skrev om att köpa nära 850 och sälja vid motstånden 932-939 eller 970 så ha man antingen slutfört en bra affär eller så ligger man med en öppen position för uppgång.

Vi ligger nu återigen i ett något överköpt läge så risken finns att vi ska ner och testa 850 stödet återigen. Vi har dock positiva divergenser i både OMXS30:s  Stochastic och MacD-indikatorer samt att en del individuella aktier som ingår i OMXS30 verkar vara på väg att bryta uppåt. Så vi har trots allt vissa möjligheter att redan nu gå upp och testa 939 och 970 motstånden.

Vi rekommenderar därför fortfarande att man ska vara försiktig med alltför stora negativa positioner innan vi definitivt brutit under och stängt under stödet på 850. För att få några kraftigare köpsignaler gäller också fortfarande att vi måste gå över motståndet vid 970.

Slutsats: Vi behöver inte revidera vår ståndpunkt från förra veckan. Var försiktig med alltför stora negativa positioner i marknaden och överväg att flytta ner stop lossarna. Vi har motstånd vid 932, 939 och 970 att sätta stop lossar strax ovanför.

Den alternativa och mer kortsiktiga strategin är att köpa och sälja inom trading intervallet 850 till 970. Alltså köp om vi närmar oss området kring 850, stop loss 832, och sälj eller blanka när vi går upp till motståndsområdet vid 970, alternativt bara till 932-939. Stop loss på eventuellt blankade positioner rekommenderas till alldeles över respektive motstånd. I denna volatila marknad kan rörelserna bli både snabba och stora.

OMXS30 (Dagsdiagram)
OMXS30 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.